Budapest Airport: ismét félpályás üzem a Föld Órájában

Ismét egyedülálló és látványos akcióval csatlakozott a Föld Órája elnevezésű világméretű környezetvédelmi akcióhoz a Budapest Airport. A magyar főváros repülőtere március 31-én este 8 óra 30 perckor egy teljes órára lezárta egyik futópályáját és lekapcsolja a fényeit, valamint korlátozta az energiafogyasztást az utasforgalmi területeken.

Hasonlóan a tavalyi nemzetközi sikert aratott akcióhoz, a két futópályája közül az egyikhez tartozó teljes bevezető fénysort, valamint a földetérési-zóna speciális lámpáit kapcsolta ki a Budapest Airport a Föld Órájában. A félezernyi, több prizmával ellátott világítótest maximális teljesítménye összesen 84 ezer Watt, fényerejük pedig akkora, hogy akár húsz kilométeres távolságból is látszanak.

Az egyik pálya elsötétítése csak a leglátványosabb, azonban nem az egyetlen eleme volt a március 31-i kezdeményezésnek. A repülőtér összesen 15 hektárnyi területén található csaknem 300 különböző létesítményben is csökkentett üzemmódban működött ez alatt az idő alatt a világítástechnika. Ahol a biztonságos üzemeltetést ez nem veszélyezteti, ott nem volt világítás szombaton fél kilenc és fél tíz között. A kezdeményezésben való részvételt alighanem a repülőtéren megforduló utasok is érzékelhették, mert a terminálépületek és a parkolók is csökkentett világítással üzemeltek ebben az időben valamint a reklámtáblák világítása is kialudt.

A Budapest Airport már korábban is bizonyította, hogy a környezettudatos működés és híve. A repülőteret üzemeltető cég 2007-ben hirdette meg energiaracionalizálási stratégiáját, amelyet évről-évre továbbfejleszt a repülőtér fenntartható fejlődése érdekében. A program részeként a cég egyebek mellett felújította a futópályák és repülőgép állóhelyek valamint, az irányítótorony fénytechnikai rendszerét, továbbá jelentősen csökkentette földgázfelhasználását is. A Budapest Airport egyedi céljaira fejlesztett napkollektor rendszert telepített az 1-es terminál tetejére, amely akár a teljes terminál használati-melegvíz ellátását is biztosítani tudja. A 2011-ben ezátal 80 Gigajoule mennyiségű energiát sikerült megtakarítani, ami 20 db ipari hűtőszekrény éves energiaigényével megegyező mennyiség.

A fenti intézkedéseknek köszönhetően éves szinten összesen 7,7 %-kal mérsékelte szén-dioxid kibocsátását a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. A számított emissziós adatok alapján megállapítható, hogy közel egy teljes havi átlagos mennyiséggel csökkent a budapesti repülőtér úgynevezett széndioxid-lábnyoma (carbon footprint), ami az éghajlatváltozást előidéző környezetterhelés elfogadott mutatószáma.