2008-07-30 16:50:58

A Budapest Airport átfogó zajszigetelési programot indított

A Budapest Airport (BA) átfogó zajvédelmi és zajszigetelési programot indított azzal a céllal, hogy tovább csökkentse a reptér környékén élő közösségeket érő zajhatásokat.

A program négy intézkedést tartalmaz:

1. A BA megkezdte az önkéntes zajcsökkentési intézkedések megvalósítását azáltal, hogy zajszigetelést végez hálószobák ablakain, valamint ventillátorokat helyez el annak érdekében, hogy csukott ablakok mellet is lehetséges legyen a friss levegő beáramlása. Az első fázis, mely 2007-ben indul és körülbelül 250 ingatlant érint, összértéke meghaladja a fél millió eurót.

A BA ezzel önkéntes vállalást teljesít, hiszen ezen intézkedéseket a jogszabályok csak a zajgátló védőövezetek kijelölését követően tennék kötelezővé.

A program teljes összhangban van a Magyar jogszabályokkal, és a 2017-es légiforgalmi forgalmi várakozásokon alapul.

2. A passzív akusztikai intézkedések megtervezésére és végrehajtására a BA külön szakmai zajcsapatot hozott létre, mely gondoskodik a szükséges szórólapok és jelentkezési nyomtatványok előállításáról az érintett lakosok részére.

3. Szeptemberben a BA zajvédő műtárgy létesítésébe fogott az 1-es terminál közelében, melynek célja a XVIII. kerületet érő zajterhek csökkentése. A zajvédő fal az épületek közt kiáramló zaj megszűrésére szolgál.

4. A BA közel 4 millió euró értékben ugyancsak hozzáfogott egy új hajtóműpróbázó hangár létesítéséhez, mely a hatékonyabb zajelnyelés érdekében korszerű zajterelő falakkal és zajelnyelő légterelő kapukkal lesz felszerelve. Ennek eredményeként a hajtőmű-tesztelések által keltett zajok radikálisan fognak csökkenni a repülőtéren.

Az utóbbi intézkedés járulékos haszna, hogy kisebb zajkibocsátás miatt a repülőtér szomszédságában élők terhelése nélkül lehet hajtóműpróbázást majd elvégezni. Ez ferihegyi repülőtéren működő karbantartó vállalkozások számára potenciális bővülést hozhat.

“A zajcsökkentés rendkívül fontos számunkra. Zajvédelmi és Zajcsökkentő Programunk bevezetése egy újabb fontos lépés azóta, hogy meghirdettük 21 pontból álló Zajvédelmi Programunkat. – mondta Dr. Reinhard Kalenda a BA vezérigazgatója. “A BA kiemelt jelentőséget tulajdonít a repülőtér és a környező közösségek közti kapcsolatnak. Elkötelezettek vagyunk, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt a repülőtér okozta gazdasági előnyök és a működéséből illetve közelségéből adódó egyéb hatások között.”

További információ:
Domokos Szollár
Budapest Airport
Tel.: +36-30-677-4582

Szerkesztők figyelmébe:

A BA zajvédelmi programja
2006–ban a BA nemzetközi szakértők bevonásával egy 12 hónapos zajmunkaprogram keretében felülvizsgálta a ferihegyi repülőtér zajvédelmi stratégiáját s vállalta, hogy széleskörű konzultációt folytat az érintett lakossági csoportokkal a problémáról és a lehetséges megoldásokról.

Egy évvel később 2007 február 28–án hivatalosan 17 + 4 részletes javaslatot nyújtott be a Ferihegyi Repülőtér Zajvédelmi Programjának javítása érdekében a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Polgári Légiközlekedési Igazgatóságának.

Zajgátló védőövezetek
A zajgátló védőövezetek földrajzi térképekre berajzolt területek, amelyekben a zajkibocsátások egy bizonyos időszak során mért egyenértéke (átlaga) elér, vagy meghalad egy bizonyos szintet. Például, egy 70 decibeles zajgátló védőövezet azt a területet jelöli, amelyben a zajkibocsátások egy bizonyos időszak során mért egyenértéke eléri, vagy meghaladja a 70 decibelt. A zajgátló védőövezetek a zajkibocsátások helyi közösségekre gyakorolt hatását mutatják, és a zajkérdéssel kapcsolatos intézkedések meghatározásának alapját képezik.

A BA idén augusztusba már benyújtotta a ferihegyi repülőtér zajgátló védőövezeteinek kijelölésének alapját képező tervdokumentációt a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságához.

Dokumentumok