Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2015-09-07 11:51:19

Kilencszázan futottak a repülőtéri betonon: ismét Runway Run!

A kedvezőtlen idő ellenére több mint kilencszáz futó robogott végig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. vagy 13R/31L jelű futópályáján, hogy összemérjék képességeiket az 5 és a 10 kilométeres távon illetve az 5 + 5 kilométeres páros váltófutásban. A nemzetközi versenyt elsősorban a légiközlekedésben dolgozó szakemberek és sportolók számára rendezi a Budapest Airport, és a futás egyben jótékonysági célokat is szolgál.

Világító pályafények és szemerkélő eső fogadta a futókat a sorrendben harmadik alkalommal megrendezett Runway Run nemzetközi futóversenyen. Ez a futás Európában mindenképpen egyedülálló, hiszen nincs a földrészen még egy olyan különleges verseny, amelyen egy amúgy működő repülőtér ideiglenes, csak a futók kedvéért lezárt, aktív futópályáján lehetne sportolni. A Budapest Airport immár harmadszor rendezi meg az őszi főváros futószezon nyitányaként ezt a nemzetközi versenyt, amelyen légitársaságok, repülőterek, a légiközlekedést kiszolgáló cégek, repülőtéri hatóságok képviselői húznak futócipőt, hogy összemérjék tudásukat. Végül az időjárás is kegyeibe fogadta a repülőtéri futókat, hiszen pontosan tíz perccel a rajt előtt elállt a szakadó eső és a mezőny nyugodtan vághatott neki a távnak.

Az idei verseny nevezési díjaival a mozgássérült vagy látáskárosodott futók sportolását segítő magyar Suhanj! Alapítványt, illetve a külföldi résztvevők a brit Anthony Nolan, leukémiás gyermekek csontvelő átültetését segítő alapítványát támogatják. A Suhanj! Alapítvány által támogatott kerekesszékes és látássérült futók természetesen az idei verseny első sorából rajtolhattak. A verseny megvalósításában nemcsak a Budapest Airport, hanem egy sor légközlekedési hatóság és szolgálat szakemberei működtek együtt, hogy az amúgy szigorúan védett biztonsági zónában a versenyzők zavartalanul sportolhassanak. A különleges futóverseny egyben informális légközlekedési fórummá is alakult, hiszen számos külföldi légitársaság, utazási iroda, repülőgépgyár, repülőtér, szálloda és egyéb cégek vezetői adnak egymásnak randevút a ferihegyi betonon - futócipőben.

“Igazán lelkesítő volt kilencszáz másik futóval együtt nekiiramodni a kissé még nedves beton futópályának, amit alapjában véve azért az utasszállító gépek számára építettek. Valamennyien nagyon élveztük ezt a különleges atmoszférájú versenyt.” mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, aki maga is futott a Runway Run-on. Hozzátette: “Büszke vagyok arra, hogy a budapesti repülőtér lehet a házigazdája ennek az egész Európában különleges futóversenynek. Nemcsak felejthetetlen élményt tudtunk nyújtani a mintegy 170 külföldi vendégnek, akik a légközlekedés számos területéről érkeztek, hanem meg tudjuk nekik mutatni a magyar főváros szépségeit is egyben. Nem kevésbé fontos, hogy a versennyel, pontosabban a nevezési díjakkal segíteni tudtuk a Magyar Suhanj! Alapítvány és a brit Anthony Nolan Alapítvány tevékenységét!”

A versenyben az egyéni számok mellett csapatok is indultak, a leggyorsabb repülőtér díját a lengyelországi Wroclaw Airport hozta el Budapestet és Berlin repülőterét megelőzve; a leggyorsabb légitársaság a svájci Swiss International lett az ír Aer Lingus és a magyar Wizz Air előtt. A leggyorsabb repülőtéri kereskedelmi vállalkozás a Heinemann Duty Free által üzemeltetett Magyar Duty Free csapata lett. Az egyéni és váltó eredményeket az alábbi linken lehet megtalálni.

A versenyen elért eredményeket innen lehet letölteni: http://goo.gl/8uR3ZU

A Runway Run versenyen készült fotókat innen lehet letölteni: https://goo.gl/iBhIET