Címlap » Cool Cities Winter 2017

Brüsszel és a Flamand gyöngyszemek

Egy brüsszeli repülőjegy áráért három csodás várossal is megismerkedhetünk, hiszen nagy kár lenne kihagyni a középkori díszlet szépségű Bruges-t vagy észak Firenzéjét, Gentet...


„Európa fővárosa”, Brüsszel önmagában is rengeteg látnivalót és érdekességet kínál, de nem kaphatunk igazi képet flamand földről, ha nem látogatjuk meg az egy órányira található Bruges (Brugge) és Gent városát. Sör, csokoládé, waffel, Hupikék Törpikék és látnivalók végtelen sora. Ilyen egy tavaszi, hosszú hétvége Brüsszelben.

Az óriás atom és a Manneken Pis: Brüsszel nemcsak Flandria- és Belgium fővárosa, de az Európai Unióé is, ráadásul a NATO is ebben a városban székel. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Európai Parlament épületébe nem csak belépni lehetséges, de akár egy órán át figyelhetjük az ott zajló ülés történéseit is. Ha a politika kevésbé érdekes számunkra, akkor nézzük meg a város főterét, ahol minden háznak saját neve van. Ha madártávlatból szemlélnénk a fővárost, akkor érdemes az 1958-as Világkiállításra készült Atomiumhoz zarándokolnunk. A város egyik jelképeként emlegetett épület legfelső „atomjában” kilátót alakítottak ki több, mint 100 méteres magasságban. Szinte senkinek sem kell elmesélni, hogy az Atomiumon kívül a Manneken Pis a város másik ikonikus látnivalója. A kevesebb, mint 60 cm magas pisilő kisfiú szinten minden úti beszámolóban helyet kap, és a főtérről egy könnyű sétával elérhető.

Ha Brüsszel, akkor gasztró: Több olyan étel is létezik, melyben Belgium elismerten vagy vitatva, de világelső. Az egyik legismertebb a brüsszeli waffel, mely a világ első gofrija volt. Az 1958-as Világkiállításra feltalált finomság, 1962-ben New Yorkban is bemutatkozott, és annyira népszerű lett, hogy a félreértések elkerülése végett Brüsszeli Waffelre keresztelték át a belgák a saját variációjukat. A waffel mellett világelső a belga sültkrumpli. Szintén legendásak a kiváló belga csokoládék és pralinék, valamint a belga sörök, melyekből a város legkisebb bárjában is legalább húsz félét találunk az itallapon.

Egy kötelező kirándulás, Brugge
Brugge vagy Bruges egy órányi vonat vagy buszos útra fekszik Brüsszeltől és olyan, mintha egy képeslapra tévedtünk volna. A csatornák által közrefogott és szabdalt város szinte érintetlenül vészelte át az évszázadokat. Kicsit olyan élmény, mintha egy film díszletei között barangolnánk és – a főtér kivételével – komolyabb turistaözönre sem kell felkészülnünk. Ha gyalogosan már bebarangoltuk a várost, akkor érdemes egy csónaktúrára is befizetni, hiszen a csatornák jóvoltából olyan helyeket is megcsodálhatunk, ahová a szárazföldön el sem lehet jutni.

Csoki, csipke és a Belfry: Ha - az érintetlen, középkori belvárost kivéve – meg kellene nevezni, hogy miről híres még Bruges, akkor a címben szereplő három dolog mindenképpen az első között lenne. Bár Belgium minden részére jellemző a csipke és a csoki, ebben a városban mindkettőnek saját múzeuma is van. A bruges-i csipke az országon belül teljesen egyedi. A csokoládénak egy háromszintes „szentélyt” állítottak a városban, ahol mindent megtudhatunk erről az édességről és a tárlat végén egy kis kóstoló is vár ránk. A harmadik, címben szereplő érdekesség, a Belfry, nem étel, hanem egy torony. 366 lépcsőjének megmászása komoly kihívás, de az innen látható panoráma bőségesen kárpótol. A torony komoly szerepet kapott a magyarul Erőszakik címmel vetített Colin Farrell filmben is.

Észak Firenzéje, Gent
Nem is olyan meredek a párhuzam az olasz város és Gent között, mint amilyennek elsőre gondolnánk. A Brüsszel és Brugge között fél úton elhelyezkedő település egykor Európa legtehetősebb városai közé számított, mivel gyapjúiparára támaszkodva gazdagabbnak számított Londonnál is. Az épületek nagy része ma is feleleveníti azokat az időket, és látványuk valóban Firenzét juttatja a nézelődő eszébe.

A van Eyck fivérek városa
A művészetekért és különösen a festészetért rajongóknak egy igazi csemegével szolgál Gent. A város talán legszebb épületében, a St. Bavo katedrálisban látható ugyanis Hubert és Jan van Eyck korszakalkotó munkája a Genti oltárkép. Ez a csodálatos alkotás 20 táblából áll és 250 alakot jelenít meg, káprázatos részletességgel. A két testvérnek a katedrális mögötti téren szobrot is állítottak egy – munkáikhoz illően – csodálatos környezetben.
Tavaszi programajánló  
2017. március 04 - június 25. Steve McCurry Világa, fotókiállítás a világ egyik leghíresebb fotósától
2017. április 02. Sting élő koncert
2017. április 10-16. Hoplá, Cirkuszfesztivál több helyszínen
2017. április 4-16. Brüsszeli Fantasztikus Film Fesztivál (BIFFF)
2017. április 27 - május 1. Brüsszeli Tangó Fesztivál
2017. szeptember 16-ig Repülős kiállítása az Atomiumban, „Sabena airlines története”