2009/02/10

A Budapest Airport nem enged a zsarolásnak

2008. december 10. - Nem enged a zsarolásnak a Budapest Airport. A ferihegyi repülőtér üzemeltetője felháborítónak tartja, hogy miközben a vállalat célja a légikikötő biztonságos üzemeltetése, a két szakszervezet kizárólag azon munkálkodik, hogy önös céljaik elérésére használják fel Ferihegyet és az itt megforduló utasok tízezreit. Olyan követelések miatt próbálják megbénítani a repülőteret, mint a takarítás kiszervezésének megakadályozása, vagy a Kollektív Szerződés aláírása, amelyről folyamatosan tárgyalt a BA. Tovább »

2009/02/10

Budapest Airport – együtt a turisztikai szakmával

Mától a Budapest Airport (BA) Zrt. is teljes jogú résztvevője a Nemzeti Turisztikai Bizottságnak (korábban OIB), a magyar turisztikai szakma tanácsadó és döntés-előkészítő testületének. Az idegenforgalomért felelős önkormányzati minisztérium vezetője, Gyenesei István döntött a Ferihegyi repülőteret üzemeltető vállalat meghívásáról az NTB-be. Mindez egybeesett a Budapest Airport Zrt. szándékával és elkötelezettségével, hogy a lehető leghatékonyabb eszközökkel járuljon hozzá a magyarországi idegenforgalom fejlesztéséhez, javítsa a turizmusban nyújtott szolgáltatások színvonalát és tevékenyen vegyen részt az ország idegenforgalmi stratégiájának alakításában. Tovább »

2009/06/09

Befejeződött a bontás Ferihegyen

Nem kevesebb, mint 12.000 négyzetméternyi terminálépületet bontottak el Ferihegyen a Budapest Airport alvállalkozója, a KÉSZ építőipari cég munkatársai az elmúlt három hétben. Gyakorlatilag lebontották a ferihegyi 2 A és 2 B terminált összekötő irodaépületet, ahová rövidesen felépül a repülőtér új, 40.000 négyzetméteres utasforgalmi csarnoka, a SkyCourt, az Égi Udvar. Tovább »

2009/07/09

Bezárt a terasz

Július 5-én nyitott ki idén utoljára a 2A terminál terasza. Bezárására a SkyCourt építése miatt volt szükség, ugyanis a terminál tetején zajló munkálatok nem teszik lehetővé a terasz biztonságos üzemeltetését. Tovább »

2009/02/10

Budapest Airport: van kiút a zsákutcából!

Kölcsönös biztosítékokat javasolt a Budapest Airport az új Kollektív Szerződésről kezdeményezett tárgyalások idejére. A garanciákra a BA-nak azért van szüksége, mert, mert a sztrájkot csak „felfüggesztették” a szakszervezetek, de nem szüntették meg. A szakszervezeteknek meg azért, mert biztosítékot akarnak, hogy nem állnak munkába újabb külföldi szakemberek az utasbiztonságon. Végül mind a két félnek azért fontos, hogy legalább egy kicsi bizalom meglegyen, amire a tárgyalásokhoz nagyon nagy szükség van. Tovább »

2009/02/10

Egyre többen veszik fel a munkát Ferihegyen – tovább javul a helyzet a repülőtéren

Szerda reggel egyre többen vették fel a munkát a ferihegyi repülőtéren, a 299 szolgálati helyből kétszázan jelentkeztek munkára ma reggel. Ennek köszönhetően lényegesen javult a forgalmi helyzet a repülőtéren, bár egyelőre még mindig a 2B terminálon keresztül bonyolódik a forgalom, de nagyobb késések nélkül. Tovább »

2009/03/10

Elindult a szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen

Az új szelektív hulladékgyűjtő konténerek jelképes felavatásával elindult a szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen. A hulladékgyűjtőket Oláh Lajos a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) államtitkára, Viszkei György, az ÖKO-Pannon ügyvezető-igazgatója és Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója avatta fel a ferihegyi repülőtér 2B termináljának indulási szintjén. Tovább »

2009/03/06

Felújítja Ferihegy futópálya-fényeit a Budapest Airport

Az 1 milliárdos beruházás nyomán tovább fejlődik Ferihegy biztonsága és harmadával csökken a futópályák energia igénye. Tovább »

2009/03/17

Európa legnagyobb utazási vásárán vesz részt a Budapest Airport

A Budapest Airport (BA) is részt vesz a szerdán kezdődő ötnapos ITB Berlin kiállításon, a kontinens legnagyobb utazási seregszemléjén. A ferihegyi repülőtér üzemeltetője Magyarországot kívánja népszerűsíteni az évente 180 ezer látogatót vonzó monstre rendezvényen és növelni az amúgy is jelentős turisztikai és üzleti forgalmat a két ország között. Tovább »

