Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2012-07-31 12:50:46

Számít a méret: nagyobb gépekkel jön Budapestre a Qatar Airways

Augusztus másodikától nagyobb gépekkel közlekedik Doha és Budapest között a Qatar Airways. Az A321-esek forgalomba állítását az indokolta, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a világ ötcsillagos légitársaságaként számon tartott Qatar Airways budapesti járata iránt, amely egyébként Zágrábbal is összeköti a magyar fővárost.

Az öböl-menti légitásaság népszerűségét az is bizonyítja, hogy immár második egymást követő évben, idén is megkapta a Skytrax felmérése alapján az „Év Légitársasága” díjat a farnborough-i légiközlekedési kiállításon.Augusztus 2-tól még nagyobbra cseréli a Budapestre közlekedő gépét a Qatar Airways. A dohai központú ötcsillagos légitársaság 182 személyes konfigurációjú géppel közlekedik, amelynek fedélzetén 12 business és 170 turista osztályú helyet alakítottak ki. Így a Doha-Budapest járaton a meghosszabbított törzsű, 93 tonnás géppel 38-cal több utast szállíthat a Qatar Airways. A Qatar Airways által kínált ülőhelyek kényelmét jelzi, hogy a maximum 220 utas befogadására alkalmas gépen „mindössze” 182 utasszéket helyeztek el.

A Qatar Airways alig másfél éve, 2011. januárjában kezdett el repülni Budapestre A 320 típusú gépekkel, akkor még csak heti négy alkalommal. A kiváló fedélzeti szolgáltatásoknak és a rövidebb ázsia, ausztráliai, afrikai menetidőnek köszönhetően az új járat hamarosan nagy népszerűségre tett szert, és már 2011 szeptemberétől napi járat üzemelt Budapestre. A mostani kapacitásbővítés jelzi, hogy a piac visszaigazolja a budapesti járathoz fűzött katari reményeket. Ebben nemcsak a Qatar Airways közel-keleti és öböl-menti desztinációi játszanak szerepet, hanem az is, hogy a légitársasággal az ázsiai, ausztráliai és afrikai utazók 4-5 órával rövidebb idő alatt érhetnek célba, mintha úti céljukat egy nagy európai zsúfolt reptéren történő átszállással érnék el.

A Qatar Airways, amelyet méltán neveznek a világ ötcsillagos légitársaságának, újabb alkalommal bizonyította, hogy nem ül tétlenül a babérjain. Az idei farnborough-i légközlekedési világkiállításon vehette át sorrendben második alkalommal az „Év légitársasága” elismerést Akbar Al-Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója. A díjat a világ legnagyobb légközlekedési kutatócégének, a brit Skytrax-nek a titkos szakmai felmérése alapján ítélik oda.

“Nagyon büszke vagyok és hálás minden kedves utasunknak, akik választásukkal és szavazatukkal bennünket támogatnak.” – jelentette ki a díj átadásakor Akbar Al-Baker. A Qatar Airways vezérigazgatója hozzátette: „Ez a díj, most másodszor annak a bizonysága, hogy a Qatar Airways valóra váltja a 15 éve maga elé kitűzött küldetést: a világ legjobb és legkedveltebb légitársaságává vált és ezt a színvonalat elérhetővé szeretné tenni a világ szinte minden utazója számára.”

A Qatar Airways napokkal ezelőtt mutatta be legújabb típusát, a Boeing 787-8 Dreamliner interkontinentális repülőgépet, amellyel először a Doha-London útvonalon közlekednek majd. A Qatar Airways csak az idén öt Boeing 787-8-ast állít szolgálatba 22 business és 232 turista osztályú konfigurációban. Az újabb gépeket, amelyek legnagyobb hatótávolsága eléri a 14.500 kilométert, elsősorban a távol-keleti útvonalhálózatban kívánják üzemeltetni.