Címlap » Budapest Airport » Média » Hírek

2009-02-10 15:48:34

Szerepzavarban a szakszervezeti vezetők - Sztrájkőrök pedig nincsenek

A magyar jogszabályok sztrájkőrség jogintézményét nem ismerik. Ilyen nem létezik. A jogszabályok nem tesznek különbséget sztrájkoló és sztrájkoló között abban a tekintetben, hogy egyes sztrájkolók minek nevezik magukat.

Ellenben kristálytisztán fogalmaznak arról, hogy a sztrájkolóknak a munkáltató által kijelölt helyen kell tartózkodniuk a sztrájk alatt és be kell tartaniuk a repülőtér rendjét és a munkáltató utasításait. Az erre kijelölt helyiségben minden van, ami kell: mosdó, büfé, ruhatár, székek és asztalok, stb. Személyes szabadságuk nem csorbul, ha szükséges rosszullét, vagy betegség miatt elhagyhatják a kijelölt helyet. Egyébként jelenlegi elhelyezésük éppen húsz méterre van a repülőtéri orvosi rendelőtől. A sztrájkolóknak viszont arra nincs joguk, hogy a dolgozni akaró munkatársakat zaklassák vagy akadályozzák, ahogy arra a decemberi sztrájk idején több példa is akadt.

A ferihegyi nemzetközi repülőtér munkahelyein kizárólag munkavégzés céljából lehet tartózkodni. Aki akadályozza a munkavégzést, az akár a repülés biztonságát veszélyeztetheti. A BA ezért felhívja a figyelmet: minden sztrájkoló munkavállalónak a kijelölt helyszínen kell tartózkodnia, különben megsérti a munkaviszonyból származó kötelezettséget, sőt a repülőtér rendjét is megsérti.

Minden ilyen esetről jegyzőkönyv készül. Amennyiben a munkavállaló megsérti a repülőtér rendjét, arról a Budapest Airport értesíti a megfelelő hatóságokat. Ezért – súlyos esetben – a vétkes akár rendkívüli felmondással eltávolítható a cégtől.

A szakszervezeti vezetők szemmel láthatóan szerepzavarban vannak: nem az ő dolguk a személyi biztonság garantálása, nem az ő feladatuk a repülés biztonságának felügyelete sem. Erre megvannak a repülőtéren a megfelelően képzett szakemberek és szakhatóságok, akik és amelyek egyébként éppen a sztrájk miatt fokozottan ellenőrzik a szabályok betartását. Ugyanígy nem az ő feladatuk a sztrájk jogszerűségének megállapítása, az a bíróságok dolga.

A Budapest Airport sajnálatát fejezi ki, hogy a szakszervezetek továbbra sem az új Kollektív Szerződés kidolgozására és megkötésére fordítják energiáikat.

Újabb elvesztegetett nap áll mögöttünk.

Budapest Airport