2009/06/10

Ferihegyen megkezdődik a SkyCourt – Égi Udvar építése

Június 10-én délután Bajnai Gordon, Magyarország miniszterelnöke, Dr. Peter Noé, a HOCHTIEF AG igazgatóságának tagja, Dr. Reinhard Kalenda a Budapest Airport Zrt. (BA) elnöke, valamint Jost Lammers a BA vezérigazgatója ünnepélyes keretek között elhelyezte a Ferihegyi repülőtér új terminálépületének, a SkyCourt-nak vagyis az Égi Udvarnak az alapkövét. Tovább »

2009/02/10

Folytatódnak a fejlesztések Ferihegyen

Budapest Airport (BA) a mai napon szerződést írt alá a szegedi Kész Építő Zrt.-vel a 2A és 2B terminál bővítéséről és felújításáról. A 200 millió eurós (52 milliárd forintos) beruházással kezdetét veszi a ferihegyi repülőtér fejlesztési programjának leglátványosabb része, a BUD SkyCourt (Égi Udvar) nevű új, központi terminál felépítése, amely összekapcsolja a mai 2A és 2B terminált. A BA azt az ígéretet tette a magyar államnak, amikor átvette a légikikötő üzemeltetését, hogy a BUD Future program keretében 2011-ig 65 milliárd forintot fordít Ferihegy infrastruktúrájának fejlesztésére. A bontási, majd építési munkálatok januárban kezdődnek. Tovább »

2009/02/10

Gördülékeny a forgalom Ferihegyen

Gördülékeny és zökkenőmentes a forgalom szerda délután a ferihegyi repülőtéren. Tovább »

2009/01/26

2008: 8,4 millió utas Ferihegyen

A Budapest Airport (BA) összesen 8 443 053 utast szolgált ki 2008-ban, 1,8 százalékkal kevesebbet, mint az azt megelőző évben. A tavalyi év utolsó hónapjában 505 594 utas fordult meg Ferihegyen, 9,9 százalékkal kevesebb, mint 2007-ben. A decemberi forgalmat jelentősen befolyásolta a sztrájk, hiszen a 14 napos, több tíz ezer utast érintő munkabeszüntetés alatt a légitársaságok 283 menetrendszerinti járatuk törlésére kényszerültek. Tovább »

2009/05/08

Hat focipályányi új beton Ferihegyen

Elkészült a Ferihegyi repülőtér ún. forgalmi előterének (betonjának) első szakasza. A mintegy 46.000 négyzetméternyi felület megépítése a repülőtér bővítése miatt vált szükségessé, hiszen az északnyugati előtér irányába épül tovább a 2-es terminál. Tovább »

2009/11/16

Jöhet a hó: ugrásra készen Ferihegy gépszörnyei

A váratlanul jött novemberi tavasz ellenére a Ferihegyen már a havas decemberre készülnek. Tovább »

2009/10/01

Hetven méteres óriásdaruk érkeztek Ferihegyre

Újabb állomáshoz érkezett Ferihegyen a SkyCourt építése: megérkeztek Németországból azok a speciális toronydaruk, amelyek az épület acélszerkezetét a helyére emelik. Tovább »

2009/11/16

Jöhet a hó: ugrásra készen Ferihegy gépszörnyei

A váratlanul jött novemberi tavasz ellenére a Ferihegyen már a havas decemberre készülnek. Tovább »

2009/02/10

Megállapodással zárult a konzultáció a takarítás kiszervezéséről Ferihegyen

Megállapodással zárult a takarítás kiszervezése ügyében indított konzultáció: a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezet, az Airport Security (AS) és a Budapest Airport (BA) is aláírásával hitelesítette a dokumentumot. A konzultáció január 6-án kezdődött, nyolc napig tartott és a megállapodásban számos munkavállalói javaslat kapott helyet. A BA sikerként értékeli a megállapodást, hiszen a takarítást a jövőben egy profi cég végzi majd, a munkavállalók számára pedig megnyugtató végkifejlettel zárult az átalakítás. Tovább »

2009/11/16

Napfényből meleg vizet Ferihegyen

56 panelből álló napkollektor-rendszer csökkenti a repülőtér üzemi széndioxid lenyomatát Tovább »

2009/02/10

Szerepzavarban a szakszervezeti vezetők - Sztrájkőrök pedig nincsenek

A magyar jogszabályok sztrájkőrség jogintézményét nem ismerik. Ilyen nem létezik. A jogszabályok nem tesznek különbséget sztrájkoló és sztrájkoló között abban a tekintetben, hogy egyes sztrájkolók minek nevezik magukat. Tovább »