2006-10-26 16:24:09

Lezárult a BA Handling Kft. értékesítése: A BA a Celebinek adta el a földi kiszolgálási üzletágát

Budapest, 2006. október 26. – A Budapest Airport (BA) lezárta a Budapest Airport Handling (BAH) Kft. értékesítését, s a török Celebi Ground Handling Inc. lett a BAH új tulajdonosa.

A Celebi veszi át a BAH üzleti tevékenységét és a cég teljes infrastruktúráját, valamint az új tulajdonoshoz kerül a társaság mintegy 500 alkalmazottja is. Az üzletág értékesítése során a Budapest Airport folyamatosan konzultált a BA és a BAH érdekképviseleti szerveivel és az üzemi tanácsokkal.

Valamennyi a BAH Kft-ben dolgozó munkavállalóra érvényben marad a Budapest Airport jelenlegi és 2008. szeptember 11-ig hatályos kollektív szerződése. Erről a február 8-án az öt reprezentatív szakszervezettel kötött munkavállalói megállapodás határozott. Szintén a megállapodás eredményeként, valamennyi BAH dolgozó háromhavi bérnek megfelelő jutalomban részesül.

„Nagyon örülök, hogy a Celebi lett a Budapest Airport Handling Kft. új tulajdonosa.” – mondta Dave Newman, a Budapest Airport leányvállalati igazgatója. „Az értékesítés kiemelkedő jelentőségű, mind a Budapest Airport, mind a BAH életében. A BA így jobban tud koncentrálni a reptérüzemeltetés alaptevékenységeire, és ezáltal növelni tudja hatékonyságát. A nemzetközileg tapasztalt új tulajdonos megjelenésével pedig a földi kiszolgálás színvonala és versenyképessége fog jelentősen megemelkedni. Végül, de nem utolsó sorban, a Celebi jelenléte a legnagyobb garancia arra, hogy a BAH jövője is biztos lesz.”

Az értékesítés egy zárt kereskedelmi tender végeredménye, melyre több nemzetközi vállalatot hívott meg a Budapest Airport. Az értékesítés pénzügyi részletei bizalmasak.

További információ:
Szollár Domokos
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest Airport

Szerkesztők figyelmébe:

Az első magántulajdonban lévő földi kiszolgálást nyújtó török társaságot, a Celebi Ground Handling-et 1958-ban alapították az Ankara-i Esenboga-i reptéren.

A társaság jelenleg 62 százalékban uralja a törökországi földi kiszolgálási piacot. 1996-ban vezették be az isztambuli tőzsdére, s tavaly a társaság árbevétele elérte a 160 millió dollárt (34,5 milliárd forint).

A Celebi jelenleg 233 ügyfelet szolgál ki, 23 reptéri állomásán. Régi partnere a Lufthansa (22 éve), a Gulf Air (19 éve) és az Emirates és Saudi Arabian Airlines (15 éve). De a Celebi szolgálja ki Törökországban az Alitaliát, a Czech Airlines, az Iberia-t, an SN Brussels-t, a KLM-t és az egyik legújabb ügyfeleként a SkyEurope-ot is. Jelentős teheráruszállító légitársaságokat is kiszolgált, többek között ügyfele a TNT, a DHL és a Lufthansa Cargo.

Tavaly mindösszesen 192,134 fel, és leszállást, 22 millió utast szolgált ki és 100,000 tonna árut kezelt.

Kapcsolódó cikkek

bud:premium (2012-12-14)

Tömegközlekedés BKK-val (2011-08-30)