Címlap » Hírlevél

2011. novemberi hírlevél

Címkék: hírek

Budapest Airport: óriási októberi forgalom *** travelAIR: új repülőtéri magazin indul *** 2013: európai légiközlekedési csúcs lesz Budapesten! *** Megnyílt a Konferencia Központ a SkyCourtban *** Varázslatos karácsonyi díszkivilágítás *** Kávéra fel! *** Irány Bern a SkyWork Airlines gépein!*** Budapest Airport: a klímabarát vállalat

Budapest Airport: óriási októberi forgalom

Továbbra is rekordokat dönt az utasforgalom a Budapest Airportnál. A nyaralási szezon után az október havi forgalom – a korábbi évekkel ellentétben – alig mutatott csökkenést, a repülőtér történetében először sikerült átlépni októberben is a havi 800 ezres határt. A fellendülés a jelek szerint kitarthat az év utolsó harmadában, ez pedig azt jelenti, hogy minden idők legforgalmasabb évét regisztrálhatja a budapesti repülőtér.

845 815 utas – ennyien fordultak meg a Liszt Ferenc repülőtér termináljain idén októberben. Ez egészen pontosan 9,2 %-os (több mint 71 ezer utasnyi) növekedés az előző év 10. hónapjához képest. Az éves forgalomnövekedés idén már 8,6 %-os (a tavalyi izlandi vulkánkitörés okozta kiesést leszámítva pedig 6,5 %). Januártól októberig 7,64 millió utasa volt a repülőtérnek, ami szintén a valaha elért legmagasabb szám ebben az időszakban, több mint 600 ezer fővel haladja meg a tavalyit. Az előrejelzések szerint a fellendülés kitarthat az év utolsó harmadában is, így minden feltétel adott ahhoz, hogy teljesüljön a Budapest Airport várakozása és az év végéig a forgalom elérje a 8,7 milliót. Jelentősen megnőtt az átszálló utasok forgalma Budapesten: az októberi adatok 42 %-kal voltak magasabbak, mint tavaly. Ennek hátterében elsősorban a Malév teljesítménye áll, a magyar légitársaság szeptember után októberben is kiemelkedő eredményt ért el az átszálló utasok szegmensében.Továbbra is dinamikusan, több mint 80 %-kal növekedett viszont a hosszú távú járatok forgalma, ami elsősorban az American Airlines naponta közlekedő new yorki járatának köszönhető, valamint a Qatar Airways szeptembertől már naponta közlekedő Budapest-Doha járat beindulásának. Érdekesség, hogy a diszkont légitársaságok forgalmában az év eleji erőteljes menetelés után némi csökkenés tapasztalható. Az előrejelzések szerint a diszkont szegmens az év végén – főleg az ünnepek miatt – újra magára talál, addig azonban még további csökkenésre kell számítani. Az egész évet tekintve még így is 4,1 %-kal nőtt a fapados forgalom tavalyhoz képest.

„A Budapest Airportnál még sohasem regisztráltunk ekkora forgalmat október hónapban.” – hangsúlyozta Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója hozzáfűzte: „A budapesti légiforgalom növekedése meghaladja az európai átlagot, nálunk elsősorban a hagyományos, menetrendszerű légitársaságok jelentik a növekedés motorját. Különösen fontos kiemelni a Malév utasszámának dinamikus növekedését, amely elsősorban a külföldről érkező utasoknak köszönhető. Ezáltal tovább erősödött Budapest központi szerepe az átszálló forgalomban. Mindez alátámasztja a nemrégiben átadott két új utasbiztonsági folyosó megnyitásának indokoltságát a tranzitban. Bizonyos vagyok abban, hogy sikerül elérnünk a 8,7 milliós utasszámot az év végéig.

travelAIR: új repülőtéri magazin indul

Nemzetközi mintára repülőtéri magazint indít a Budapest Airport. A „travelAIR” címmel, negyedévente megjelenő lap koncepcióját, az első lapszám terveit a mai napon mutatta be a Budapest Airport és a lap készítésére kiírt pályázat nyertese, a Silver Kiadó Kft.

