Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2009-02-10 15:04:22

Budapest Airport: van kiút a zsákutcából!

Kölcsönös biztosítékokat javasolt a Budapest Airport az új Kollektív Szerződésről kezdeményezett tárgyalások idejére. A garanciákra a BA-nak azért van szüksége, mert, mert a sztrájkot csak „felfüggesztették” a szakszervezetek, de nem szüntették meg. A szakszervezeteknek meg azért, mert biztosítékot akarnak, hogy nem állnak munkába újabb külföldi szakemberek az utasbiztonságon. Végül mind a két félnek azért fontos, hogy legalább egy kicsi bizalom meglegyen, amire a tárgyalásokhoz nagyon nagy szükség van.

Az elmúlt napok egyeztetései során sikerült megállapodásra jutni a tárgyalások menetrendjéről és időrendjéről, és a legfontosabb kérdésről, vagyis az új Kollektív Szerződésről. Megértette mind két fél, hogy e nélkül nem lehet sztrájkmegállapodást sem kötni. Ez mindennek az alapja. Ha ebben sikerül megállapodni, a többi nyitott kérdés (szociális helyiségek, vállalati üdülő stb.) kezelhető lesz.

Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója még ma délután elküldi javaslatát a kölcsönös biztosítékokról a szakszervezeteknek. Ebben a BA vállalja, hogy 2009. január 23-ig az Utasbiztonsági osztályon újabb munkavállalók felvételét nem indítja el, és a külföldi ellenőröket pedig kizárólag csak abban az esetben állítja munkába, ha az utasforgalom maradéktalan kiszolgálásához, betegség illetve távollét miatt nem jön össze a szükséges létszám. Cserébe a szakszervezetektől azt kéri a BA, hogy január 23-ig munkabeszüntetésre nem kerül sor Ferihegyen. A fentiek alapján már holnap reggel kilenctől már érdemben lehet folytatni a tárgyalást az új Kollektív Szerződés fejezeteiről, mert most ez a legfontosabb.

Ehhez azonban tárgyalni kell, megállapodásra kell törekedni, keresni kell a kompromisszumokat. Egy biztos: megállapodáshoz nem hazug médiakampányon keresztül vezet az út. Ki kell jönni a zsákutcából, mert van kiút!

További információk
Szollár Domokos
Kommunikációs vezető
Email: kommunikacio@bud.hu
www.bud.hu