Címlap » Cool Cities Winter 2017

Köln, az élvezetek városa

Ha szeretnéd felfedezni Németország különleges oldalát, semmiképp se hagyd ki Kölnt, amely egyesek szerint sokkal inkább mediterránosan bohém, mint tipikusan német! Rengeteg látványosság, izgalmas történelem és egy isteni sörkülönlegesség: tarts velünk!

Kölnről elsőre a legtöbb embernek a kölni jut eszébe, és nem is járnak nagyon messze az igazságtól, hiszen valóban innen, azaz az Eau de Cologne-ból ered a kölnivíz kifejezés. Az itt született 4711 klasszikus márkát korábban nemcsak parfümként, hanem gyógyszerként is használták, amelynek receptje állítólag egy szerzetestől származik. A titokzatos szám egyébként egy házszámot takar a Glockengassén: az ún. Illatos házat, ahol 1709-ben Giovanni-Maria Farina olasz vegyész elkezdte készíteni a kölnivizet. Az épületet mindenképp érdemes útba ejteni, hiszen itt nemcsak a múzeumot és a falikútból folyó kölnit lehet megnézni, hanem az óránként megszólaló harangjátékot is meghallgathatjuk.

Sör, lépcsőzés, karnevál

A város másik emblematikus épülete a Rajna bal partján, a főpályaudvar szomszédságában emelkedő monumentális Kölni Dóm, ami 157 méteres magasságával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma. Akár a toronyba is felmehetsz, de készülj fel, hogy több mint 500 lépcsőt kell megmásznod – a lélegzetelállító kilátás viszont mindenért kárpótol majd. A Rajnán átívelő Hohenzollern-hídon is érdemes átsétálnod. Ezt a szerelmesek hídjaként is emlegetik: ugyanis a gyalogos- és kerékpárutat elválasztó kerítés tele van színes lakatokkal, amelyeket szerelmespárok raktak oda örök szerelmük jeléül. Köln és Németország történetét is megismerheted, ha ellátogatsz a várostörténeti múzeumba, vagy megnézed a Római-Germán Múzeum tárlatát.

Ha a szívedet más módon is szeretnéd megmelengetni, próbáld ki a helyi sörkülönlegességet, a lager söröknél lágyabb, gyümölcsösebb kölsch-t, amelyet magas, kétdecis poharakban szolgálnak fel! És itt még korántsem érnek véget az élvezetek: ha édesszájú vagy, imádni fogod a folyóra épült csokimúzeumot is, ahol a csokiszökőkúttól kezdve a tarka csokiautomatákig mindent megtalálsz, sőt, azt is megtapasztalhatod, milyen klímán terem a kakaóbab. Vagy ülj be az Engelbät nevű palacsintázóba, ahol több, mint 50 féle palacsinta közül választhatsz! Ha esetleg a sültkrumpliért rajongsz, akkor biztosan a Frittenwerk lesz a kedvenc helyed, ahol a legkülönbözőbb feltétekkel dobhatod fel burgonyádat. És ha épp egy laza német fogást kóstolnál meg, akkor november 4. és 5. között érdemes mindenképp a helyi street food fesztivált meglátogatnod.

Kölnben éjszaka sem áll meg az élet, sőt! A legjellegzetesebb parti helyek a Zülpicher Straße és a Luxemburger Straße között helyezkednek el. A helyiek egyszerűen a “pubtól-pubig” elvet követik és egész éjszaka a környék szórakozóhelyei között ingáznak.

Ha igazi pezsgő légkörre vágysz, akkor időzítsd februárra a kölni látogatásodat, amikor a helyi karneválon több százezer ember bulizik a jelmezes felvonulókkal. A fesztivál keretében először óriási felhajtással megválasztják a karnevál három fő figuráját: a karnevál hercegét, szüzét (aki valójában egy női maskarába bújtatott férfi) és parasztját. A helyiek minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a saját jelmezük elkészítésére, a legjellegzetesebb a kalóz, bohóc vagy cowboy jelmez, de a színes ruháknak valójában csak a képzelet szabhat határt.


Nézd meg itt Budapestről induló járatainkat!
EurowingsŐszi-téli programajánló
Időpont Helyszín Leírás
2017. október 1. Köln utcái Kölni maraton A környék legnagyobb maratoni futása, ahol az egész család találhat magának megfelelő futóprogramot. A Köln Marathon Expo pedig rengeteg futással kapcsolatos aktivitással csábítja a résztvevőket.
2017. október 18. Lanxess Arena James Blunt koncert
2017. Október 28. Lanxess Arena Lady Gaga koncert
2017. november 27.- december 23. Köln központ Karácsonyi vásár - Köln A messze híres karácsonyi vásár minden évben milliókat fogad, miután az Advent előtti utolsó hétfőn megnyitja kapuit.
2018. február 8. - február 13. Köln utcái Kölni Karnevál Színes utcai forgatag, amelybe Köln minden lakója beleteszi szívét-lelkét.
2018. Január 15. Lanxess Arena Depeche Mode koncert
Közlekedés:
A Köln-Bonn Airport busszal és vonattal is könnyedén megközelíthető. Kölnből javasoljuk, hogy a 7-es S-Bahn (városi vasút) vonalán utazzon el a Porz Marktig, onnan a 161-es buszról a repülőtérre. Buszmegállók: T1 / A Untergeschoss, T2 / D, Busbahnhof, Verwaltung és Luftfrachtzentrum.
https://goo.gl/svPjHW

Tömegközlekedés és belépők
KölnCard
Ingyenes tömegközlekedést biztosít és akár 50 százalékos kedvezménnyel látogathatunk meg helyi múzeumokat és nevezetességeket.
https://goo.gl/PB7pzg