A „travelAIR” magazin megjelentetésével fontos elemmel bővül hazánk legfontosabb légi kapujának kínálata, hiszen a repülőtéren megforduló magyar- és nemzetközi olvasóközönség már régóta várt egy ilyen típusú kiadványra. A Budapest Airport pályázati úton kiválasztott partnere a La Femme magazint is jegyző Silver Kiadó Kft. lett.A nemzetközi színvonalú, nívós repülőtéri lap kifejezetten az utasok számára készül, ennek érdekében a repülőtér utazóközönségének szóló magyar és angol nyelvű minőségi tartalmak és utazással kapcsolatos érdekességek, információk egyaránt helyet kapnak a magazin hasábjain. Az ingyenesen hozzáférhető magazin a repülőtér valamennyi termináljában elérhető lesz az ún. földi és légi oldalakon, a tranzit és a VIP várókban.

„A Budapest Airport Zrt. színvonalas, informatív, szórakoztató, kétnyelvű magazint kíván indítani, amely megfelel annak a nemzetközi szinten is egyedülálló minőségnek, amelyet a nemrég megnyílt SkyCourt képvisel.” mondta Hardy Mihály. A Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: „A döntést befolyásolta, hogy a Silver Kiadó komplex javaslatot készített, s nem csupán a magazin kreatív koncepciójára, nevére, arculatára, hanem disztribúciójára és kereskedelmi stratégiájára is megoldással állt elő.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Budapest Airport Zrt. első magazinját mi készíthetjük az elkövetkező években. Bízunk benne, hogy a magazin kreatív koncepciója mellett a kiadónk által képviselt szakmai értékek is szerepet játszottak a döntésben.” hangsúlyozta Barta Zsolt. A Silver Kiadó ügyvezető igazgatója kiemelte: „A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Magyarország egyik legfontosabb kapuja. Fontos, hogy a hozzánk látogató vagy éppen a légikikötőben átutazóként megforduló utasok, és természetesen a magyar célközönség minden olyan információt megkapjon, amely összefüggésben lehet utazásával, a repülőtéren töltött idejével. Célunk, hogy olyan igényes magyar és angol nyelvű magazint kapjon az olvasó a kezébe, amely nem csupán a hasznos információkat tartalmazza, hanem segít kellemesen eltölteni az időt. Emellett olyan turisztikai tartalmakat kínál, amely kedvet csinál a Magyarországra utazáshoz, a hungarikumok bemutatásával pedig hazánk hírnevét öregbíti.”

Hét cég pályázott a repülőtér induló negyedéves magazinjának elkészítésére. A Silver Kiadó, amely a La Femme prémium női magazin kiadója is egyben, egyedi megoldásokat javasló integrált megvalósítási ötleteivel hívta fel magára a figyelmet.

Az ingyenes kiadvány 30 ezer példányban megjelenő bemutató száma decemberben készül el, márciustól pedig negyedévente, szezonális váltásban várja olvasóit. Kedvező fogadtatás esetén a Budapest Airport és a Silver Kiadó tervezi a magazin példányszámának emelését.

2013: európai légiközlekedési csúcs lesz Budapesten!

Budapestet választotta meg a Routes Europe, a kontinens legfontosabb éves légiközlekedési találkozóját szervező szakmai bizottság a 2013-as csúcstalálkozó helyszínéül. A sikeres pályázattal a Budapest Airport, a Magyar Turizmus Zrt. (a Magyar Kongresszusi Irodával együttműködve) és a Budapesti Turisztikai Hivatal közösen indult.

A pályázat során a Budapest Airport és partnerei sikeresen bizonyították, hogy a magyar főváros alkalmas egy ilyen jelentős és ekkora méretű rendezvény befogadására. A döntés során számos kérdést megvizsgáltak: milyen Budapest légi összeköttetése és elérhetősége a delegációk számára, van-e megfelelő méretű és kapacitású rendezvényhelyszín, amely képes akár 200 légitársaság és 250 repülőtér küldöttségét befogadni. Emellett megfelelő helyszínt kell biztosítani a rendezvény csúcspontját jelentő „Networking” gálaest számára és jelentős, minimum 3-5 csillagos szabad szállodai kapacitással kell rendelkezni a konferencia idejére, lehetőleg közel a rendezvényhez.

