2005-08-30 14:00:30

Szeptember 1-jén nyit Ferihegy 1

Hét low cost légitársaság közlekedik majd a terminálról

Kilenc hónapos teljes átépítés után szeptember 1-jén áll üzembe a ferihegyi repülőtér 1-es terminálja. Hét légitársaság közlekedik Ferihegy 1-ről: az Easyjet, a Germanwings, a Malmö Aviation, a Norwegian Air, a SkyEurope, a Sterling, a Wizzair. A légitársaságok valamennyi érkezők és induló járata használja majd a terminált.

A felújított terminál óránként 1400 utas kiszolgálását teszi lehetővé, így éves szinten várhatóan 2,5 millió utast kezel majd.

19 jegykezelő pult, 10 beszállító kapu, valamint négy csomagkiadó szalag áll az utasok rendelkezésére. Az épület közel nyolcezer négyzetméternyi utasforgalmi területe lehetővé teszi a schengeni és nem-schengeni forgalom elkülönítését is. Az épületben az utasforgalmi területekhez kapcsolódóan közel 40 kereskedelmi egység kapott helyett.

A terminál előtti parkoló is megújul. Jelenleg 300 férőhelyes parkoló áll rendelkezésre, ami nem elég a terminál kapacitásához. 2006-ra épül meg az új mintegy 700 férőhelyes parkoló. A Budapest Airport azt javasolja, hogy aki teheti nem személygépkocsival közelítse meg a terminált, hanem válasszon más közlekedési eszközöket (minibusz, taxi, BKV). Tanácsos a parkolással kapcsolatban a 296 7000-es telefonszámon érdeklődni.

A terminál felújítását a budapesti repülőtér utasforgalmának dinamikus növekedés indokolta. Ferihegy forgalma az iparág növekedési ütemét meghaladva egy év alatt 30%-kal nőtt, s a tendencia még most is tart. A legújabb előrejelzések szerint – Magyarország a világ harmadik leggyorsabban növekvő légi-piaca lesz.

A beruházás költsége közel 10 milliárd forint volt, az összeg kétharmadát a műemléki rekonstrukcióra fordította a Budapest Airport. A beruházás másik költséges eleme a poggyászátvilágító rendszer beszerelése volt. A terminál épülete alatt húzódó rendszer 100% átvilágítást tesz lehetővé és megfelel a legmagasabb biztonsági előírásoknak.

A ferihegyi repülőtér 1-es termináljának épülete a közép-európai modernizmus egyik legjellegzetesebb példája. A 2005-ben befejeződő felújítás után az épület az európai modernizmus jegyeit megtartva, eredeti szépségében ad otthont a XXI. századi modern repülőtérnek.

További információ:
Szollár Domokos
Budapest Airport Rt.
296-5304
06-30-677-45-82
www.bud.hu