Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2009-02-10 15:05:33

Megállapodással zárult a konzultáció a takarítás kiszervezéséről Ferihegyen

Megállapodással zárult a takarítás kiszervezése ügyében indított konzultáció: a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezet, az Airport Security (AS) és a Budapest Airport (BA) is aláírásával hitelesítette a dokumentumot. A konzultáció január 6-án kezdődött, nyolc napig tartott és a megállapodásban számos munkavállalói javaslat kapott helyet. A BA sikerként értékeli a megállapodást, hiszen a takarítást a jövőben egy profi cég végzi majd, a munkavállalók számára pedig megnyugtató végkifejlettel zárult az átalakítás.

A megállapodás értelmében február első munkanapján az (AS) jogutódlással átveszi az összes BA-s munkavállalót, aki élni kíván ezzel a lehetőséggel. A dolgozók legkésőbb január 20-ig nyilatkozhatnak arról, hogy élnek-e a lehetőséggel, illetve, hogy melyik lehetőséget választják.

A választási lehetőségek:

• Azok, akik át kívánnak lépni az AS-hez egy havi alapbérnek megfelelő juttatásban részesülnek a BA-tól
• Azok a dolgozók, akik nem kívánnak az új munkáltatónál dolgozni a betöltetlen pozíciók erejéig és ha a feltételeknek megfelelnek a BA utasbiztonsági ellenőreként dolgozhatnak tovább
• Azok, akik nem kívánnak átkerülni az AS-hez, a BA biztosítja, hogy közös megegyezéssel távozhatnak a BA-tól, és a 2009. január 10-ig érvényben lévő Kollektív Szerződés alapján jár nekik a munkáltató rendes felmondás esetére járó végkielégítésnek megfelelő járandóság és felmondási idő.

A megállapodás főbb pontjai:

• A Cafeteria rendszer és juttatások legalább 2010. január 31-ig fennmaradnak
• Az AS vállalta, hogy a BA-nál meglévő jóléti juttatásokat az átkerült munkavállalók részére 2009-ben biztosítja
• Március végéig nem változik meg a munkarend, az AS osztott munkaidőt nem alkalmaz
• Az AS vállalta, hogy 2009. évre a BA üzemeltetési területén végrehajtandó béremeléssel azonos mértékű béremelést hajt végre az átvett munkavállalóknál
• Az AS vállalta, hogy az átvett munkavállalókat külön szervezeti egységben foglalkoztatja.

A takarítás kiszervezéséről még 2006 februárjában döntött a BA előző tulajdonosa. A tavalyi tulajdonosváltás nem változtatta meg a célkitűzést: a Budapest Airport a modern repülőterekkel szemben támasztott igényeknek megfelelően a repülőtér üzemeltetéshez szorosan kötődő alaptevékenységekkel kíván foglalkozni. A további feladatokat a BA professzionális vállalatoknak adja át, amelyek nagy szakmai tapasztalattal és megfelelő háttérrel rendelkeznek az adott munka elvégzésére. A kiszervezésről a konzultációk az érdekképviseletekkel tavaly áprilisban kezdődtek és a mai aláírással értek véget.

Dimitrios Gatsonis, a BA vezérigazgató-helyettese elmondta: „Örülök, hogy megállapodással sikerült lezárni a konzultációt. Külön öröm, hogy az érintett munkavállalók nagyon sok konstruktív kérdést és javaslatot tettek fel a konzultáció során, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a munkavállalók aggályaira valós válaszokat adó megállapodás született. Biztos vagyok abban, hogy az Airport Security a BA megbízható partnere, valamennyi átkerülő dolgozónknak pedig jó munkaadója lesz. A sikeres kiszervezés egyben garancia is arra, hogy repülőterünk szolgáltatási színvonala emelkedik, és a munkahelyek biztonságát is hosszú távon meg tudjuk őrizni.”

További információ:
Szollár Domokos
Kommunikációs vezető
Budapest Airport