2006-04-14 16:02:00

Közvetlen légi összeköttetés nyílt Budapest és Nápoly között

Budapest, 2006. április 13. - Közvetlen légi összeköttetést nyitott Budapest és Nápoly között a SkyEurope légitársaság. A járat kiváló hétvégi kirándulásokra ad lehetőséget, hiszen a gépek pénteken reggel indulnak, és hétfőn érkeznek vissza a magyar fővárosba.

Nápolyba korábban csak átszállással, egy másik reptéren keresztül lehetett elérni. Az új járat a legújabb célállomás a Budapest Airport növekvő hálózatában, s immár 96 célállomás érhető el közvetlenül Budapestről.

„Minden új desztináció ünnep egy reptér életében. A járattal több turistát tudunk Magyarországra hozni és a két város között továbberősíthetjük az üzleti és kulturális kapcsolatokat. A nápolyi járatindítás ráadásul külön öröm, hiszen ezzel két BAA testvérreptér Ferihegy és Nápoly Capodichino között teremtődött meg a közvetlen kapcsolat.” - mondta Stewart Wingate, a Budapest Airport kijelölt vezérigazgatója.

Immár öt város érhető Budapestről menetrendszerinti járattal : Milánó, Róma, Velence, Bologna és Nápoly.

Tavaly 314,481 olasz turista és üzletember érkezett Magyarországra repülővel, ami a ferihegyi utasforgalom 3,9 százalékát tette ki. Ez mintegy 93 ezerrel több, mint 2004-ben (akkor 221,797-en érkeztek).

További információ:
Szollár Domokos
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest Airport
t.: 30/677 4582

Szerkesztők figyelmébe:

Nápoly Olaszország harmadik legnagyobb városa, Campania tartomány székhelye. A városban 1 millióan, vonzáskörzetében 4,4 millióan élnek.

A város gazdag történelmi, művészeit és kulináris kincsekben. Itt találhatók az i.e. 79-ben egy vulkánkitörésben elpusztult Pompei és Herculaneum városok romjai, a Vezúv és Tiberius császár kedvelt székhelye Capri szigete. Külön említést érdemel a Teatro di San Carlo, Európa legrégebben, 1737 óta működő operaháza, és a Galeria Nazionale, mely számos Caravaggio és Tiziano festményt állít ki.

A város különlegessége a Nápolyi pizza, vagyis a Margarita, melyet Margaréta királynő látogatásának tiszteletére készítettek a nápolyi szegények. Mivel semmilyük nem volt és gyorsan kellet főzni valamit, megpróbáltak különlegeset kihozni az adott alapanyagokból. Kenyértésztára paradicsomot tettek, melyet bivalytejből készült mozarella sajttal borítottak és zöld bazsalikomlevéllel díszítettek és fatüzelésű kemencében sütöttek. Az így elkészült étel lett a mai napig híres olasz pizza elődje.

Nápolyban született Sophia Loren, és Al Capone is nápolyi szűlők gyermekeként látta meg a napvilágot Brooklyn-ban.

Diego Maradona 1987-ben és 1990-ben olasz bajnoki címre és többek mellett az UEFA kupa diadalra vezette a Napoli-t, a város futball klubját.

Bár távol esik Magyarországtól, Nápoly sok szállal kötődik a magyar történelemhez és kultúrához. A nápolyi Posillipo-dombon élt egy ideig Márai Sándor, író. A dél-olasz városban született a San Gennaro vére c. regénye. Márait 1998-ban fedezte fel Olaszország, a Gyertyák csonkig égnek c. regényét 1999-ben havonta (!) kellett újra kiadni.

A belvárosban, a VII. századi alapítású Santa Maria di Donna Regina-templomban nyugszik Árpád-házi Mária nápolyi királyné, IV. Béla unokája, a magyarországi és nápolyi Anjou uralkodók nagyanyja.

Nagy Lajos király kétszer is elfoglalta a várost. Az itáliai háborúk tették legendássá Toldi Miklós alakját.

Mátyás király feleségének Aragóniai Beatrixnak Nápolyban van síremléke. Mátyás király halála után a királynő alulmaradt az udvar cselszövéseiben, ezért 1501-ben hazatért Nápolyba.