Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2014-12-30 10:02:05

A Budapest Airport nem enged a zsarolásnak

2008. december 10. - Nem enged a zsarolásnak a Budapest Airport. A ferihegyi repülőtér üzemeltetője felháborítónak tartja, hogy miközben a vállalat célja a légikikötő biztonságos üzemeltetése, a két szakszervezet kizárólag azon munkálkodik, hogy önös céljaik elérésére használják fel Ferihegyet és az itt megforduló utasok tízezreit. Olyan követelések miatt próbálják megbénítani a repülőteret, mint a takarítás kiszervezésének megakadályozása, vagy a Kollektív Szerződés aláírása, amelyről folyamatosan tárgyalt a BA.

A Budapest Airport elfogadhatatlannak tartja, hogy a szakszervezetek csak azért sztrájkoljanak, mert megtehetik. Megtehetik, hiszen olyan területen dolgoznak, ahol a munkabeszüntetés utasok ezreinek okoz kellemetlenséget. A szakszervezeti vezetők néhány órára élvezhetik a nyilvánosság figyelmét, a repülőtérnek, a dolgozóknak és az utasoknak azonban mérhetetlen károkat okoznak.

Miközben a Gatwick repülőterén hétfőn jelentették be száz alkalmazott elbocsátását és a légiipar soha nem látott válságban van, a BA két szakszervezete azt tekinti a legfontosabb feladatának, hogy akadályozza az ország légi közlekedését. Ma Magyarországon naponta százak veszítik el állásukat. A BA megértené a sztrájkolók dühét, ha tömeges elbocsátásokról érkeznének hírek. Ilyesmiről azonban szó sincs: nincs leépítés Ferihegyen.

A BA 2006-óta tervezi a takarítás kiszervezését. Akkor valamennyi érdekképviselet egyetértett ezzel. A kiszervezés célja, hogy ez a terület profi szolgáltató kezébe kerüljön. A vállalat másik terve a Létesítmény fenntartás bizonyos - nem speciális repülőtéri tevékenységeket végző - részlegeinek átadása saját leányvállalatának, amely a BA tulajdonában maradna. Ez az, ami ellen a két szakszervezet tiltakozik.

Mindkét átalakításról hosszú heteken át tárgyalt a vállalat az érdekképviseletekkel. Minden lépésről és tervről tudnak az érdekképviselők és a dolgozók.

A BA azért nem kényszerül drasztikus lépésekre, mert sikeresen hajtotta végre 2 és fél éve a vállalat átalakítást. Folytatni kell a megkezdett munkát. Aki az átalakításra nemet mond, saját és kollégái munkahelyét veszélyezteti.

A BA ezúttal is kész tárgyalni: Jost Lammers vezérigazgató már a mai napon is fogadta azt a delegációt, amely az öt hónapja tartó Kollektív Szerződés tárgyalásának újabb fordulójára érkezett. A dátumban még a sztrájk előtt megegyeztek. A vezérigazgató egyetlen feltétele a sztrájk azonnali felfüggesztése volt. A szakszervezetek nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A sztrájk napi több tíz millió forintos kárt okoz a BA-nak és rendkívül nehéz helyzetbe hozza légitársaságainkat – köztük a Malévet.

Mindez azért, hogy a takarítás kiszervezése álljon meg.