Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2014-08-22 15:23:26

Heti hét járattal indít az Air Serbia!

Címkék: reptér, Budapest Airport, légitársaság, Budapest, BUD

A Budapest Airport örömmel nyugtázza azt a belgrádi bejelentést, hogy az Air Serbia 2014. március végétől naponta közlekedik a magyar és a szerb főváros között. A járatokat a szerb nemzeti légitársaság ATR-72-es típusú gépekkel teljesíti az első jegyek már akár 99 eurós áron kaphatók.

Újabb európai főváros lesz ismét légi úton elérhető naponta közlekedő járattal Budapestről, miután az Air Serbia bejelentette, hogy hat másik fontos desztináció mellett Magyarország is bekerül az útvonalkínálatába. (Eddig csak a Belavia belarusz légitársaság hetente kétszer közlekedő Minszk-Budapest-Belgrád járatával lehetett a szerb fővárosba repülni.) Az Air Serbia közölte, hogy budapesti járata hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap 18.40-kor indul Belgrádból és 19.35-kor száll le Budapesten, majd 21.00 órakor indul vissza és 55 perces repülés után 21.55 már meg is érkezik Belgrád Nikola Tesla repülőterére. Kedden, csütörtökön és szombaton reggel 08.00-kor startol Belgrádból a budapesti gép, amely 08.55-re érkezik hozzánk, majd 10.20-kor indul vissza a szerb fővárosba, ahová 11.15-kor érkezik meg.

air_serbia


A budapesti járatokat az Air Serbia a francia-olasz gyártmányú, hetven személyes ATR-72 típusú gázturbinás-légcsavaros gépekkel teljesíti. A budapesti járatok 2014. március 30-án, a nyári menetrend életbelépésétől kezdenek közlekedni, a belgrádi járatra máris lehet jegyet vásárolni az interneten 99 eurótól (kb. 30.000 forintos) kezdődő árakon. Az Air Serbia belgrádi járatának elindulása nemcsak Szerbia elérése miatt lehet fontos, hanem azért is, mert Belgrádból egy sor balkáni desztináció is elérhetővé válik (Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia) amelyek a Malév csődje óta hiányoztak a budapesti repülőtér járat kínálatából és amelyekhez jelentős magyar gazdasági és idegenforgalmi érdekek is fűződnek.

A hat új Air Serbia járat elindulását bejelentve Dane Kondić, az Air Serbia vezérigazgatója kijelentette: „Az új járatok részeit képezik annak a stratégiánknak, hogy bővítsük kínálatunkat a legfontosabb nemzetközi desztinációkra. Ezzel nagyobb útvonal választékot kínálhatunk az utasoknak, amivel hozzájárulhatunk Szerbia idegenforgalmának fellendítéséhez, előmozdíthatjuk a gazdasági kapcsolatokat és a befektetéseket. A ma bejelentett új járatokon felül, amelyek egyébként a legfontosabb turisztikai és gazdasági célpontok közé tartoznak, további hálózatbővítést tervezünk még az idén.”

„Örvendetes fejlemény, hogy ismét lesz napi légi összeköttetés Budapest és Belgrád között.” – így kommentálta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója a belgrádi bejelentést. Hozzáfűzte: „Meggyőződésem, hogy az új belgrádi járat rövid idő alatt nagyon népszerűvé válik mind az üzleti utazók, mind a turisták körében – és további kapacitás-fejlesztésekre látok lehetőséget, amelyből mind az Air Serbia, mind stratégia partnere az Etihad légitársaság is újabb piaci lehetőségekhez juthat.”

Az Air Serbia, szerb nemzeti légitársaság 2013-ban alakult újjá a JAT légitársaság utódjaként. Az Etihad légitársasággal 2013. augusztus 1-jén írták alá a stratégiai együttműködési megállapodást, amelynek révén az Egyesült Arab Emírségekbeli cég 49%-o részesedést szerzett a szerb nemzeti fuvarozóban. Ezt követően indította el az Air Serbia 2013. október 26-án rendszeres járatát Abu Dhabi nemzetközi repülőterére. A megújulási stratégia része az is, hogy az Air Serbia fokozatosan Airbus A 319 és A 320-as típusú gépekre cseréli a JAT-tól megörökölt Boeing 737-300-as flottáját.