2007-10-09 14:35:00

6.5%-os bérmegállapodás 2007-re a Budapest Airport-nál

2008. január 31-ig nem lesz sztrájk

Az LDFSZ, RFDFSZ és a Budapest Airport közös nyilatkozata

2007. október 9. – Tegnap délután a Budapest Airport (BA) menedzsmentje és a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) valamint a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) által létrehozott sztrájkbizottság a Munkaügyi Közvetítő és Döntőbírói Szolgálat közreműködésével megállapodásra jutott a béremelésről illetve a bérfejlesztésről, a munkakörülmények javításáról és a rendkívüli munkavégzés feltételeiről.

Ezzel egy időben a sztrájkbizottság megszüntette működését, és a szakszervezetek vállalták, hogy 2008. január 31.-ig, ameddig a szerződés hatályos, nem kezdeményeznek munkabeszüntetést azokban a kérdésekben, melyekben a tegnapi napon megállapodás született.

A megállapodás értelmében, 2007. január 1-ére visszamenőlegesen a BA 6,5 %-os átlagos alapbéremelést hajt végre, mely két lépcsőben valósul meg:
1. A BA egységesen 5,8%-al emeli a dolgozók alapbérét,
2. A BA a további 0,7%-ot a béraránytalanságok csökkentésére fordít a Bérfelzárkóztatási Program első fázisában.

A felek abban is megállapodtak, hogy a Bérfelzárkóztatási Program második üteme 2008-ban valósul majd meg, a 2007-eshez hasonló mértékben.

A BA és a két szakszervezet megállapodott továbbá a munkakörülmények javítását célzó intézkedésekben is. Erről a BA külön pénzügyi kerettel bíró intézkedési tervet készített, melyet a szakszervezetek képviselői elfogadtak.

A BA vállalta, hogy különös figyelmet fordít a rendes szabadságok kiadásának rendjére és a rendkívüli munkavégzés elrendelésére is. Folyamatosan monitorozni fogja a rendszert, és ahol szükséges ott megvizsgálja a munkaszervezés megváltoztatásának lehetőségét, vagy felülvizsgálja az aktuális létszámkeretet.

Reinhard Kalenda, a BA vezérigazgatója elmondta: „Örülök, hogy a tárgyalások véget értek, és hogy sikerült végre megállapodásra jutni. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal és közreműködésükkel hozzájárultak a tárgyalások sikeres lezárásához. Nagyra értékeljük munkavállalóink türelmét, és amilyen gyorsan csak lehet, kifizetjük a béremelést.”

„Nagy lépéseket tettünk a BA-nál lévő bérkülönbségek felszámolására, a szociális és munkakörülmények javítására,” – mondta Pető Alfréd, a sztrájkbizottság elnöke. Hozzátette: „Sikerült megoldást találni a régóta húzódó szabadságok és túlórák rendje körüli anomáliákra is. Kemény, küzdelmekkel teli hetek, hónapok állnak mögöttünk, de megelégedéssel tölt el bennünket, hogy sikerült megállapodnunk.”

További információ:
Szollár Domokos, BA szóvivő
t.: 30/677 4582; domokos.szollar@bud.hu

Kovács Anita, RFDFSZ szóvivő
t.: 20/382 45422

Dokumentumok