Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2009-02-10 14:55:09

Folytatódnak a fejlesztések Ferihegyen

Budapest Airport (BA) a mai napon szerződést írt alá a szegedi Kész Építő Zrt.-vel a 2A és 2B terminál bővítéséről és felújításáról. A 200 millió eurós (52 milliárd forintos) beruházással kezdetét veszi a ferihegyi repülőtér fejlesztési programjának leglátványosabb része, a BUD SkyCourt (Égi Udvar) nevű új, központi terminál felépítése, amely összekapcsolja a mai 2A és 2B terminált. A BA azt az ígéretet tette a magyar államnak, amikor átvette a légikikötő üzemeltetését, hogy a BUD Future program keretében 2011-ig 65 milliárd forintot fordít Ferihegy infrastruktúrájának fejlesztésére. A bontási, majd építési munkálatok januárban kezdődnek.

A Budapest Airport idén februárban közbeszerzési tendert írt ki az elmúlt tizenöt év legjelentősebb repülőtér fejlesztési terv végrehajtására. Hat pályázat érkezett a BA-hoz, közülük az 1982-ben családi vállalkozásként alapított szegedi központú KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. ajánlata bizonyult a legjobbnak.

A beruházás része 12 ezer négyzetméter jelenlegi épületrész elbontása, valamint 50 ezer négyzetméter új utasforgalmi terület megépítése. A KÉSZ Zrt. feladata lesz 35 ezer négyzetméternyi jelenlegi terminál terület átépítése is. A szerződés szerint 42 hónap áll az építők rendelkezésére.

Az utasok azonban 2009 végén birtokba vehetik az új terminál egyes részeit, 2010 nyara pedig a BUD SkyCourt nevű új központi terminál épület tervezett átadási határideje, amely a 2A és a 2B terminálokat köti össze. A SkyCourt a 2-es terminál új szíve lesz, ahová az utasok a becsekkolást és a biztonsági ellenőrzéseket követően jutnak el.

SkyCourtban központi helyre kerülnek a biztonsági ellenőrzések, így azokat gyorsan és kényelmesen lehet elvégezni. Az indulási emeleten boltok, a félemeleten pedig bárok és éttermek épülnek. A terminálhoz egy új móló és számos utashíd is csatlakozik majd.

A 2-es terminál teljes körű felújítására azért van szükség, mert a jelenlegi létesítmények csak nehézkesen teszik lehetővé a schengeni és nem schengeni területek elválasztását.

A terminál kapacitásának bővítésével a Budapest Airport kényelmesebbé teszi az utazást, a repülőteret pedig Magyarország egyik jelképévé kívánja alakítani, amelyre mindenki büszke lehet. A BUD Future program segít abban, hogy a repülőtér a régió, sőt a magyar gazdaság egyik motorja legyen. (A BUD Future program további elemeiről a közlemény végén, a Szerkesztők figyelmébe részben olvashat.)

Jost Lammers, a BA vezérigazgatója az ünnepélyes aláírási ceremónián elmondta: „Talán az idei év legjelentősebb eseménye a T2 fejlesztési szerződés aláírása, hiszen olyan munka veszi a kezdetét, amely évtizedekre meghatározza Ferihegy életét. Az új terminált tízmilliók használják majd – remélem örömmel. A szerződés egyben azt is bizonyítja, hogy a Budapest Airportot nem lehet letéríteni a helyes útról, világgazdasági válság és minden más nehézség ellenére is teljesítjük, amit vállaltunk és véghezvisszük Ferihegy fejlesztését.”