2006-11-15 12:45:33

Közvetlen légi összeköttetés Teherán és Ferihegy között

2006. június 28. – Holnaptól közvetlen, menetrendszerinti légikapcsolatot teremt Teherán és Budapest között a Caspian Airlines. A légitársaság TU-154M-es repülőgépe csütörtökönként közlekedik: páros heteken érkezik, páratlan heteken indul Irán fővárosába.

Teherán a budapesti repülőtér legújabb célállomása, ahogy a Caspian Airlines személyében is egy újabb, Ferihegyen még nem járt légitársaságot köszönthet a Budapest Airport. Az iráni társasággal immár 50-re emelkedett a BA-ról menetrendszerint közlekedő légitársaságok száma.

„Nagyon örülünk, hogy közvetlen kapcsolat jött létre a Közel-Kelet legnépesebb országának fővárosával. Magyarország immár újabb szállal kapcsolódik a mintegy 185 milliós piachoz. Ez fellendítheti a magyar idegenforgalmi és üzleti kapcsolatokat a térséggel, valamint hozzásegítheti Ferihegyet ahhoz, hogy Közép-Európa legsikeresebb reptere legyen.” – mondta Stewart Wingate a Budapest Airport kijelölt vezérigazgatója.

A Caspian Airlines Európába eddig csak Ukrajna fővárosába, Kijevbe repült. „Szerettünk volna eggyel tovább lépni,” – mondta Rajavi Javad, a Caspain Airlines regionális igazgatója. Hozzátette: „Budapest nagyszerű csatlakozó pont a Nyugat-Európába tartó utasaink számára, és a járat lehetőséget teremt arra is, hogy a magyar turisták felkeressék Irán nevezetességeit.”

Teherán immár a negyedik, Ferihegyről közvetlenül elérhető közel-keleti célállomás. Eddig Bejrútba, Damaszkuszba és Tel-Avivba lehetett eljutni átszállás nélkül. Tavaly 251.841 utas (az össz. utasforgalom mintegy 3 százaléka) érkezett Közel-Keletről Budapestre repülőgéppel.

További információ:
Szollár Domokos

Kommunikációs Igazgatóság
Budapest Airport
t.: 30/677 45 82

Szerkesztők figyelmébe:

A Caspian Airlines-t 1992-ben alapították Teheránban. A társaság 2005 óta tagja a Légitársaságok Nemzetközi Szövetségének (IATA). Jelenleg több mint 50 célállomásra repül.

A Caspian Airlines fő profiljaként a 69 milliós népességű Irán nagyobb városait (Esfahan, Shiraz, Mashhad, Tabriz, Kish, Ahwaz) köti össze a fővárossal, de számos nemzetközi célállomásra is repül: Dubai-ba, Damaszkuszba, Jerevánba, és az ukrán fővárosba, Kijevbe is.

A Caspian Airlines Teherán régi repterére a Mehrabad-ira közlekedik, oda ahová egyébként a nagyobb nyugati légitársaságok is. Innen számos közel-keleti (Damaszkusz, Jeddah, Kuvait, Bahrain), de távol-keleti desztináció (Bombay, Szöul, Tokió) is elérhető.