Címlap » Budapest Airport » Fenntarthatóság » Környezetvédelem

Elektromobilitás

Elektromos közlekedés

A repülőgépek kiszolgálását, a poggyászkocsik vontatását, a hatóságok munkatársainak közlekedését ezernél is több jármű biztosítja a repülőtéren, amelyek mind egy alig tíz km sugarú körön belül mozognak, a közúti forgalomtól elzárt területen. A Budapest Airport környezetvédelemmel foglalkozó szakembereinek számításai alapján a repülőtér ideális környezet elektromos járműpark üzemeltetésére: viszonylag rövid távolságokat kell megtenni, ahol a belső égésű motorral szerelt járművek eleve kevésbé gazdaságosan működtethetők. Bár az elektromos autók működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot, figyelembe véve, hogy a hazai erőművek által termelt elektromos áram hajtja őket, így hozzávetőleg 7,2 kg CO2 kibocsátás jut minden megtett 100 kilométerre, ami még mindig jóval alatta marad egy modern dízelmotor kibocsátásának (kb. 18,7 kg CO2 / 100 km).

2015 év elején állt szolgálatba a Budapest Airport gépjárműflottájának első tisztán elektromos meghajtású járműve, egy Smart Electric Drive. Azóta sorra jelennek meg a korszerűbb, tisztább üzemű autók a repülőtéren. A Budapest Airport célja ezzel a szén-dioxid és az egyéb üvegház hatású gázok kibocsátásának folyamatos csökkentése. A kis elektromos Smarttal nem csak a repülőtéren, hanem a városban is lehet majd találkozni. A fürge kétszemélyes kisautó a Budapest Airport azon törekvésének a védjegye, amelynek révén fokozatosan csökkenteni kívánja a repülőtér szén-dioxid kibocsátását. A jelenlegi tervek szerint 2020-ig mintegy 100 darab elektromos meghajtású jármű állhat üzembe a repülőtér területén – ideértve a személygépkocsik mellett a speciális kiszolgáló járműveket, illetve a repülőtéri feladatokat ellátó nehézgépeket is.

Folyamatosan gyűjtjük a tapasztalatokat az elektromos autóról, hogy kiderüljön, a gyakorlatban mennyivel kedvezőbb a fenntartása egy hagyományos jármű üzemeltetésénél. Az már biztos, hogy a Smart nagy feltűnést keltett eddig a repülőtéren, szinte mindenki utána fordul, legyen repülőtéri dolgozó vagy utas. Reméljük, hogy az elektromos járművek látványa néhány éven belül teljesen megszokott lesz itt a budapesti repülőtéren.

Töltési lehetőség

2015 végén adtak át a 2. Terminálhoz tartozó Terminál Parkolóban egy úgynevezett villámtöltőt, ami az elektromos autóval repülőtérre érkezők rendelkezésére áll. A korszerű töltővel egyszerre két autó tölthető, egyen-, vagy váltóárammal. Az oszlop egyenesen a svájci ABB magyarországi gyártóüzeméből érkezett a repülőtérre, a telepítéshez szükséges infrastruktúra kiépítését az ELMŰ biztosította, és az üzemeltetést is ők látják el. A töltőoszlop erős napsütésben is jól olvasható 8 hüvelykes kijelzőjén könnyen nyomon követhető a töltés állapota, a működtetéshez pedig nem kell szaktudás vagy külön regisztráció; csak csatlakoztatni kell az autóhoz, és a töltés elindul. A villámtöltő különlegessége, hogy akár 15 perc alatt is 30-ról 80 %-ra feltölthető egy 24 kWh-s akkumulátorral szerelt autó (pl. a leggyakoribb típus, a Nissan Leaf) amivel újabb 100-120 kilométer tehető meg. Ez az idő pedig éppen elég, ha egy utast kísérünk ki a repülőtérre vagy várunk a járat leszállása után. A repülőtér a parkolási díjon felül nem számít fel plusz díjat a vételezett áramért. A töltő támogatja a jelenleg legelterjedtebb, egyenárammal működő CCS és CHAdeMO szabványokat, de normál hálózati váltóárammal is tud tölteni – ebben az esetben a töltés kicsit lassabb, de a töltőoszlopról így is gyorsabban tölthetők a járművek, mint egy otthoni fali konnektorból.

Az új repülőtéri e-autó töltőállomás jól illeszkedik a Budapest Airport e-mobilitás fejlesztési programjába. A repülőtér a program révén szeretné támogatni és ösztönözni a partnereit a környezetbarát elektromos hajtású járművek használatára. Ennek keretén belül a Budapest Airport a repülőtéri földi kiszolgálásban egyre gyakoribb elektromos vontató járművek számára is új töltőállomásokat létesített, és a legutóbb kiírt új személyszállítási tenderében már kötelezővé tette a szerződött partner számára az elektromos taxik beszerzését is.


Kapcsolódó cikkek

Elektromos autó töltőállomást adtak át a budapesti repülőtéren (2017-02-09)

Elektromos autózás: a repülőtéren is elérhető a legmodernebb töltő (2015-12-16)

Csendes, tiszta, elektromos: járműfejlesztés a Budapest Airportnál (2015-07-03)