Címlap » Budapest Airport » Fenntarthatóság » Lakossági kapcsolatok

BUDAPEST AIRPORT A RÉGIÓ GAZDASÁGI MOTORJA

A Budapest Airport büszke arra, hogy a környékbeli települések egyik legnagyobb munkaadója és adófizetője. Egy független felmérés adatai szerint a cég által üzemeltetett repülőtér összesen hozzávetőleg 9000 ember munkahelyét biztosítja és az általa befizetett helyi adók éves összege meghaladja az 1,8 milliárd forintot. A Budapest Airport 2011. évi adatai alapján mintegy 2600 XVIII kerületi, 1100 XVII. kerületi, 1100 vecsési és 400 üllői lakos dolgozik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A repülőtér 2009-ben jelentősen 1,24 %-kal , azaz 326 milliárd forinttal járult hozzá a magyar bruttó hazai össztermékhez (GDP).

EGYÜTTMŰKÖDÉSEK SZOMSZÉDOS TELEPÜLÉSEKKEL

EGYÜTTMŰKÖDÉSEK SZOMSZÉDOS TELEPÜLÉSEKKEL

A Budapest Airport – repülőtér környéki régió, a főváros és az egész magyar gazdaság egyik legjelentősebb vállalataként – felelősséget érez a működése kapcsán érintett lakossági csoportok iránt és elkötelezett annak érdekében, hogy a környező lakóközösségek számára megtalálja az egészséges egyensúlyt a repülőtér közelségéből származó előnyök és a működéséből eredő egyéb hatások között. A repülőteret üzemeltető cég arra törekszik, hogy a szomszédos (XVIII. és XVII. kerület, Ecser, Vecsés, Üllő)- és a működése kapcsán érintett egyéb települések (X., XIV. és XVI. kerület) lakosságának jó szomszédja legyen, az őket képviselő önkormányzatoknak, politikai döntéshozóknak és civil szervezeteknek pedig együttműködő partnere legyen.

A Budapest Airport Konzultációs Bizottsága

A bizottságot 2006-ban hozta létre önkéntesen a repülőteret üzemeltető cég annak érdekében, hogy egy olyan fórumot biztosítson a Budapest Airport önkormányzati, kormányzati, valamint üzleti partnerei számára, amelynek segítségével első kézből értesülhetnek a repülőtér működése szempontjából legfontosabb fejleményekről, illetve rendszeresen megvitathatják a szakmai- és jószomszédi együttműködés aktuális kérdéseit. A testület munkájában a repülőtérrel szomszédos települések polgármesterei és alpolgármesterei, a Fővárosi Közgyűlés, az együttműködő szakmai szervezetek, valamint a turisztikai szakma képviselői vesznek részt. A legfontosabb repülőtéri események és fejlesztések, valamint környezetvédelmi kérdések megvitatása mellett az ülések gyakori témája a repülőtér megközelíthetőségét is érintő közúti infrastruktúra fejlesztése.

Együttműködési megállapodások

A Budapest Airport a működése kapcsán érintett valamennyi önkormányzattal jó együttműködésre törekszik és ennek jegyében a folyamatos és nyílt párbeszéd, illetve a napi szintű kapcsolattartás híve. Legfontosabb partnerei közül két településsel (XVIII. kerület és Vecsés) három évre szóló együttműködési megállapodást is kötött a repülőteret üzemeltető cég. A dokumentumok szerint a Budapest Airport és a települések kapcsolataikat a jó szomszédság elveire építik és segítséget nyújtanak egymásnak olyan esetekben, amelyekben az önkormányzat vagy a repülőtér üzemeltetőjének közreműködése megkönnyíti a másik fél problémáinak megoldását, ügyeinek sikerre vitelét. A 2012-ig érvényes megállapodások rögzítik a Budapest Airport önkéntes zajszigetelési programjának részleteit, valamint a repülőtér üzemeltetője kötelezettséget vállal arra, hogy 2012-ig tízmillió forintot is meghaladó összegben éves támogatást biztosít a települések számára. A kedvezményezettek között szerepelhetnek helyi alapítványok, de különböző programok és rendezvények támogatására is számíthat a települések lakossága. Az éves támogatások összegéről és céljairól az önkormányzatok döntenek.

Közösségi rendezvények

A Budapest Airport rendszeres résztvevője és kiemelt támogatója különböző környékbeli közösségi rendezvényeknek. A hagyományosan minden évben megrendezett XVIII. kerületi Szeptemberi Kóstoló, a vecsési Káposztafeszt, valamint az Ecseri Majális elnevezésű rendezvényekre a repülőteret üzemeltető cég saját standdal települ ki. A közel száz négyzetméteres BUD-sátorban repülés szimulátorral, finom falatokkal, speciális bemutatókkal, valamint repülőtéri kulisszatitkokról szóló előadással várják az érdeklődőket a Budapest Airport önkéntes munkatársai.

A BUDAPEST AIRPORT TÁMOGATÁSI POLITIKÁJA

Vállalati társadalmi felelősségvállalási stratégiánk része, hogy támogatásainkat tervezhetőbbé és átláthatóbbá tegyük. Ennek alapeleme a támogatási politikánk megalkotása, amely lehetővé teszi, hogy a támogatást igénylő szervezetek egyértelmű irányelvek mentén tudjanak hozzánk fordulni és a repülőtér ezen irányelvek mentén bírálja el a kérelmeket. A 2012-es naptári évben már ezen irányelv alapján tervezzük támogatási tevékenységünket. A támogatási politikánk valamint a kapcsolódó adatlap hamarosan elérhető lesz honlapunkon.

A BUDAPEST AIRPORT SZOMSZÉDJAIÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY

A repülőteret üzemeltető cég nemrégiben „Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány” néven külön alapítványt hozott létre annak érdekében, hogy áttekinthető módon a korábbiaknál is hatékonyabban tudja támogatni a környező közösségek életkörülményeinek, szociális helyzetének és életminőségének javulását. A Budapest Airport önkéntes zajszigetelési programjának negyedik, XVII. kerületet érintő szakaszát az Alapítvány finanszírozta. Tovább »