2005-10-24 13:26:30

Budapest Airport: szabad a pálya

Befejeződött a ferihegyi gyorsleguruló út fejlesztés első üteme

2005. október 24. – Feloldotta az 1-es pálya 40 napos zárását a Budapest Airport, így visszaállt a régi forgalmi rend Ferihegyen. Erre azt követően került sor, hogy befejeződött a repülőtér aktuális fejlesztésének, az új gyorsleguruló út építésének első szakasza.

Befejeződött a ferihegyi repülőtér 1-es kifutópályájához kapcsolódó gyorsleguruló út építésének első, 40 napos üteme. A kivitelező Strabag Rt. határidőre, a terveknek megfelelően végzett a kifutópályához közvetlenül kapcsolódó munkálatokkal. Az építkezés a forgalom további akadályozása nélkül folytatódik, s várhatóan 2006 tavaszára fejeződik be.

Ezzel egyidőben, a Budapest Airport feloldotta az építkezés miatt életbe léptetett pályazárat, így mától ismét a repülőtér mindkét kifutópályáját használhatják a repülőgépek. „Visszaállt a forgalmi rend Ferihegyen” – mondta a Budapest Airport forgalmi vezérigazgató-helyettese. Somogyi-Tóth Gábor hozzátette: „Ismét maradéktalanul be tudjuk tartani a menetrendet, zökkenőmentes lesz a repülőtér forgalma.” A pályanyitást követően 12:14 perckor szállt fel az első repülőgép.

A pályanyitással megszűnik az építkezés miatt Rákoshegy felett ideiglenesen megnövekedett zajszennyezés is.

Az új gyorsleguruló útra a repülőtér kapacitásának növelése, és zajszennyezésének csökkentése érdekében van szükség. A fejlesztés nyomán csökkenni fog a kifutópálya foglaltsági ideje, és ezért megnő Ferihegy befogadóképessége. Ezzel együtt csökkeni fog a repülőtér zajszennyezése a leginkább érintett XVII kerület felett, mivel az új gyorsleguruló úttal a Budapest Airport tehermentesíteni tudja az érintett terület határától kezdődő 2-es pályát.

További információk a fejlesztésrõl.

További információ:
Szollár Domokos
Budapest Airport Rt.
Telefon: +36 (1) 296 5769; 30 / 677 45 82