Címlap » Cool Cities Winter 2017

Irány Lisszabon: ezért érdemes ősszel és télen is felfedezned

Ha valamelyik városról elmondható, hogy meglátni és megszeretni egy pillanat műve, akkor Lisszabon biztosan ilyen! Nem véletlen, hogy nemrég Madonna is ideköltözött családjával: még ő sem tudott ellenállni a mediterrán ékszerdoboznak, amely garantáltan elvarázsol! Repülj velünk télből (vagy őszből) a nyárba!


Európa egyik legélhetőbb fővárosa
Ha még nem jártál Lisszabonban, nem tudod, mit veszítesz! Sok olyan történetet hallani, hogy valaki mindent hátrahagyva költözött ide, annyira beleszeretett a városba. Európa egyik legélhetőbb és legolcsóbb fővárosaként szinte rögtön otthon érzed magad, és azt kívánod, bárcsak soha ne kellene elmenned.

Varázslatos atmoszféra
Óceán, romantikus utcácskák, vibráló éjszakai élet és nem utolsósorban fantasztikus ételek: ez mind hozzátesz a Lisszabonban tapasztalható, semmihez sem fogható légkörhöz. Ne költs taxira, inkább fedezd fel gyalog vagy a legendás 28-as villamossal a város legrejtettebb zugait! Tipp: ha valami igazán különlegesre vágysz, ints le egy tuk-tukot (háromkerekű taxit), vagy foglalj előre egyet: nem bánod meg!

Kihagyhatatlan nevezetességek
Az első benyomást követően még számos lélegzetelállító látványosság vár rád, amelyeket érdemes megnézni. A mi kedvenceink között szerepel a XVI. században épült fenséges Belém-torony, ahonnan festői kilátás nyílik a tengerre, de az UNESCO Világörökség listájára is felkerült Szent Jeromos kolostor is megér egy kirándulást. Itt találhatóak ugyanis a híres portugál felfedező, Vasco da Gama hamvai is. Ha igazán felejthetetlen látványra vársz, akkor látogasd meg az 1966-ban épült 25 de Abril hidat! A sort még folytathatnánk, de hagyunk neked is felfedeznivalót! :)

Isteni portugál finomságok
Akár édesszájú vagy, akár nem, Lisszabonban fantasztikus ízélményekben lehet részed. A városban egymást érik a reggelizőhelyek, ahol baráti áron lakhatsz jól: a kávé mellé érdemes kipróbálnod például a foszlós Bolas de Berlim fánkot, ebédre pedig a Sopa de Pedrát, azaz a kőlevest, amiben mindenféle jót felhalmoznak a káposztától a malachúsig. Ha pedig saját kezűleg készítenél valamit, a piacon olcsón szerezheted be a friss bacalhaut, vagyis a tőkehalat, ami a portugálok nemzeti étele. Ha tradicionális portugál szórakozásra vágynál, akkor látogass el egy helyi fado koncertes helyre, amelyek közül a legjobbakat Lisszabon egyik legrégebbi negyedében, Alfamában találod.

Kihagyhatatlan történelmi értékek
Ha szomjazod a kultúrát, semmiképp se hagyd ki a Calouste Gulbenkian Múzeumot: alapja egy hatalmas magángyűjtemény, amelyet egy örmény származású olajmágnás hagyott a városra. Közel 4000 év művészettörténetével találkozhatsz itt a keleti kézműves tárgyaktól Renoirig. Emellett a környezet is lenyűgöző: a múzeum egy látványos komplexum része, ahol egy gyönyörű parkban sétálhatsz, és benézhetsz a Modern Művészetek Múzeumába is. Lisszabon jellegzetes szobra a Jézust ábrázoló The statue of Cristo-Rei, az egyik legjellegzetesebb épülete pedig a csaknem 60 évig épült és 1750-ben átadott Palace of Mafra. Ez azért is különleges, mert őrzi a 18. század közepe előtti lisszaboni látképet, amelyet egy 1755-ös 15.000 emberéletet követelő nagy lisszaboni földrengés lerombolt. Ekkor számos templom és épület megsemmisült, így ma márcsak néhányuk őrzi a korai képet.

És még egy ok a látogatásra: tudtad, hogy májusban itt rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált? :)

Indulhatunk? Nézd meg itt Budapestről induló járatainkat!
Wizz Air

Őszi/téli programajánló
Időpont Helyszín Leírás
2017. október 14. MEO Arena John Legend koncert
2017. szeptember 1. - október 21. Lisszabon utcái Shops with History Egy nem mindennapi városi séta, amely a helyi üzletek megismertetésével párhuzamosan Lisszabon történelmébe vezeti be az érdeklődőket.
2017. december Largo de São Vicente Karácsonyi klasszikus koncertek Lisszabon legnagyobb terein ingyenes klasszikus koncerteket hallgathatnak az érdeklődők.
2017. december 31. Praça do Comércio Új év Lisszabonban Zene, tűzijáték és jellegzetes portugál programok Lisszabon főterén.
2017. szeptember 8. - 2018. január 8. Palácio Nacional da Ajuda Joan Miró - Anyagi lét és metamorfózis A barcelonai születésű spanyol festő, szobrász és keramikus 1924 és 1981 között született munkáinak kiállítása.
2018. február 1. MEO Arena Metallica koncert

Közlekedés:
A legolcsóbb és leggyorsabb közlekedési eszköz a metró Lisszabonban, ha a reptérről szeretnénk a városba jutni. A repülőtéren keressük meg a piros metróvonalat, majd onnan már 15 perc alatt elérhető a város pénzügyi negyede a Saldanha, ahonnan tovább utazhatunk a város bármely részére.
https://goo.gl/yUt2CB

Tömegközlekedés és belépők
Lisboa Card
A kártya nemcsak ingyenes tömegközlekedést biztosít, de ingyenes és kedvezményes belépést biztosít Lisszabon múzeumjaiba és nevezetességeinek megtekintésére.
https://www.lisboacard.org