2008-02-26 09:56:10

Új csúcstechnológiájú mentőautót vásárolt a Budapest Airport

A Budapest Airport nemrég vette át vadonatúj, csúcstechnológiájú Mercedes Sprinter típusú rohamkocsiját. A legkorszerűbb berendezésekkel ellátott mentőautót több mint 19 millió forintért vásárolta meg a ferihegyi repülőtér üzemeltetője.

A 150 lóerős és hat sebességes jármű rendelkezik minden olyan egészségügyi berendezéssel, amelyre a Ferihegyen dolgozó orvosoknak a sürgősségi ellátáshoz szüksége lehet.

Ezek közé tartozik többek között a modern defibrillátor és EKG berendezés, az automata infúziós pumpa, valamint a fűthető infúziós készlet. A járműhöz olyan „önműködő” hordágy is tartozik, amelyet egyetlen ember is könnyen és biztonságosan tud kezelni. A mentőkocsi paraméterei megegyeznek az Országos Mentőszolgálatnál használt járművekével, így a beteget egyszerűen át lehet helyezni egy „városi” mentőautóba.

A repülőtéri mentőkocsi kizárólag a légikikötő területén belül teljesít szolgálatot. A BA Egészségügyi Központja nemcsak az évi nyolc és félmillió utas és a több mint tízmillió kísérő közül lát el betegeket, hanem kezeli Ferihegyen működő vállalatok közel 13 ezer munkatársát is. A központ orvosai az év 365 napjában, napi 24 órában tartanak ügyeletet és évente átlagosan 4700-5400 alkalommal nyújtanak elsősegélyt. A páciensek közül 150-170 szorul kórházi kezelésre.

Az esetleges rendkívüli helyzetekben a BA Egészségügyi szolgálata és az OMSZ egységei közösen járnak el.

A ferihegyi repülőtér mindegyik terminálja rendelkezik defibrilláló berendezéssel és vészhelyzetek esetére rendelkezésre áll az életfunkciókat felügyelő ún. őrző monitor is.

A Mercedes Sprinter rohammentőt a Pappas Autótól vásárolta a Budapest Airport, a speciális felszerelésekkel pedig a Vasi Volán látta el a járművet. A beszerzéshez a BA az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól kapott szakmai támogatást.