A Budapest Airport több mint egy évtizede vesz részt a különféle Routes eseményeken, beleértve a világméretű World Route Development Forumot és az annak mintájára 6 évvel ezelőtt bevezetett európai rendezvényt, a Routes Europe-ot. Az idei rendezvényeken a Budapest Airport sorra nyerte el a fődíjakat a marketing kategóriában, amit a részletesen kidolgozott pályázati anyagnak, valamint a marketing területén megvalósított folyamatos innovációnak köszönhetett. A pályázat bemutatta az új terminálépület, a SkyCourt megnyitását, járatfejlesztési ösztönzőket, részletes piaci elemzéseket, repülőtéri kutatásokat, termékfejlesztést, a Magyar Turizmus Zrt.-vel folytatott együttműködést, közös, például a digitális és a szociális médiában megvalósított kampányokat és az elmúlt 12 hónap során indított hét új járatot, köztük a Qatar Airways dohai, az American Airlines New York-i és a Sky Work Airlines berni járatát.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy mi lehetünk a Routes Europe 2013 házigazdái.” – mondta el Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Meggyőződésem, hogy Budapest és Magyarország méltó helyszínéül szolgál egy ilyen rangos és elismert iparági eseménynek. A Budapest Airport, a Magyar Turizmus Zrt. (a Magyar Kongresszusi Irodával közösen) és a Budapesti Turisztikai Hivatal együttműködése kétségkívül garanciát nyújt arra, hogy az idelátogató küldöttségek kiváló fórumon vehessenek részt.”

David Stroud, az eseményt szervező UBM Aviation légiközlekedésért felelős ügyvezető alelnöke örömmel jelentette be Budapestet, mint a 8. Routes Europe helyszínét. Mint elmondta: „Kifejezetten nehéz volt a választás, hiszen különösen kiélezett verseny folyt. Azt hiszem, tökéletes döntést hoztunk. Budapest Európán belülről és kívülről egyaránt kiválóan megközelíthető, a város infrastruktúrája és az első osztályú rendezvényszervezési lehetőségek mind adottak. Máris várom, hogy a budapesti csapattal dolgozhassunk az újabb sikeres rendezvényen.

A Routes Europe konferenciát 2005 óta évente meg és legfontosabb célja, hogy az európai légitársaságok és repülőterek, valamint turisztikai hivatalok vezetőinek fórumot biztosítson a légiközlekedést érintő legfontosabb kérdések megvitatására, új járatok és szolgáltatások elindítására, tulajdonképpen az üzletkötésre. Az idei konferenciát az olaszországi Szardínia fővárosában, Cagliariban rendezték és nem kevesebb, mint 700 küldött vett rajta részt. A 2012-es helyszín Tallinn, Észtország fővárosa, a soron következő 2013-as helyszín pedig Budapest lesz.

Megnyílt a Konferencia Központ a SkyCourtban

Elindult a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatóság új konferencia szolgáltatása a SkyCourtban. Az új terminálépület nyilvános területén, az érkezési szinten két egybenyitható teremmel található a Konferencia Központ, amely november közepétől várja vendégeit. A több mint 120 négyzetméteres, két részre leválasztható terem egyaránt alkalmas egyszerű találkozók, tárgyalások, tréningek, vagy nagyobb méretű, akár 100 fős rendezvények megtartására.

A Konferencia Központ kellemes környezete kiváló helyszínt biztosít cégek, üzletemberek számára, akik a Budapesten eltöltött idő alatt, akár két járat között szeretnének partnereikkel, üzletfeleikkel találkozni, vagy tárgyalni. A helyiségek külön-külön, vagy egyben is kibérelhetőek, az elválasztó fallal 66 és 57 négyzetméteres kisebb helyiségekre bontható a terem. Az egybenyitott tér összesen 123 négyzetméter, ami akár 100 fős fogadásnak is helyet adhat.A Konferencia Központ berendezésénél elsődleges szempont volt a mobilitás és a variálhatóság, így olyan kialakítás kérhető, amely a találkozó típusához és az alkalomhoz a legmegfelelőbb. A helyiség könnyen megközelíthető helyen, a SkyCourt központi csarnok nyilvános területén az alsó (érkező) szinten, a 2A terminál felőli oldalon található, innen könnyen elérhető a parkoló, vagy elutazás esetén a check-in és a biztonsági ellenőrzés területe.

