Címlap » Budapest Airport » Fenntarthatóság » Felelősségvállalás

Ilyen még nem volt: Runway Run a futópályán!

Egész Európában példa nélküli futóversenyt tartottak a Budapest Airport, a Nike és a Wizz Air közös szervezésében a ferihegyi 1. futópályán. Mintegy 250 meghívott futóval Runway Run néven különleges félmaraton váltót rendeztek a 3 km hosszú repülőtéri betonon. A jótékonysági futás támogatóitól befolyt összeget a rászoruló egyetemi hallgatók sportolására fordítják az adományozók.


Nem kevesebb, mint 250 futó vágott neki a különleges versenynek a Budapest Airport 1. futópályáján. A ragyogó őszi napsütésben egy meghívásos félmaraton váltófutást rendeztek a néhány órára ideiglenesen lezárt repülőtéri futópályán. A 3 km hosszú, 45 méter széles betoncsíkot a csekély szombat délelőtti forgalom miatt tudták nélkülözni néhány órára a repülőtéren, addig a 2. pályára érkeztek és innen szálltak fel a repülőgépek. A versenyen a repülőtéri vállalatok és hatóságok, a meghívott partnercégek, néhány nagykövetség és a Nike futóklub szerencsés tagjai vehettek részt.A jótékonysági futással a Budapest Airport, a Nike és a Wizz Air a rászoruló egyetemisták sportolási lehetőségét teremti meg a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az előzetes adatok szerint felajánlott mintegy 2 millió forintnyi összeget az ELTE, a Corvinus és a Műszaki Egyetem diákönkormányzatainak segítségével osztják ki az arra rászorulók között.

A repülőtéren a versenyzők a különlegesen védett helyszín miatt ugyanolyan szigorú biztonsági ellenőrzésen estek át, mint a repülőjáratok utasai, ezt követően egy külön erre az eseményre az 1. Terminál elé vontatott Wizz Air Airbus A 320-as típusú gépe előtt készült róluk egy hatalmas csoportkép. (a link a fotókhoz a közlemény végén található) A Runway Run versenyközpontja, a regisztráció és az öltözők a rendezvényhelyszínként szolgáló 1. Terminál épületében volt.

A verseny a kötelező bemelegítés után végül 10.30-kor rajtolt el és ez első befutó már egy és egynegyed óra után átszakította a célszalagot. A Runway Run győztese a NAV Repülőtéri Főigazgatóságának csapata lett (1:15:23-as idővel), valamennyien egy-egy Wizz Air oda-vissza repülőjegyet nyertek, amelyet mostantól számított egy éven belül Budapestről használhatnak fel. A második helyen a Nike Trainers csapata lett (ők a Nike Futóklub edzői egyébként, tehát illett is jó teljesíteniük) a harmadik helyen pedig a Sürgősségi Vérszállítás nevű futóklubos csapat végzett. Ez utóbbi csapat neve elsősorban a futók gyorsan haladó véráramlására utal sokkal inkább, semmint a valódi hematológiai szállítókra.

„Évek óta szerettünk volna egy különleges futóversenyt hozni a repülőtérre. Aki már futott a jól ismert budapesti utcai versenyeken azt tudja, milyen izgalmas érzés a futók számára lezárt Andrássy úton vagy a Lánchídon végigfutni. Most viszont még egy ennél is nagyobb futócsemegét kínáltunk a résztvevőknek: egy igazi repülőtéri futópályán koptathatták a futócipőiket.” – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója, a Runway Run egyik rendezője. Hozzátette: „Ez a verseny nem jöhetett volna létre a Budapest Airport, a Nike és a Wizz Air példás összefogása, valamennyi repülőtéri hatóság szoros együttműködése nélkül. Az első visszajelzések alapján kijelenthetem, hogy különleges élményt sikerült nyújtanunk a futóknak, elértük a kitűzött jótékonysági célunkat. Jövőre is megrendezzük ezt a versenyt, hiszen ehhez fogható futás - működő repülőtér, csak a verseny céljára lezárt futópályáján – eddig még nem volt Európában.”