2008-06-10 12:52:28

Ferihegyre látogatott Lisa Campbell, a tervezési adattárolással, szoftverfejlesztéssel foglalkozó Autodesk elnök-helyettese

Ferihegyre látogatott ma Lisa Campbell, a tervezési adattárolással, szoftverfejlesztéssel foglalkozó Autodesk térinformatikai elnök-helyettese. A világ öt kontinensén jelenlévő óriásvállalat képviselője a repülőtéren megismerkedett az ország egyik legfejlettebb műszaki információs rendszerével, amelyet a Budapest Airport (BA) az Autodesk segítségével állított fel.

A Geographic Information System (GIS), vagyis a földrajzi információs rendszer digitálisan tárolja az 1515 hektáron elterülő és 13 ezer embernek munkát adó repülőtér összes fontos műszaki adatát. A BA és az Autodesk tíz éve folyamatosan fejleszti és aktualizálja a szoftvert, amelynek hatalmas hasznát veszik a BA ingatlangazdálkodással, technikai üzemeltetéssel és tervezéssel foglalkozó szakemberei, sőt a hatóságok is. Egyes hibák kijavításakor, esetleges rendkívüli események felszámolásakor vagy éppen az ingatlan bérbeadásakor rendkívül fontos, hogy a BA ismerje a terület legapróbb részleteit is.

A GIS-t használó kollégák egyetlen kattintással hozzáférnek a repülőtér területén található kb. háromszáz épület és a több ezer helység műszaki adataihoz, közműhálózati rendszeréhez és tervrajzaihoz. A rendszer információkkal szolgál az ingatlanok bérlőiről és az épületek történetéről is.

Stephan Schattney a Budapest Airport fejlesztési igazgatója elmondta: „A csúcstechnológiájú szoftver komoly segítséget jelent a Ferihegyen zajló fejlesztési munkálatokban is, hiszen a mintegy tizenöt Margitsziget területű repülőtér minden négyzetcentiméterről tudunk, ami nagyban segít a tervezésnél.”

Lisa Campbell elmondta: „Ferihegyen építettük ki az ország egyik legfejlettebb és a legnagyobb területet felölelő GIS rendszerét. Büszkék vagyunk rá, hogy a BA a termékünket használja, hiszen egy óriási intézményről van szó, amelynek létfontosságú a folyamatos és zavartalan működése. A szoftver frissítése állandó munkát jelent, hiszen egy repülőtéren – főleg a fejlesztési munkák alatt – gyorsan változnak a körülmények.”

Dokumentumok