2005-09-12 16:47:28

40 millió forint értékben támogatási szerződést kötött a Budapest Airport és a XVII. kerület

A Budapest Airport átvállalta a csatornabekötésének önrészét a helyiektől

Sajtóközlemény, 2005. szeptember 12. – Közérdekű támogatási szerződést kötött a Budapest Airport Rt és Budapest XVII. kerületi önkormányzata. A reptér üzemeltetője mintegy 800 háztartás csatorna bekötési önrészét vállalja át, összesen 40 millió forint értékben.

Közérdekű támogatási szerződést kötött a Budapest Airport Rt és Budapest XVII. kerületi önkormányzata. A szerződés értelmében a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport a repülőtér üzemeltetése következtében a zajterheléssel leginkább érintett területen jelenleg épülő csatornahálózat bekötését támogatja meg. A Ferihegyi út – Bocskai út – Lőrinci út – Kisfaludy u. által határolt területen a csatornahálózat bekötéséhez kapcsolódó ingatlanonkénti 50.000 Ft összegű önrészt átvállalja az Önkormányzat polgárai helyett.

A támogatás 800 ingatlant érint, és összértéke meghaladja a 40 millió forintot.

A repülőtér tőszomszédságában lévő rákoshegyi lakosok vannak leginkább kitéve a reptér zajszennyezésének; a település közvetlen határától indul Ferihegy 2-es kifutópályája

Új gyorsleguruló út épül Ferihegyen

Keddtől újabb fejlesztés veszi kezdetét a ferihegyi repülőtéren, ami érinti a főváros XVII. Kerületét is. Új, ún. gyorsleguruló út épül a 1-es terminál előtt húzódó 1-es kifutópályára. Az új gyorsleguruló út megépítése a ferihegyi repülőtér megnövekedett forgalma miatt nem várhat tovább, s a fejlesztéssel a repülőtér kapacitása tovább fog nőni.

Az új gyorsleguruló úttal várhatóan ötödére csökkenhet a városrész feletti zajszennyezés, mivel a beruházással az üzemeltető tehermentesíteni tudja a Rákoshegy közvetlen közelében fekvő 2-es kifutópályát, s a forgalmat az 1-es pályára tudja terelni.

A beruházás első 40 napján azonban átmenetileg megnő a forgalom Rákoshegy felett, mivel le kell zárni a repülőtér 1-es pályáját. Emiatt – kedvezőtlen időjárás esetén – a forgalmat a 2-es pályára kell irányítani.

További információ:
Szollár Domokos
Kommunikációs Igazgatóság,
Budapest Airport Rt.
Tel.: 296 5769; 30/677 45 82,