2007-06-13 18:02:21

261 millió eurós repülőtér-fejlesztési program Ferihegyen

Tíz éven belül a Budapest Airport Közép-Kelet-Európa legsikeresebb repülőtere lesz

Budapest, 2007. június 13. – A Budapest Airport (BA) új menedzsmentje ma bemutatta a ferihegyi repülőtérre vonatkozó jövőképét és fejlesztési terveit. A BA 2011-ig több mint 261 millió eurót költ majd Ferihegy fejlesztésére, és megfelel majd a privatizációs szerződésekben foglalt valamennyi kötelezettség-vállalásnak.

A BA az 1-es és a 2-es terminál jelentős mértékű fejlesztése révén növelni fogja Ferihegy kapacitását, emelni fogja a repülőtér szolgáltatásainak színvonalát, illetve javítja a repülőtér becsekkolási és biztonsági ellenőrzési folyamatait.

A 2A és 2B terminálok összeépítése révén egy nagy 2-es terminált alakít ki. Ennek részét képezi majd egy a 2A és a 2B terminálok tranzit területeit összekötő, nemzetközi márkákat nemzetközi színvonalon árusító üzletközpont.

A repülőtér és Budapest légiáru-szállításának kiszolgálása érdekében a BA egy új cargo terminált épít a 2-es terminál mellett, a repülőtér Vecséshez tartozó területén.

A BA Ferihegyet egy önálló ‘Airport City’-vé fejleszti hotel és konferencia létesítményekkel, parkolókkal, üzleti és kereskedelmi létesítményekkel. Ez munkahelyeket teremt közvetlenül a repülőtéren és környékén, illetve közvetetten a magyar gazdaságban, és hozzájárul a régió és Magyarország további gazdasági növekedéséhez.

„Hosszú távú kötelezettséget vállaltunk Ferihegy, Magyarország légiközlekedési kapujának fejlesztésére,” – mondta dr. Reinhard Kalenda, a BA vezérigazgatója. „Tíz éven belül szeretnénk Ferihegyet Közép-Kelet-Európa legsikeresebb repülőterévé tenni az utasforgalom-növekedés, a szolgáltatási színvonal és a működési hatékonyság terén. A BA a gazdasági növekedés motorja lesz mind Budapest, mind pedig egész Magyarország számára.”

„Felhasználjuk és átadjuk a HOCHTIEF AirPort szakértelmét. Büszkék vagyunk arra, hogy itt lehetünk, és szeretnénk, ha Magyarország is büszke lenne ránk.”

A Budapest Airport hosszú távú fejlesztési tervei a következők:

A 2-es terminál bővítése
  A BA bővíteni fogja a 2A és 2B terminálokat, az utasoknak nyújtott szolgáltatások színvonalának javítása érdekében bővíti a check-in kapacitást, központi biztonsági átvizsgáló területet alakít ki és növeli a biztonsági ellenőrző kapuk számát.
  A terminál légi oldali kapacitását szintén bővíteni fogja két új ún. mólóval, vagy terminálszárnnyal, amelyeken 16 új utashíd lesz kialakítva.
  A nem schengeni utasforgalmat a 2A terminál, a schengenit pedig a 2B terminál fogja kiszolgálni.
  Az utasforgalom növekedésével párhuzamosan a BA tovább bővíti majd a 2-es terminált a 2C terminál megépítésével, évente 30 millió utasra növelve Ferihegy kapacitását.
Az 1-es terminál fejlesztése
  A BA szintén készített terveket a ferihegyi diszkont terminál, vagyis az 1-es terminál kapacitásának bővítésére.
  A jelenlegi terminál épület csak az induló utasokat fogja kiszolgálni, az érkezések egy a terminál szomszédságában felépítendő új csarnokba kerülnek át.
  Ez a terminál kapacitását és kereskedelmi területeinek méretét közel a duplájára növeli majd.
Cargo terminál
  A ferihegyi cargo üzletág fejlesztése érdekében a BA egy új légiáru-terminált épít a 2-es terminál mellett.
  Ez a repülőtér és Budapest légiáru-szállítását egyaránt szolgálja majd.
  Prioritást élvező projektként ez a fejlesztés 2007-ben indul, az első fázis pedig 2009-re készül majd el.
Új üzletközpont a tranzit területen
  A BA a 2A és 2B terminált összekötő légi oldali üzletközpontot fog építeni. Mindkét terminál utasai egységesen az új kereskedelmi területen áramlanak majd keresztül. Itt üzletek, éttermek és bárok széles választéka áll majd rendelkezésükre, kiváló és pihentető élményt nyújtva az utazóknak.
  Ezáltal a repülőtér kereskedelmi területeinek mérete megkétszereződik. Ez jelentős mértékben javítja majd a BA kereskedelmi tevékenységeit.
  Az üzletközpont az indulási szinten színvonalas bevásárlási lehetőségeket, az alsó szinten pedig vendéglátóipari szolgáltatásokat kínál majd.
Új többszintes parkolóház
  A BA a 2-es terminál előtt új többszintes parkolóházat épít, melynek nagyobb része a föld alatt helyezkedik majd el.
  Ez megnöveli majd a rendelkezésre álló parkolóhelyek számát.
Airport City
  A BA egy önálló Airport City fejlesztést fog megvalósítani, egy a repülőtér területén, a 2-es terminál előtt elhelyezkedő üzleti parkot.
  Négycsillagos, 300 szobás szállodát épül majd, konferencia létesítményekkel, illetve egy üzleti parkot új irodákkal.
  Ez a régió üzleti központjává teszi majd Ferihegyet, jelentős előnyöket biztosítva a környék gazdaságának.
Kereskedelmi park
  A BA egy kereskedelmi parkot alakít ki a 2-es terminál bekötő útja mentén.
  Elsősorban a kereskedők és a nagybani értékesítők részéről számítunk érdeklődésre, az első ügyfeleket 2009-re várjuk.
Légitársasági marketing és járatfejlesztés
  Szorosan együttműködünk a légitársaságokkal a jelenlegi útvonalhálózat fejlesztése és bővítése érdekében, hogy kiszélesítsük a repülőtér kapcsolatrendszerét, és hogy Ferihegyből regionális légiközlekedési központot létesítsünk.
  Versenyképes árstratégiát fejlesztünk ki, ösztönzőket biztosítunk új útvonalakhoz és a Ferihegy növekedését támogató légitársaságoknak.
  Javítjuk az utazási élményt, növeljük az üzemelési hatékonyságot új szolgáltatások és technológiák biztosításával.

További információ:
Szollár Domokos
Budapest Airport
t.: 30/677 45 82

Szerkesztők figyelmébe:A HOCHTIEF AirPort (HTA) a világ egyik legnagyobb független, magánkézben lévő repülőtér-üzemeltető és befektető társasága, a nemzetközi építőipari csoport, a HOCHTIEF 100%-os tulajdonában lévő leányvállalat. A cég hat repülőtéren rendelkezik érdekeltséggel: Athén, Budapest, Düsseldorf, Hamburg, Sydney és Tirana. 2006-ban összesen mintegy 83 millió utas használta ezeket a repülőtereket.

Dokumentumok