Címlap » Blog

6 érdekesség, amit nem tudtál Lisszabonról

Júliustól a TAP Portugal légitársasággal is eljuthatunk Lisszabonba, amely az egyik legcsodásabb és egyben legszenvedélyesebb európai főváros. Ha pedig valaki további egzotikus izgalmakra vágyik, akkor innen átszállással repülhet Dél-Amerikába, különösen a brazil desztinációk menetrendje kényelmes.


1. Ismerd meg Európa legszenvedélyesebb népének fővárosát!
A Tap Portugal légitársaság júliustól ismét repül Lisszabonba és ezzel elérhetővé váltak a portugál fővárosból olyan fantasztikus szigetek is, mint Madeira vagy az Azori-szigetek, sőt még további dél-amerikai járatok is. Ezekre a desztinációkra, különösen jó a menetrend, így kényelmes átszállással akár Rió de Janeiro, Fortaleza vagy Sao Paolo is könnyedén megközelíthető Magyarországról.

2. Portugál hangulatú utazás másként
Az utazáshoz válaszd a Tap Portugal járatait, ahol ingyenes a fedélzeti kiszolgálás, díjmentesen adhatod fel a csomagodat, sőt akár belekóstolhatsz egy finom portugál menübe is. A lisszaboni reptérről pár perc alatt bejuthatsz a belvárosba busszal vagy taxival, de bérelhetsz autót is, ha valamelyik híres tengerpart, Algarve vagy Estorill a célpont.

3. Csodás szelfi a Szent Görgy kastélyból
Lisszabon Európa egyik legszebb fővárosa, amelyben a nyüzsgő utcákat a Szent György kastély koronázza. A csodás kilátás és a kötelező szelfi kedvéért a környező Alfama negyed középkori, poros utcácskáin is felmászhatsz, vagy felülhetsz a legendás, múlt évszázadi, 28-as villamosra is. A lenti végállomástól pár méterre kezdődik az elegáns Rua Augusta bevásárlóutca, ahol számtalan étterem, bolt és kávézó található.

4. Bulik a folyóparton avagy a belvárosban
Az 1755-ös földrengés után épült fel a fado hazája, az alsóvárosnak nevezett Baixa negyed. Magasabban fekvő testvére, a Barrio Altro is népszerű a turisták körében, az egykori bohém negyedet manapság cuki boltok és butikok, éttermek és bárok teszik még színesebbé. A modern diszkók és szórakozóhelyek viszont a történelmi kerületektől távolabb, a Tejo folyó partján állnak az egykori raktárépületekből átalakítva.

5. A szórakozás a vacsorával kezdődik
A portugálok minden bulis estét egy kellemes vacsorával kezdnek, a magyaroknak talán szokatlan, hogy a fado bárokban és a megadiszkókban enni is lehet. A helyiek többnyire tőkehalat fogyasztanak rizzsel és zöldségekkel vagy finom kenyeret mártogatnak az autentikus Azeitao folyékony sajtba. Elmaradhatatlan a desszert, ajánlott a pastel de Belém, azaz a vaníliakrémmel töltött leveles tésztából készült kosárka. Mindezt pedig tüzes portugál borokkal kísérik, amelyek egyaránt mind finomak.

6. Fedezd fel a portugál felfedezőket
Ne hagyd ki a metróval könnyen megközelíthető Belém kerületet sem a folyó partján, itt található az UNESCO Világörökségi listán szereplő Torre de Belém is, ahonnan az egykori portugál felfedezők indultak útnak, és a közelben fekszik a Szent Jeromos kolostor is, Vasco de Gama sírjával. A cirádás templom együttes megtekintése után ülj ki a folyóparti ligetek egyikébe, és gyönyörködj Európa leghosszabb hídjában, illetve a felette magasodó Jézus szoborban, mely kicsinyített mása riói testvérének.

Ha pedig messzebbre utaznál, akkor légy részese a brazil életörömnek! A portugál stílus lépten-nyomon visszaköszön Brazíliában is: a trópusi metropoliszként ismert Fortaleza fehérre meszelt belvárosi házacskái Farot idézik, az üzleti világ központjaként működő Sao Paolo és a fekete-kultúra bölcsőjének tekinthető Bahia templomai a Szent Jeromos cirádás falai nyomán épültek. Mindemellett persze Brazília kultúrája egyedi és utánozhatatlan, ahol a felhőkarcolók mellett jól megférnek a favellák, és ahol nem ritka az utcai tánc és ének sem. A hosszan elnyúló homokos partokon folyamatos a nyüzsgés, itt igazán megérezheted, miről is szól a brazil életöröm.

EZ A BLOG A BUDAPEST AIRPORT HIVATALOS BLOGJA.

Naprakész információkkal, érdekességekkel, utazási információkkal várjuk olvasóinkat.

BUD Kata

BUD Kata

Kedves barátaim! Hadd mutassam be nektek repülőtéri kollégámat, BUD Pétert. Reméljük, hogy sok élvezetes pillanatot fogtok itt eltölteni velünk, mert sok izgalmas, új játékot és érdekességet fogunk megosztani.

BUD Péter

BUD Péter

Tisztelt utasok! BUD Kata és én fogunk tájékoztatni titeket a blogon és a Facebookon a repülőtérrel kapcsolatos hírekről, érdekességekről. Igyekszem majd sok képet és videót megosztani a repülőtér kalandos világáról. Ha kérdésetek, kérésetek van, nyugodtan keressétek Katát, vagy engem. Bízunk benne, hogy a blogunk sok élvezetes és örömteli pillanattal szolgál majd a légiközlekedés és az utazás iránt érdeklődőknek.