2007-03-20 14:46:47

Közvetlen légi összeköttetés Jordánia és Ferihegy között

Június 2-tól menetrendszerinti légikapcsolatot teremt Jordánia fővárosa, Amman és Budapest között a Royal Jordanian.

Sajtóközlemény, 2007. január 11. – Június 2-tól menetrendszerinti légikapcsolatot teremt Jordánia fővárosa, Amman és Budapest között a Royal Jordanian. A légitársaság EMR-195-ös, 100 fős repülőgépe kedden és szombaton teszi meg a mintegy két órás utat.

A Royal Jordanian a legújabb légitársaság Ferihegyen. A „királyi”-akkal 53-ra emelkedett a Budapest Airportról menetrendszerint közlekedő légitársaságok száma. Amman pedig a budapesti repülőtér legújabb célállomása, a így már a Közel-Kelet városai közül Bejrútba, Damaszkuszba, Tel-Avivba, Teheránba és Ammanba lehet eljutni repülővel átszállás nélkül.

A Közel-Kelet és Magyarország közötti utasforgalom a ferihegyi reptér forgalmának 3,4%-at adta 2006-ban. Tavaly összesen 240,973 utas érkezett Közel-Keletről Budapestre repülőgéppel.

„Nagyon örülünk, hogy közvetlen kapcsolat jött létre Jordánia fővárosa és Budapest között.” – mondta Stewart Wingate a Budapest Airport vezérigazgatója „Sokat dolgoztunk azon, hogy ez az új kapcsolat létrejöjjön, és külön öröm, hogy a Royal Jordanian személyében egy előkelő légitársaságot üdvözölhetünk Ferihegyen. A járat nemcsak Jordániával teremt összekötetést, de tovább erősíti magyar kapcsolatokat a mintegy 200 milliós közel-keleti piaccal. Ez tovább fokozhatja a magyar idegenforgalmi és üzleti kapcsolatokat a térséggel, valamint hozzásegítheti Ferihegyet ahhoz, hogy Közép-Európa legsikeresebb reptere legyen.”

További információ:
Szollár Domokos
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest Airport
t.: 296-5769

Szerkesztők figyelmébe:

A Royal Jordanian, Jordánia nemzeti légitársasága 1963-óta üzemel. A világ 52 városába indít menetrendszerinti járatokat. 2005-ben kapott meghívást a Oneworld légitársasági szövetséghez, melynek tagja többek között az American Airlines, a British Airways, az Iberia, a Cathay Pacific.

A légitársaság központi bázisa az Amman-i Queen Alia nemzetközi repülőtér, ahonnan többek mellett a British Airways, az Air France, az Austrian Airlines és a Lufthansa is üzemel. A reptérről pedig a Közel-Kelet és Közép-Ázsia szinte valamennyi városába indul járat.

Az 5,8 milliós Jordánia északról Szíriával, kelet és dél felöl Szaud-Arábiával, nyugatról pedig Izraellel határos. A közel-keleti ország 26 km hosszú tengerparttal is rendelkezik, hiszen az Aqaba-i öböl és a Holt-tenger is érinti az országot.
Jordánia gazdag turisztikai látványosságokban. Számos ősi, antik hellyel, érintetlen természeti vidékekkel és kulturális illetve vallási zarándokhelyekkel rendelkezik.

Az ország fővárosa Amman óvárosáról híres. Az óváros központjában található a nevezetes régi piac, a Souk és a Husszein király mecset. Ammanban találhatók a Közel-Kelet legnagyobb mecsetjei is. A legújabb az 1982 és 1989 között épült I. Abdullah király mecset, melynek kékszínű mozaik berakású kupolájában akár 3000 mohamedán tud egyszerre imádkozni.

Jordánia talán leghíresebb városa Petra, a sziklába vájt város. A színes, többnyire rózsaszínű sziklák közé épített városhoz egy szűk és hosszú kanyonon keresztül vezet út. A városban minden épületet a sziklákból faragtak ki. Petra 1985-óta a világörökség része.

Aqaba Jordánia egyetlen kikötővárosa, mely napjainkban tengerpartjáról és luxusszállodáiról ismert. A város számos vizisportolási lehetőséget (szörf és búvárkodás) kínál.

Jordánia a föld legmélyebb, nem jéggel borított pontjával, a Holt-tengerrel is határos. Holt-tenger a föld legsósabb tengere, a vízének 30 százaléka só.

Jordánia és Izrael között fekszik a Jordán folyó, melyhez számos bibliai esemény kötődik: az Újszövetség szerint a folyóban keresztelte meg Keresztelő Szent János Jézust.

Dokumentumok