A Konferencia Központ „alapfelszereltsége” a vezeték nélküli internet, valamint az elengedhetetlen projektor és vetítővászon, de rendelkezésre áll hagyományos flipchart is. A nagyobb méretű rendezvényekhez kérhető hangosítás.

A Konferencia Központ a Budapest Airport többi tárgyalójához hasonlóan online felületen is lefoglalható. Az elektronikus űrlapon ki lehet választani a helyiséget (külön egy, vagy a kettő egybenyitva), jelezhető előre a székek és asztalok kívánt elrendezése. Itt mindjárt ötféle elrendezési mód közül lehet választani: az interaktív előadásra alkalmas „U” alakú elrendezés, a tréningekhez ideális iskolapad rendszerű kialakítás, a megbeszélésekhez megfelelő köralakos beállítás, az előadásokhoz ideális széksoros kialakítás, vagy a klasszikus konferencia stílusú elrendezés. Az online felületen catering szolgáltatás is rendelhető, így a találkozót szervezőnek elegendő csak a tárgyalás sikeres és eredményes lebonyolítására koncentrálni.

Varázslatos karácsonyi díszkivilágítás

December 1-jétől varázslatos díszkivilágításban pompázik az első karácsonyát ünneplő SkyCourt mellett a teljes T1 és T2 terminál.


A környezettudatosság szellemében energiatakarékos led izzókból álló füzérek, gömbök, spirálok és hópelyhek kompozíciói adnak ünnepi hangulatot az épületeknek mind kívül, mind belül. A karácsonyi fény kavalkádot egészen január elejéig élvezhetik az utasok.

Kellemes Ünnepeket kívánunk minden kedves utasunknak!

Kávéra fel!

Ez áll a fogyasztói marketing csapat novemberi kampányának középpontjában, melyet a Heinemann Duty Free, a Leroy Bistro, a Hippopotamus és a KFC éttermekkel együttműködve szervezett a 2-es terminál SkyCourt épületében.


A promócióban résztvevő utasok minden nap 10 és 17 óra között egy forró italra válthatják be kuponjaikat, ha a Heinemann üzletben legalább 50 EUR felett vásároltak. Fizetést követően a hostessektől kapott pecséttel az emeleti FoodCourton választhatnak a három étterem kávé és egyéb forró ital különlegességei közül. A sikeres aktivitásnak köszönhetően a FoodCourtra fellátogató utasok az éttermek bőséges kínálatából is válogathatnak.

Irány Bern a SkyWork Airlines gépein!

Új Bern-Budapest járatot nyitott a svájci SkyWork Airlines október 31-én, hétfőn, amikor a ferihegyi betonon először ért földet a légitársaság Dornier Do 328-110-es típusú gépe. A berni központú légitársaság összesen hét gépből álló flottájával elsősorban az üzleti utazókat célozza meg, de a téli szezonban vonzó utakat kínál a téli sportok szerelmeseinek is a svájci Alpok meseszép pályáin.

Történelmi pillanatot jelentett, amikor földet ért a magyar főváros nemzetközi repülőterén a svájci SkyWork Airlines első járata, hiszen eddig még nem volt közvetlen, menetrendszerű légi összeköttetés a két főváros között. Az egy évvel ezelőtt alakult SkyWork Airlines egyelőre hétfőn és szombaton kínál járatokat Bern és Budapest között, az SX602/603-as jelű járat 13.25-kor érkezik és 13.55-kor indul vissza a berni repülőtérre. A járatot a Fairchild-Dornier 328-110 típusú, 30 személyes, légycsavaros-gázturbinás géppel teljesítik.A SkyWork Airlines egy évvel ezelőtt alakult és eddig 11 menetrendszerű járatot üzemeltetett Bernből. Flottája jelenleg 3 db Bombardier Dash-8 Q400-as gépből (hasonlóakat üzemeltet a Malév is) valamint 4 db Dornier-Fairchild Do 328-110-es típusú turbólégcsavaros áll. A SkyWork Airlines, amely jelenleg 80 embernek ad munkát, azt tervezi, hogy a jövő év nyarára 24-re emeli a menetrendszerű desztinációinak a számát. Ennek a hálózatfejlesztésnek a része a budapesti járat elindítása is. A budapesti járattal egy időben indítottak napi járatot Amszterdamba, heti négyet Madridba és kettőt Belgrádba.

