2008-06-26 13:20:27

Új „sorvezetői” szolgálat kezdte meg a működését a ferihegyi repülőtéren

„Sorvezetőkkel” bővült a Terminál szolgálat a Ferihegyi repülőtéren a nyári csúcsidőszakban. A szolgálatot teljesítő, vörös pólóba öltözött fiatalok egyik fő feladata az utasbiztonsági kapuk előtt kialakult sorok kezelése, irányítása.

A sorvezetők gondoskodnak róla, hogy a kisgyermekes családok, az idősek és a mozgáskorlátozott utasok, illetve mindazok, akik számára a várakozás különösen kényelmetlen, a sor elejére kerüljenek. Emellett ellenőrzik a beszállókártyákat, illetve azt is, hogy az utasok a szabályoknak megfelelően külön zacskóba csomagolták-e a kézipoggyászba szállított folyadékokat.

Az utasok kizárólag kismennyiségű folyadékot vihetnek fel a fedélzetre. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók. A kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket pedig egy maximum egy liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell pakolni. A zacskót az utas köteles felmutatni az ellenőrzést végző személynek.

Az utasok felvihetik a fedélzetre az utazás során feltétlenül szükséges folyékony gyógyszereket, diabetikus termékeket. Előfordulhat azonban, hogy a biztonsági átvilágítás során a gyógyszerek eredetéről és szükségességéről orvosi igazolást kell felmutatni. Célszerű ezeket a magyar mellett angol nyelven is elkészíteni, hogy a visszaúton se legyen ebből gond.

A feladott poggyászban továbbra is korlátozás nélkül lehet szállítani bármilyen, a légiközlekedésre nem veszélyes folyadékot.

Bár a folyadékkal kapcsolatos szabályozás két éve van érvényben az Európai Unió összes repülőterén, mégis sokan elfeledkeznek róla. Ezért az utasok gyakran az utasbiztonsági ellenőrzés során szembesülnek azzal, hogy az ajándékba vásárolt bort vagy más folyadékot ki kell dobni. Az új sorvezetői szolgálat sok esetben még az ellenőrzés előtt figyelmeztetni tudják az utasokat, de a zökkenőmentes utazás érdekében a legjobb már az indulás előtt tájékozódni. Ez utóbbit segíti a BA honlapjára (www.bud.hu) feltöltött információs anyag.

A repülőtér tranzit váróiban lévő boltokban minden korlátozás nélkül lehet vásárolni és az ott beszerzett italok felvihetők a fedélzetre is, hiszen ezek a termékek szigorú vizsgálaton estek át, mielőtt a polcokra kerültek.

A nyár a legforgalmasabb időszak a repülőtéren. Tavaly a Budapest Airport júliusban 940 ezer, augusztusban pedig 978 ezer utas szolgált ki, vagyis kétszer annyit, mint az év eleji hónapokban.

Dokumentumok

Kapcsolódó cikkek

40 millió forint értékben támogatási szerződést kötött a Budapest Airport és a XVII. kerület (2005-09-12)