Címlap » Cool Cities Winter 2017

Köss ki Rotterdamban!

Ha Hollandiára gondolunk, sokaknak elsőre csak Amszterdam jut eszébe, pedig annyi más izgalmas város is várja itt, hogy felfedezzék! Például a csodálatosan futurisztikus Rotterdam, amely hihetetlen módon volt képes megújulni, miután a II. világháborúban porig bombázták. Vibrál, pezseg és tele van energiával: egyszerűen lenyűgöz, ősszel és télen is!


Vannak városok, amelyek komoly történelmi emlékeikkel vonzzák a látogatókat, míg máshol inkább a modern épületek azok, amelyek megadásra késztetnek. Rotterdam másképp viseli magán a történelem nyomát, mint például Amszterdam: sajnos 1940-ben a németek porig bombázták, így az ezt követő évtizedekben a város újjáépítése volt a cél. Ennek eredményeként viszont Európában egyedülállóan haladó stílusa és modern építészete teszi kihagyhatatlanná.

Mit nézz meg?
Rotterdamban található Európa legnagyobb kikötője, amelyet, ha egyszer láttál, garantáltan örök emlék marad. Érdemes például befizetned egy hajótúrára, amely során megnézheted a dokkokat és raktárakat, és élőben tapasztalhatod meg, hogyan zajlik az élet egy ilyen monumentális kikötőben. Ha érdekel a tengerészet, mindenképpen ejtsd útba az 1873-ban alapított Tengerészeti Múzeumot is, ahol interaktív kiállítások engednek bepillantást ebbe az izgalmas világba, sőt egy 1868-ban készült hadihajó is ki van állítva a helyszínen!

A tenger után vedd célba az eget: hogy stílusosak legyünk, szintén igazi kötelező program az Euromast, azaz Hollandia legmagasabb, 185 méteres tornya! Itt nemcsak a lenyűgöző panorámában gyönyörködhetsz, de éttermet és hotelt is találsz az építményben. Ha egy kis „adrenalinlöketre” vágysz, lefelé akár a kötélpályát is választhatod.

Újra a földön? Akkor jöhet a város északi és déli részét összekötő, különleges alakja miatt Hattyúnak is becézett Erasmus-híd, és ne felejts el ellátogatni a híres kockaházakhoz sem! Az 1984-ben készült 40 egymás mellett álló ház alját a fatörzsek, az emeletüket pedig a lombok mintájára alkotta meg a tervező. Ha fogékony vagy a szépségek iránt, irány a Boijmans van Beuningen Múzeum, amely mind a középkori, mind pedig a kortárs művészetek terén jeleskedik: többek közt Rembrandt, Dalí és Van Gogh műveit is megcsodálhatod itt.

Akár családdal, akár barátokkal érkezel, a Blijdorp Állatkert mindenképp remek választás, különösen a fedett Ócenárium miatt, ahol egy 22 méter hosszú üvegalagútban testközelből figyelhetitek meg a tenger élővilágát. Ha megéheznétek a nagy felfedezésben, ejtsétek útba a város új piacát, a különleges patkó alakú Markthalt, ahol 100 bolt és ételstand portékái között kalandozhatsz: isteni sajtok, fűszeres kolbászok, és ínycsiklandó sonkák csábítanak! Természetesen innen sem hiányoznak az ínyenc éttermek, és szuper hangulatú bárokban sincs hiány. Ha úgy tartja kedved, a nap végén vesd bele magad a város pezsgő éjszakai életébe, nem bánod meg! ;)

Fedezd fel magadnak Rotterdamot a hidegebb hónapokban is: megéri!

Ugye, hogy kihagyhatatlan?
Nézd meg itt Budapestről induló járatainkat!

Transavia

Őszi/téli programajánló

Időpont Helyszín Leírás
2017. október 7. - október 17. Rotterdam terei és utcái International Comedy Festival Rotterdam Több, mint 50 helyi és nemzetközi stand-up comedy előadő szórakoztatja a nézőket, de nem lesz hiány street foodból, zenéből és táncból sem.
2017. október 28. Zuiderpark Crazy Sexy Cool Halloween Festival Szabadtári Halloween fesztivál Rotterdam egyik legnagyobb terén.
2017. október 27. - október 29. LantarenVenster Rotterdam Jazz Festival A fesztiválprogram bemutatja azt a sokoldalúságot, amely ma jellemzi a jazzt, és azt a kalandos spontaneitást, amely a jazzt olyannyira megkülönbözteti más műfajoktól.
2017. szeptember 9. - 2018. január 14. Museum Boijmans Van Beuningen Rembrandt: Virtuozitás és képzelet Hollandia egyik legrégebbi múzeumában több, mint 60 Rembrandt alkotást mutatnak be.
2017. szeptember 9. - 2018. január 14. Kunsthal Rotterdam Cat Love. Nine lives in Art. A családbarát kiállítás az ember és a macska kapcsolatára fókuszál. Csaknem 60 olyan művészeti alkotás jelenik meg a kiállításon, amelyben a macskák töltik be a főszerepet.
2017. szeptember 23. - 2018. február 4. Kunsthal Rotterdam Cabin Crew: Fashion in the Air Különleges divattörténeti kiállítás, amely az egyes korok légiutaskísérő divatját mutatja be.Közlekedés:
Rotterdam központja könnyedén megközelíthető a helyi tömegközlekedéssel. A buszok közvetlenül a reptéren állnak meg. A közvetlen elérés a 33-as busszal biztosított, amely a Meijersplein metróállomáshoz csatlakozik. A Meijerspleintől 10 perc Rotterdam városközpontja.
https://goo.gl/2p439X

Tömegközlekedés és belépők
Rotterdam Welcome Card
A kártya ingyenes utazást biztosít Rotterdam teljes tömegközlekedésére és 25 százalékos kedvezményt számos múzeumi belépőre, nevezetességek belépőire, valamint éttermi fogyasztásra.