Tomislav Lang, a SkyWork Airlines vezérigazgatója kijelentette: „Nagy örömömre szolgál, hogy újabb járatokat indíthattunk el. Ezzel jelenleg nyolc országban 11 menetrendszerű desztinációt kínálunk utasainknak Bernből. További új járatok beindítását tervezzük, úgy, hogy 2012 márciusától már 24 úti célt érhessenek el az utasok a SkyWork Airlines gépein. A budapesti járat vonzó idegenforgalmi csemegét kínál a svájci utazóknak és máris nagyon népszerű, legalábbis erre lehet következtetni az eddig foglalások nagy számából.”

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója így köszöntötte az új svájci járat érkezését: „Üdvözöljük Budapesten a SkyWork légitársaság járatát, amelynek személyében egy fiatal, dinamikus új légitársaságot is köszönthetünk. A SkyWork Airlines elsőként kínál közvetlen légi összeköttetést Budapestről Bernbe, Európa egyik legszebb városába. Az új és izgalmas útvonal számos látványosságot kínál a berni kantonban, egyebek mellett a Jungfrau csúcsának és környékének lélegzetelállító attrakcióit.”

Dornier Do 328-110 főbb adatai:
Kapacitás: 30-33 utas, 3 fő személyzet
Hossz: 21,11 m
Szárny fesztáv: 20,98 m
Max. felszállási súly: 13 990 kg
Max. sebesség: 620 km/h
Hatótávolság: 1 850 km

Budapest Airport: a klímabarát vállalat

Újabb rangos környezetvédelmi elismerésben részesült a Budapest Airport. Az úgynevezett „Klímabarát Nagyvállalat” oklevelet a Gödöllői Szent István Egyetem Klímatanácsa ítélte oda a repülőteret üzemeltető cégnek, amely idén első alkalommal indult el az Ozone Network televízió „Ozon Zöld Díj” pályázatán. Az elismerő oklevelet a II. Magyar Fenntarthatósági Csúcs” alkalmával vehették át a Budapest Airport szakemberei.


Az egyetem klímavédelmi kutatóit a döntően környezetvédelmi műsorokat sugárzó televízió kérte fel arra, hogy értékelje a nevező kis-, közép- és nagyvállalatok beadott anyagait. A pályázati felhívás szerint egy nem egészen egy perces rövidfilmet kellett készíteni arról, hogy az adott cég működése során mekkora hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre, illetve arról, hogy a klímavédelem érdekében milyen konkrét intézkedéseket tesznek. A Budapest Airport nagyszabású energia-racionalizációs programját mutatta be, amelynek keretében egyebek mellett felújította a futópályák és a repülőgép állóhelyek fénytechnikai rendszerét, napkollektor rendszert telepített az 1-es terminál tetejére, valamint jelentősen csökkentette földgázfelhasználását is. A film látványos – repülőtéren forgatott – illusztrációkkal bizonyítja, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a repülőtér ún. széndioxid lábnyoma, ami az éghajlatváltozást előidéző környezetterhelés elfogadott mutatószáma.Az oklevél mellett az Ozone Network lehetőséget biztosít arra, hogy a téma iránt érdeklődő publikum is megtekinthesse a neves szakemberekből álló zsűri elismerését kiváltó bejátszást. A Budapest Airport rövidfilmje ezekben a hetekben szerepel a „zöld” televízió műsorán.Sanghaj 139 200 HUF (Oda-vissza)

Peking 137 700 HUF (Oda-vissza)

Kuala Lumpur 148 600 HUF (Oda-vissza)

personal_tours Kréta / Heraklion
74 900 HUF 7 éjszaka


Minden ajánlat »