Éghajlat védelem

Az éghajlatváltozással kapcsolatban a légiközlekedésre egyre nagyobb nemzetközi figyelem összpontosul. A világ üvegházhatású gázkibocsátásának 2%-ért felelős a légiközlekedés. A repülőterek ennek a kibocsátásnak mindössze 5%-ért felelnek, amelynek csökkentése a világ összes repülőterének felelőssége.
Minden új épület építésekor, illetve a meglévő épületek felújításakor fontos szempont, hogy minősített környezettudatos épületek készüljenek el. 2011 óta rendszeresen csatlakozunk egyedülálló és látványos akcióval a Föld Órája elnevezésű világméretű környezetvédelmi akcióhoz. Ilyenkor este 8 óra 30 perckor egy teljes órára lezárjuk az egyik futópályáját és leoltjuk a pályafényeket annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozás jelentősségére. Az intézkedések jótékony hatása már most is kimutatható, de várható, hogy a most megkezdett folyamat eredményeként tovább csökken a repülőtér ún. karbonlábnyoma, ami az éghajlatváltozást előidéző környezetterhelés elismert mutatószáma. A Budapest Airport azon túl, hogy az üvegházhatású gázok európai kereskedelmi rendszerének bevezetése óta (2005) eleget tesz kibocsátásának nyomon követésével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeinek, egy globális, önkéntes karbon akkreditációs programban is részt vesz.

Karbon Akkreditáció

A Budapest Airport 2010-ben kezdeményezte a törvényileg előírt szabványhoz képest üvegházhatású-gázkibocsátásának összetettebb, részletesebb felmérését. Ennek eredményeként 2010. év végén szereztük meg a nemzetközi karbon akkreditációt a világ repülőtereinek európai szakmai szervezetétől, az ACI Europe-tól (Airports Council International Europe) mely igazolja, hogy a Budapest Airport részletesen felmérte üvegházhatású-gázkibocsátását és elkötelezte magát a csökkentés mellett. Az úgynevezett Airport Carbon Accreditation egy kizárólag repülőterekre kidolgozott nemzetközi minősítési rendszer, melyet a légiközlekedési szektor üvegházhatású-gázkibocsátásának csökkentése érdekében hoztak létre, célja, hogy a repülőterek aját felelősségüknek megfelelően és fogjanak össze a klímaváltozás elleni globális küzdelemben.

ACA Certificate

A teljes repülőtéri szén-dioxid akkreditációs folyamat négy fázisból áll, ezek közül már a harmadik lépcsőfokot is teljesítette a budapesti repülőtér. Az akkreditáció folyamán a repülőtér tételesen felmérte éves kibocsátását, irányelvet fogadott el, amelyben elkötelezte magát a kibocsátás fokozatos csökkentése mellett. A Level 3 szint eléréséhez a környezeti felelősségvállalás, konkrét fejlesztések mellett erőteljes kreativitásra, innovációra és a repülőtéren működő többi üzleti vállalkozás aktív bevonására is szükség volt.

A Budapest Airport Energiagazdálkodási és karbon-kibocsátás csökkentési politikájaKibocsátás-kereskedelem
Az EU 2003/87/EK irányelve és a vonatkozó magyar törvényi előírások szerint 2005-től vezették be a közösségi emisszió-kereskedelmi rendszert melynek a Budapest Airport kezdettől fogva tagja. A repülőtér létesítményeinek hő és melegvíz ellátását egy központi hőellátó rendszer biztosítja. A központi kazánházban hőtermelésre felhasznált elsődleges tüzelő anyag földgáz, másodlagos tüzelő anyag tüzelőolaj.

A létesítmény beépített hőteljesítményének mértékéből adódóan a Budapest Airport üvegházhatású-gázkibocsátási engedéllyel rendelkezik, amelynek éves CO2-egyenértékét a kereskedési időszakokra a Nemzeti Kiosztási Terv írja elő. Társaságunk az I. Nemzeti Kiosztási Terv alapján (2005-2007) 19 520 tonna szén-dioxid/év kibocsátási kvótát kapott, a második periódusban, a 2008-2012 kereskedési időszakban engedélyünk 19 799 t CO2/év volt. A jelenlegi, 2013. január 1-ével megkezdődött kereskedelmi rendszer III. fázisában lényeges változás, hogy az állam által biztosított ÜHG egységek mennyisége évről évre csökken, így növelve a kereskedelmi versenyhelyzet hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkek

Budapest Airport: 15 %-al kevesebb széndioxid kibocsátás! (2014-07-22)

15%-os szén-dioxid kibocsátás-csökkentését ünnepli a Budapest Airport a Föld Órájában (2014-03-28)

Ismét félpályás üzem a Föld Órájában (2013-03-22)

Budapest Airport: 10 %-os csökkentés - teljesítve! (2013-02-25)

Hadüzenet a szén-dioxidnak (2012-06-11)

Budapest Airport: ismét félpályás üzem a Föld Órájában (2012-04-02)

Budapest Airport: a klímabarát vállalat (2011-12-03)

Félpályás üzem a Föld Órájában (2011-03-25)

Ferihegy az európai emissziós elitklubban (2011-03-04)