Címlap » Budapest Airport » Fenntarthatóság » Felelősségvállalás

Felelősségvállalás


A Budapest Airport a magyar gazdaság egyik legjelentősebb szereplőjeként a környezettudatos üzemeltetésnek és társadalmi felelősség vállalásnak(a fogalom általánosan használt, angol rövidítése szerint a CSR-nek) elkötelezett híve.

Célunk, hogy a repülőtér környékén élő lakossági csoportokkal megosszuk az üzemeltetésből származó előnyöket, valamint megteremtsük számukra az egészséges egyensúlyt a légikikötő működéséből fakadó előnyök és a közelségéből adódó egyéb hatások között.

A repülőtér üzemeltetőjeként a korábbi években is kiemelten fontosnak tartottuk a társadalmi felelősségvállalás legkülönbözőbb formáit, amelyet egy sor korábbi önkéntes vállalás bizonyít: vállalatunk az elmúlt években jelentősen csökkentette energiafelhasználását, több zajvédelmi programot valósított meg, együttműködési megállapodást kötött számos környékbeli település önkormányzatával, továbbá rendszeres résztvevője és támogatója különböző környékbeli közösségi eseményeknek, valamint faültetési és köztisztasági programoknak.

BUD CSR stratégia

2010-ben úgy döntöttünk, hogy szerteágazó, ám nem rendszerezett CSR tevékenységeinket felmérjük és stratégiai keretet adunk a gazdasági, környezeti és társadalmi hatásokat figyelembe vevő fenntarthatósági törekvéseinknek. Ekkor csatlakoztunk a „Elkötelezettség a CSR Kiválóságért” programhoz, amely az EFQM (European Foundation for Quality Management) Szervezeti Kiválóság modelljére épül. A program résztvevőjeként egy önértékelő módszer, egyfajta belső mérce szerint értékeltük és fejlesztettük társadalmi felelősségvállalási gyakorlatunkat, valamint három sikeres CSR-projektet valósítottunk meg.

Az EFQM önértékelés sikerén felbuzdulva továbbléptünk és a vállalat érintett osztályaival 2011 nyarán elindítottuk a 2012-es CSR stratégia megalkotásának folyamatát. Az érintett szakterületek, vagyis a környezetvédelem és munkabiztonság, a humánerőforrás, a vállalati kommunikáció, a marketing, a kiskereskedelem, a jog munkatársainak részvételével munkacsoportot hoztunk létre, amely az önértékelési eredmények ismeretében meghatározta saját céljait és ezekhez hozzárendelte az év során elvégzendő feladatokat. A munkacsoport kifejezett célja, hogy erősítse az osztályok közötti együttműködést, hiszen a legtöbb feladat megvalósításában egyszerre több osztály is érintett. A BUD CSR stratégia fókuszterületeit és főbb céljait a két ábra tartalmazza.Karbon AkkreditációA Budapest Airport 2010-ben kezdeményezte a törvényileg előírt szabványhoz képest üvegházhatású-gázkibocsátásának összetettebb, részletesebb felmérését. Ennek eredményeként 2010. év végén szereztük meg a nemzetközi karbon akkreditációt a világ repülőtereinek európai szakmai szervezetétől, az ACI Europe-tól (Airports Council International Europe) mely igazolja, hogy a Budapest Airport részletesen felmérte üvegházhatású-gázkibocsátását és elkötelezte magát a csökkentés mellett. Az úgynevezett Airport Carbon Accreditation egy kizárólag repülőterekre kidolgozott nemzetközi minősítési rendszer, melyet a szektor üvegházhatású-gázkibocsátásának csökkentése érdekében hoztak létre, célja, hogy a repülőterek ismerjék fel saját felelősségüket és fogjanak össze a klímaváltozás elleni globális küzdelemben.

Kapcsolódó cikkek

Tovább gyűlnek az adományok a budapesti repülőtér terminálján (2015-03-16)

Adománygyűjtés a kettes terminálon (2014-02-03)

Ilyen még nem volt: Runway Run a futópályán! (2013-11-22)

Repülőtér melletti óvodát támogatott a Hochtief AirPort (2013-11-22)

Új adománygyűjtő perselyek (2013-11-22)

Gyermekbarát repülőtéri terminál (2012-12-06)

Együtt a fenntarthatóságért - a Budapest Airport a legnagyobbak között (2012-12-04)

Budapest Airport: cél a fenntarthatóság (2012-10-25)

Futás a szívbetegekért (2012-07-13)

Budapest Airport: zárul az önkéntes zajszigetelési program (2012-03-07)

Budapest Airport: cél a kiválóság (2012-03-07)

Kritikus helyzetben is felelős vállalatként (2012-02-28)

Budapest Airport: a klímabarát vállalat (2011-12-03)

Ferihegy az európai emissziós elitklubban (2011-03-04)