2006-04-27 16:54:19

Nyolcvan főt bocsát el a Budapest Airport

Sajtóközlemény, Budapest, 2006. április 27. – Várhatóan 80 – többnyire a menedzsmenthez tartozó, illetve adminisztratív munkatárstól – válik meg a Budapest Airport a következő hónapokban, jelentette be a társaság vezetése a mai napon megtartott dolgozói fórumon.

A Budapest Airport vezetése még januárban közölte a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság szakszervezetivel és munkavállalóival, hogy át kell alakítani a társaságot, csökkenteni kell a munkavállalók létszámát annak érdekében, hogy olcsóbban, hatékonyabban és versenyképesen működjön a társaság.

Chris Woodruff, a társaság vezérigazgatója a mai napon közölte azt is, hogy a társaság közel 190 munkavállaló önkéntes távozását fogadta el. Ismert, a társaság – a szakszervezetekkel egyetértésben – márciusban indította el az előrehozott nyugdíjazási, a korai nyugdíjazási és önkéntes távozás programot. Chris Woodruff ugyanakkor a mai fórumon aláhúzta: a társaság munkavállalóinak létszáma még mindig túl magas, ezért további csökkentésre van szükség.

„Nincs olyan vezetés, amelyik elbocsátásokat akar, de ez néha sajnos elkerülhetetlen.” – mondta Chris Woodruff. „Az új vezetés egy túlfoglalkoztatott és alacsony hatékonyságú társaságot örökölt Ferihegyen, ami nagyon drágává teszi a repülőteret a légitársaságoknak. Ferihegy Közép-Európa legdrágább repülőtere” – emelte ki a Budapest Airport vezérigazgatója. „Ugyan átlagosan öt százalékkal már csökkentettük díjainkat, de tovább kell mérsékelnünk árainkat, ha versenyben akarunk maradni, és növekedni akarunk. Az elbocsátások jelentik most az egyetlen utat ahhoz, hogy hosszú távon a legtöbb munkahelyet őrizzük meg.”

„Célunk, hogy a lehető legkisebb mértékű kötelező érvényű elbocsátást hajtsuk végre. Ennek érdekében vezettük be az önkéntes távozási és a nyugdíjazási programokat, melyek jelentős mértékben csökkentették az eredetileg tervezett kötelező érvényű elbocsátások számát. A elbocsátások jóval a kormánnyal kötött privatizációs szerződésben meghatározott szint alatt vannak.”

További információ:
Szollár Domokos
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest Airport
t.: 30/677 45 82

Szerkesztők figyelmébe:

A Budapest Airport vezetése április 26-án értesítette a társaság érdekképviseleteit a tervezett elbocsátásokról, és a Munka törvénykönyvének vonatkozó rendelkezései szerint fog egyeztetni.

A BAA és a magyar kormány között született megállapodás szerint a társaság 2008. végéig maximálisan 478 munkavállalót bocsáthat el kötelező érvénnyel (ez a decemberben mért 2,570 munkavállaló 18.6 százaléka.)