Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2013-03-26 18:48:53

Ismét havazik, a repülésben nincs megállás

Újabb havazás kezdődött a budapesti repülőtéren, a Budapest Airport havas szolgálata ismét teljes készültségben dolgozik. Mind a két ferihegyi futópálya tiszta, sónedves, a havazás ellenére biztonságos, kiváló fékhatást nyújt a leszálló repülőgépeknek.

Több mint 24 órája teljes létszámban, többszöri váltásban dolgoznak a Budapest Airport havas szolgálatának emberei és munkagépei a Ferihegyi repülőtéren. A havazás ellenére a késő délutáni órákban is a repülőtér két futópályája megfelelően üzemelt, egyetlen járatnak sem kellett a hó miatt sem kitérő repülőtérre mennie, sem visszafordulnia. A menetidőhöz természetesen hozzáadódik a kötelező jégtelenítés. Ekkor az induló gépek kormányfelületeit vegyszeres forró vízzel mossák le, nehogy az esetlegesen lerakódott jég akadályozza a mozgó részeket vagy rontsa a levegő áramlását a szárnyakon és balesetet okozzon a levegőben.

A Budapest Airport területén a futópályák, a gurulóutak és az előterek együttes betonfelülete eléri a 2,4 millió négyzetmétert. Ezt a 240 hektárnyi területet kell rövid idő alatt a hótól megtisztítani. A legmagasabb készültség idején 22 gépkezelő és 3 irányító szakember, valamint 27-30 segédmunkás dolgozik a hó eltakarításán nemcsak a repülőtéri üzemben használt betonon, hanem a terminál előtti járdán, az épületek közelében és a parkolóban.

A futópályákon a hó olvasztásához legtöbbször karbamidot szórnak a betonra, ami kb. mínusz 6 Celsius fokig garantálja a hó és a jég eltávolítást. A Budapest Airport csatornarendszerében számítógép vezérélésű szervesanyag csapdák akadályozzák, hogy az olvadt hóléval együtt veszélyes szerves vegyi anyagok kerülhessenek a környező élővizekbe, elsősorban a Gyáli-patakba.