Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2009-06-11 09:52:02

Ferihegyen megkezdődik a SkyCourt – Égi Udvar építése

Június 10-én délután Bajnai Gordon, Magyarország miniszterelnöke, Dr. Peter Noé, a HOCHTIEF AG igazgatóságának tagja, Dr. Reinhard Kalenda a Budapest Airport Zrt. (BA) elnöke, valamint Jost Lammers a BA vezérigazgatója ünnepélyes keretek között elhelyezte a Ferihegyi repülőtér új terminálépületének, a SkyCourt-nak vagyis az Égi Udvarnak az alapkövét.

A SkyCourt megépítését a szegedi központú KÉSZ Építő Zrt. nyerte el közbeszerzési eljáráson, mintegy 200 millió euró, azaz mintegy 62 milliárd forint értékben. Az új SkyCourt egyes részeinek üzembe helyezését a Budapest Airport már 2010 végén szeretné megvalósítani. Az új utasforgalmi csarnok révén kényelmesebbé és gyorsabbá válik az utazás, Magyarország pedig egy emblematikus épülettel gazdagodik, amelyre mindenki méltán büszke lehet.

A Sky Court a jelenlegi 2A és 2B terminálok között épül fel. A beruházás 40 ezer négyzetméternyi új utasforgalmi alapterület megépítését valamint 55 ezer négyzetméternyi meglévő épületrész teljes felújítását jelenti.

A ferihegyi 2-es terminál az elmúlt években - nyári csúcsidőszakokban - elérte kapacitásának felső határát, a fejlesztés így elkerülhetetlenné vált, ezt egyébként a privatizációs szerződés is előírta. A SkyCourt egy sor olyan létesítményt jelent, amelyek az utasok gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálását teszik lehetővé:

  • 28 új utasbiztonsági csatorna,
  • 50 új határátlépő pont,
  • 21 új beszállókapu,
  • 80 új utasfelvételi (check-in) pult,
  • 16 új önkiszolgáló jegykezelő automata.

A SkyCourt földszinti indulási oldalán üzletek, a félemeleten pedig éttermek, kávézók és bárok széles választéka várja majd a vendégeket. A 2-es terminál kereskedelmi területe a jelenlegi duplájára bővül az új terminál épület teljes átadása után.

Hatalmas ablakok, modern építészeti megoldások és lélegzetelállító kilátás gondoskodik majd arról, hogy a SkyCourt minden látogatót lenyűgözzön és az Europa Nostra építészeti díjat elnyerő 1-es terminál mellett a 2-es terminál is méltó légi kapuja legyen Magyarország fővárosának.

Jost Lammers, a BA vezérigazgatója az alapkő elhelyezését követően hangsúlyozta: „A mai alapkőletétel az idei év legjelentősebb eseménye, hiszen olyan munka veszi a kezdetét, amely évtizedekre meghatározza Ferihegy életét. A beruházás egyben azt is jelenti, hogy a Budapest Airport a világgazdasági válság és minden más nehézség ellenére is teljesíti, amit vállalt és folytatja a ferihegyi repülőtér fejlesztését.”