Címlap » Cool Cities Winter 2017

Elveszni Berlinben: Európa egyik „legcoolabb” városa

Nyitottság, elfogadás, szabadság, kaland: ez mind Berlin, és ennél még sokkal több! Ha egy igazán „cool” helyet keresel, megtaláltad, hiszen itt valóban az lehetsz, aki vagy, miközben felfedezed Európa egyik legizgalmasabb városát! Berlin tipikusan az a hely, ahol nemcsak nyáron, hanem akár ősszel vagy télen is remekül érezheted magad.

Vesztél már el egy városban úgy igazán? Berlinben garantáltan megjön majd hozzá a kedved! A legjobb, ha gyalog vagy kerékpáron fedezed fel a német főváros legérdekesebb helyeit: a Potsdamer Platztól Brandenburgig, az Unter den Lindentől az Alexanderplatzig számtalan lehetőség vár rád, hogy megismerd a város történelmét. Kihagyhatatlan az egykori vasfüggöny berlini szakaszának hírhedt ellenőrzőpontja, a Checkpoint Charlie, illetve a berlini fal, amely 1961 és 1989 között választotta el Kelet- és Nyugat-Berlint.

Fedezd fel bringán!

A bringás városnézés nemcsak olcsó, de környezetbarát megoldás is: bérelj bicajt, és nevezz be egy, a helyiek által vezetett csoportos vagy egyéni túrára! Így nemcsak a kötelező látványosságokat csodálhatod meg, hanem bennfentes információkhoz is hozzájuthatsz – például arról, hogy hova járnak a berliniek. Nincs is jobb, mint amikor a városnézéstől fáradtan leülsz egy finom helyi sör mellé, például a Bei Schlawinchenben, amit sok útikalauz a leghangulatosabb berlini pubok közt emleget, vagy tekerj át a Lichtenberg városrészbe és próbáld ki a menő kis berlini kávézók egyikét, ahol garantáltan speciális ajánlatokkal várnak a helyiek!

Isteni ételek, őrületes bulik


A finom italok mellé persze kiadós étel is dukál. Ha igazi különlegességre vágysz, csütörtökönként vedd célba a 9-es számú vásárcsarnokot (Markthalle Neun), ahol 17 és 22 óra között Street Food Csütörtököt tartanak: itt a tibetitől a mexikói kajáig mindent megtalálsz, de isteni borokban és sörökben sincs hiány.

Szintén street food ínyencségeket kóstolhatsz meg a Kiez99 nevű bolhapiac-gasztrobazárban, amely tökéletesen megmutatja, milyen csodás helyet képesek varázsolni a berliniek egy régi gyárépületből. Galériákban és múzeumokban is tobzódik a város: a Spree folyó szigetének északi csücskén elhelyezkedő Múzeum-szigeten több jelentős múzeum kapott helyet, de a hely látványnak sem utolsó.

És persze hogy is feledkezhetnénk meg a messzi földön híres berlini éjszakai életről, ahol a menőbbnél menőbb klubok váltják egymást? Bátran nézd meg például a város egyik klasszikus kulthelyszínét, a Supamollyt, ahol időről időre koncertek, kiállítások és partik várnak, ha pedig szereted a jazzt és a bluest, a Yorkschlösschen a te helyed! Garantáltan emlékezetes buliban lesz részed, ha befizetsz a világ legkisebb diszkójába, azaz a Telediskóba, amely tulajdonképpen egy minidiszkóvá alakított telefonfülke diszkógömbbel, füstgéppel és stroboszkóppal a bulinegyed közepén. Három barátoddal együtt 2 euróért 3 feledhetetlen percet tölthetsz el benne! :D

Ugye, már indulnál is? Nézd meg itt Budapestről induló járatainkat!


Őszi-téli programajánlatok
Időpont Helyszín Téma
2017. május 20. - 2018. márciu 31. Museum Berggruen Chagall: Modernitás a dekorativitásban - Az érdekes kép a képben kiállításon fotókon tűnnek fel Chagall képei. Ulrike Kolb fotográfus meglátogatta azokat a helyeket, ahol Chagall képei díszítik mind a köz-, mind a magántereket.
2017. November 1. Huxley’s Neue Welt Texas koncert
2017. június 15. - november 30. FELIX/Adlon Berlin Art of Banksy - Az anonimitását eddig megőrző angol származású Banksy minden bizonnyal a legismertebb kortárs művész, aki nemcsak graffity alkotásaival, de rendezőként és politikai akitivistaként nevet szerzett már magának.
2017. május 7. - december 3. Neues Museum Kína és Egyiptom - A kiállítás párhuzamosan mutatja be a két, történelmi szempontból nagyon fontos múlttal rendelkező terület történetét és művészetét.
2017. május 4. - 2018. január 14. Markisches Museum Berlin 1937 - A kiállítás a 20. századi Németország egyik legmeghatározóbb évének történésein keresztül vezet be az akkori Berlin életébe. 1937-ben a nemzetiszocialista diktatúra minden tekintetben áthatotta Berlint és a berlini életet és ekkor már jól lehetett érezni a II. világháború előszelét.
2017. november 25. - december 24. Alexanderplatz Karácsonyi vásár - Minden évben november 25-én telnek meg Berlin legnagyobb terei a karácsonyi vásárokkal, amelyek közül az Alexandrplatz a legnagyobb vásár helyszíne.


Közlekedés

Schönefeld Airport:
A Schönefeld repülőtér egy vasútállomással rendelkezik, amely kiváló kapcsolatokat (regionális és S-Bahn vonatokat) biztosít Berlin központjához és környékéhez. Emellett pedig számos buszjárat egészíti ki a helyi tömegközlekedési lehetőségek körét.
https://goo.gl/wYHJes

Tegel Airport:
A Tegel Airport nagyon jól integrált a berlini helyi közlekedési hálózatba a BVG (Berlin Transport Services) által üzemeltetett buszok és expressz buszoknak köszönhetően. A repülőtér a B zónában van. A buszmegállók közvetlenül az A és B terminálon találhatók.
https://goo.gl/wYHJes

Tömegközlekedés és belépők

Berlin WelcomeCard
A kártya megvásárlásával 200 múzeum és nevezetesség belépőjének árából 25 és 50 százalékos kedvezmény jár és még a tömegközlekedés is ingyenes vele.
https://goo.gl/WNDVQh

CityTourCard
A kártya megvásárlásával ingyen közlekedhetünk a tömegközlekedési eszközökön, és ehhez is jár kedvezmény néhány belépő árából.
https://goo.gl/9ysjzw