2005-07-19 15:39:10

Húsvétra meglesz az egymillió utas

Az európai átlagnál háromszor gyorsabban nőtt Ferihegy forgalma

Budapest, 2005. március 24. – Erősen kezdte az idei évet a Budapest Airport. Január után az év második hónapjában is 30 százalékkal nőtt a forgalom, s húsvétkor várhatóan átlépi az egymilliót a Budapest Airport utasainak száma. A hónap végén érvénybe lépő nyári menetrend ráadásul számos új járattal bővíti majd a budapesti reptér kínálatát.

Erősen kezdte az idei évet a Budapest Airport. Januárban 33 százalékkal, az év második hónapjában több mint 30 százalékkal nőtt a ferihegyi repülőtér utasforgalma. 432 664 utast regisztrált a Budapest Airport Rt. februárban, s a két első hónap alatt összesen közel 900 ezer utas fordult meg Ferihegyen. A low cost légitársasággal utazók száma meghaladta a 136 ezret, az össz-forgalom közel egyharmadát már a diszkont utasok teszik ki.

„Jól mutatja a forgalom rendkívüli fejlődését, hogy az év jellemzően két „leggyengébb” hónapjában is 30 százalékos bővülést regisztráltunk” – kommentálta a friss forgalmi eredményeket Hárskuti János. A Budapest Airport Rt. vezérigazgatója hozzátette: „Ez azt is jelenti, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően idén is utas-csúcsra lehet számítani Ferihegyen.” Utóbbit támasztja alá, hogy az április 1-jével érvénybe lépő nyári menetrend számos új légitársaságot, és még több új járatot tartalmaz. Ezek közül az első, a március 28-án startoló EUJet brit diszkont légitársaság, mely heti két járattal köti össze Budapestet Kent-tel.

Húsvét a Budapest Airporton

A Budapest Airport Rt. 2,175 tonna repülőgépes áru-, és postaforgalmat bonyolított az év második hónapjában. Ez közel azonos a tavaly februárban mérthez képest.

Az Airports Council International (ACI) mérése szerint 2005 januárjában 8,1 százalékos volt a forgalombővülés Európa repterein, s a legnagyobb nemzetközi szakmai szerveztet egész évre 5 százalékos növekedést vár. A budapesti repülőtér forgalma januárban 33, februárban 30 százalékkal bővült és az idén – éves szinten – 17 százalékos emelkedéssel számol az üzemeltető, Budapest Airport.

További információ
Szollár Domokos
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest Airport Rt.
t.: 1/296-5769; 30/677-4582