2007-05-09 15:43:11

A BAA és a HOCHTIEF megkötötte az 1,309 milliárd fontos Budapest Airport üzletet

A BAA és a HOCHTIEF AirPort GmbH által vezetett konzorcium ma hivatalosan bejelentette, hogy a HOCHTIEF konzorcium megszerzi a BAA Budapest Airport-ban tulajdonolt érdekeltségét.

Az Állami Privatizációs Vagyonkezelő Zrt. és az Európai Unió versenyhivatala jóváhagyását követően, a BAA és a HOCHTIEF aláírta a Részvény-Adásvételi Megállapodást.

A két társaság megállapodása szerint a BAA ferihegyi érdekeltségéért fizetendő ár 1,309 milliárd font. A HOCHTIEF 75 százalék mínusz 1 részvényt képviselő részesedést szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, és megkapja a ferihegyi repülőtér üzemeltetési jogát 75 évre. Egyúttal megörökli a privatizációs szerződésben lefektetett kötelezettség vállalásokat, melyek többek között a minimális fejlesztéseket és beruházásokat, illetve a Kollektív Szerződés tiszteletben tartását tartalmazzák.

Az ügylet pénzügyi zárása a BAA bankjainak hivatalos jóváhagyó döntésétől függően, várhatóan 10-14 napon belül megtörténik.

Stewart Wingate, a BAA’s Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: “A mai bejelentés végre véget vet a Budapest Airport jövőbeli tulajdonosával kapcsolatos találgatások és bizonytalanságok időszakának. Örülök annak, és dolgozóink, szakmai és kormányzati partnereink is csak üdvözölhetik azt, hogy a repülőtér irányítását olyan tulajdonos veszi át, amelyik elkötelezett Ferihegy fejlesztése és növekedése iránt.

“A BAA időszak alatt a Budapest Airport hatalmasat lépett előre, állami vállalatból jelentős átalakítások után egy professzionálisan működő magántársasággá alakult át. Ferihegy most sokkal versenyképesebb, olcsóbb, nagyobb járat és légitársaság kínálattal rendelkezik, magasabb színvonalon szolgáltat és biztonságosabb. A társaság egyúttal azt is megmutatta, hogy komolyan és felelősségteljesen elkötelezett a reptéri közösségeket érintő olyan problémák megoldásában, mint például a repülési zajterhelés.

“Büszke vagyok az elmúlt 16 hónapban elért eredményekre, és meggyőződésem, hogy a Budapest Airportot nagyon jó formában adjuk át a HOCHTIEF-nek. Minden dolgozónknak és az új tulajdonosnak nagyszerű sikereket kívánunk ahhoz, hogy Ferihegyet Közép-Európa legsikeresebb repülőterévé alakítsák.”


További információk a BAA honlapján érhetők el: www.baa.com

További információ:

Budapest
Szollár Domokos, Budapest Airport Zrt
Tel: +36 30/677 45 82

London
Duncan Bonfield, BAA Limited
Tel: +44 (0)20 7932 6831

Dokumentumok