Címlap » Cool Cities Winter 2017

Hagyd, hogy elvarázsoljon: Sanghaj

Ha életre szóló élményre vágysz, Sanghaj tökéletes választás! Kína legnépesebb városa magában foglalja mindazt, amiért beleszerethetsz ebbe a csodálatos kultúrába: történelem és hihetetlen iramú fejlődés egy helyen. Tervezz okosan és nem fogsz csalódni!


Becslések szerint közel 25 millióan élnek a Jangce-folyó torkolatánál fekvő Sanghajban, amelyet Kelet Párizsaként vagy Kelet Gyöngyeként is emlegetnek. Nem véletlenül: a lenyűgöző történelmi emlékek és a modern felhőkarcolók kettőssége garantáltan magával ragad.

Határ a csillagos ég
Megérkezésedkor biztos, hogy eláll majd a szavad a monumentális épületektől, hiszen jelenleg körülbelül 4000 felhőkarcoló van a városban, azaz több, mint New Yorkban. A Kelet Gyöngye tévétorony például 468 méter, de a 2016-ban átadott Sanghaji Tornyot is érdemes megnézned a maga 632 méterével. Ha nincs tériszonyod, semmiképp se hagyd ki a Sörnyitónak becézett, 492 méter magas Shanghai Word Financial Center kilátóját – ahova szülinaposként ráadásul ingyen mehetsz be –, és nézz le a városra a lábad alatt elhelyezett üveglapon keresztül! A nagy izgalmak után egy finom italt is megkóstolhatsz a 97. emeleten található bárban. Az itteni építészetnek egyébként magyar vonatkozása is van: Hugyecz László építész a ’30-as, ’40-es években több, mint 65 házával örökre megváltoztatta Sanghaj arcát.

Természetesen nem maradhat el a nagy bevásárlókörút sem, hiszen a messze földön híres Bund sétálóutca már önmagában izgalmas látványosság, nem beszélve a nem mindennapi kínálatról. Innen pár perces sétára található a világ egyik legforgalmasabb bevásárlóutcája, a Nanjing út. Sanghaj modern oldalához elválaszthatatlanul hozzátartozik a jelenleg 18 vonalból álló, 548 km hosszú metróhálózat, amelyet érdemes kihasználni, hiszen szinte minden fontosabb nevezetességnél megáll. Egyébként itt található a világ egyik leggyorsabb mágneses lebegtetésű vasútja is, amely a nemzetközi repülőtér és a belváros közötti 30 km-es távolságot mindössze 8 perc alatt teszi meg, mintegy 400 km/órás sebességgel.

Vessz el az Óvárosban!
A modernitásban való tobzódás után nyugtatóan hat majd rád a város szívében megbújó Óváros, ahol mindenképp ejtsd útba az 1403-ban épült Városvédő Istenség templomát és a híres Yu Yuan kertet! A kínai pagodák mellett az óváros közepén fekvő tavat, illetve a több mint 1700 évre visszanyúló történelmű vízivárosok valamelyikét is érdemes meglátogatni.

A történelem lenyomatainak felfedezése mellett, a különleges ízvilágú ételeket is érdemes megkóstolni, amelyek általában nagyban különböznek az itthon kapható kínai ételektől. Készülj fel a páratlan ízélményre, akár luxusétteremben, akár egy utcai árusnál fedezed fel a helyi specialitásokat!

Indulhatunk? Nézd meg itt Budapestről induló járatainkat!

Időpont Helyszín Leírás
2017. szeptember 9. - október 29. Shanghai Urban Planning Exhibition Center Ikonikus Shagnhai A különleges kiállítás Shanghai 64 ikonikus utcáján vezeti körbe a látogatókat Li Shoubai helyi művész alkotásain keresztül.
2017. szeptember 8. - október 22. Apario Gallery Shanghai Graffiti és kaligráfia - 6 absztrakt kínai művész Hat ismert kínai művész munkáit mutatja be a kiállítás, akikben az a közös, hogy mindannyiukat a kaligráfia művészete inspirálta.
2017. szeptember 22. - november 5. Hkri Taikoo Hui Shoes: pleasure and pain A kiállítás a 14. századtól egészen napjainkig enged betekintést a cipődivatba - átvezetve az egyes korok jellegzetességein, csaknem 140 pár cipővel.
2017. március 17. - november 17. Ying Art Center Wang Chienyang: Fantastic Color Bar A kínai művész kiállításában színes és ötletes megoldások jelennek meg. Az életnagyságú gyerekjátékoktól egészen a japán anime világáig.
2017. december 1. - december 4. Shanghai utcái Salsamemucho Shanghai Kína legnagyobb salsa fesztiválja, amelyben lenyűgözően keveredik az európai és a kínai kultúra.
2017. október 1. - 2018. január 31. Long Museum Hadsereg Ünnepe: 90. évforduló A Hadsereg ünnepének 90. évfordulója alkalmából olyan festmények gyűjteményét mutatják be, amelyek a Nanchang Felkelés által indított események forradalmi témáját tükrözik.


Közlekedés:
Shanghai Pudong Airport
Számos helyi járatos busz indul a repülőtérről a belvárosba, mind a T1, mind a T2 terminál elől. A buszokról érdemes itt tájékozódni: https://goo.gl/Dj6WyU

Tömegközlekedés
Shanghai Public Transportation Card
A kártya kínai neve Jiao Tong Ka, amit bármely metrómegállóban meg tudsz vásárolni. A kártya a shanghai-i tömegközlekedési eszközökön ingyenes utazásra jogosít.
https://goo.gl/PhWS7b

Szállás
Shanghaiban minden kategóriát megtalálsz, ha szállást keresel! Ha hostelben szállnál meg, akkor találsz a városközpontban is a legjobb közlekedésű helyeken. A városban a legtöbb nemzetközi szállodalánc képviselteti magát, példuál a Novotel, a Sheraton vagy a Sofitel szállodáit is megtalálod a központban. Ha csillogó luxusra vágysz, akkor a három legmenőbb hotel a Four Seasons, a Park Hyatt és a Peninsula.