Címlap » Partnerek » Turizmus

2013. október - december

Történelmi jelentőségű megállapodás a BKK-val Átadták a repülőtéri SPAR szupermarketet
Elindult a Budapest – East Midlands járat Visszatér a Vueling Budapestre: új járatok Barcelonából
Elindult a Wizz Air dubaji járata Karácsonyi meglepetés a Ryanair utasainak
A Budapest Airport tényleg jobban teljesít Norwegian járatok Budapest és Gatwick között!
Újra megnyílt a repülőtéri imaszoba A Finnair hozta finn Mikulást
Beszáll az El Al a fapados szektorbaKellemes ünnepeket!


Történelmi jelentőségű megállapodást kötött a Budapest Airport és a BKK

A Budapest Airport és a Budapesti Közlekedési Központ vezetői történelmi együttműködési megállapodást írtak alá, melynek célja a repülőtéri földi személyszállítási szolgáltatások színvonalának emelése minden lehetséges területen. A dokumentum a személyszállítási szolgáltatásokat hozza összhangba az elmúlt hónapokban a fővárosban bevezetett változtatásokkal.


Az együttműködési megállapodást a mai napon Jost Lammers, a Budapest Airport Zrt. és Vitézy Dávid, a BKK Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével a Liszt Ferenc Repülőtéren. A két társaság közötti stratégiai együttműködés bővítésének célja, hogy a Budapestre érkező, illetve onnan induló légi utasok számára jobb minőségű földi személyszállítási szolgáltatások nyújtsanak.A megállapodás jogi keretet biztosít a két vállalat által indított közös fejlesztési kezdeményezéseknek, ennek eredményeként a 2B terminálon már működő BKK ügyfélszolgálati ponton felül további, jegyeket és bérleteket értékesítő és az utasok tájékoztatását szolgáló ügyfélpontot alakítanak ki a felek a 2A terminál érkezési szintjén is. A BKK termékeit értékesítő bérlet- és jegykiadó automatákat helyeznek ki a reptéri buszmegállókban is. A Budapest Airport többnyire az üzemeltetési és fenntartási költségek átvállalásában veszi ki részét, de vállalja az új jegyautomaták telepítési költségeit is.

A két cég több, a repülőtéri busz- és taxi szolgáltatások szabályozását célzó intézkedésről is megállapodott a 2013 szeptemberében a Fővárosi Önkormányzat által bevezetett változtatásokkal összhangban. Ennek megfelelően 2013. december 10-től a Budapest Airport biztosítani fogja, hogy kizárólag a BKK-nál regisztrált, jogszerűen üzemelő budapesti taxik élvezhetik a 2. Terminál közúti előterén érvényes díjmentes türelmi időszakot korlátlan számban. A BKK vállalta, hogy szigorúbb ellenőrzést gyakorol a repülőtéri taxisok működése felett: legalább hetente három alkalommal ellenőrzi a repülőtér területén a taxi szolgáltató vállalkozókat, hogy azok a taxirendeletben foglaltaknak megfelelnek-e. A repülőtéri taxiállomás helye a jelenlegivel megegyező marad, jogszabálynak megfelelő használatát a Budapest Airport és a BKK is hivatott ellenőrizni.

Ezen felül a Budapest Airport Zrt. jogosult a Taxiállomás használatára az általa megállapított feltételek alapján pályázatot kiírni és azt a saját feltételei alapján, saját hatáskörben, önállóan értékelni, amelyet előzetesen egyeztet a BKK-val és Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalával. A közös erőfeszítések célja a budapesti repülőteret használó üzleti és szabadidős utazók részére minőségi, megbízható és biztonságos földi személyszállítási szolgáltatások nyújtása.

„Az elmúlt években a BKK-val közösen sokat tettünk annak érdekében, hogy javítsuk az utazási élményt a repülőteret használó magyar és külföldi utasok számára” – mondta az együttműködési megállapodás aláírása alkalmával Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. „Fontosnak tartjuk, hogy az iparág legnagyobb szereplői között szoros legyen az együttműködés, hiszen céljaink, érdekeink közösek. Repülőtér-üzemeltetőként a jövőben, a fővárossal együttműködésben még többet tehetünk annak érdekében, hogy tovább fejlesszük a szolgáltatások színvonalát, ahogyan azt egy európai főváros repülőterén az utasok elvárják. Biztos vagyok benne, hogy ennek révén több elégedett üzleti utazó és turista látogat majd el ebbe a gyönyörű városba” – tette hozzá Jost Lammers.Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója az aláírást követően elmondta, hogy „a Fővárosi Önkormányzat és BKK számára kiemelt fontosságú, hogy a reptérre érkező és a reptérre tartó utasok a felszíni közösségi közlekedés és a taxiközlekedés igénybe vétele esetén is színvonalas szolgáltatásokkal találkozzanak. Míg korábban egy Budapestre érkező turistának nem lehetett a budapesti közlekedésről információt szerezni vagy bankkártyával jegyet venni a reptéren, addig mára a hazánkba érkező külföldiek teljeskörű és átfogó tájékoztatása, a bérlet- és jegyvásárlás lehetőségének biztosítása a cél. Ez az ország és a főváros kedvező megítéléséhez is hozzájárul, éppen ezért a Főváros és a BKK a Budapest Airporttal együttműködve mindent megtesz a szolgáltatások fejlesztése érdekében”.


Vissza az elejére

Átadták a repülőtéri SPAR szupermarketet

Hivatalosan is átadták, így december 12-én megnyithatott a Budapest Airport 2B Termináljának érkezési szintjén a SPAR szupermarket. A közel 300 négyzetméteres City SPAR kifejezetten a kényelmes, gyors bevásárlást biztosító üzlettípusa a SPAR-csoportnak, így a repülőtéri utazóközönség igényeinek is megfelel. A repülőtéri szupermarket megnyitásával 21 új munkahely létesült.


Ünnepélyes keretek között felavatták az ország 13. City SPAR üzletét a repülőtéren. A vadonatúj repülőtéri szupermarket a Budapest Airport 2B Terminálján, az érkezési szinten található, nyilvános, bárki által megközelíthető területen, így nem csak repülőjeggyel lehet vásárolni. A City SPAR a belvárosból már jól ismert kiskereskedelmi egység, ugyanilyet hoztak létre a SPAR Magyarország és a Budapest Airport szakemberei a repülőtéren. Ennek megfelelően a minőség és az árfekvés is a többi belvárosi City SPAR üzletben megszokott lesz.A szupermarket, illeszkedve a repülőtér soknemzetiségű utasforgalmának igényeihez, nagy hangsúlyt fektet a prémium termékek, a bioélelmiszerek, a friss, helyben sütött pékáruk, de még a különlegesen sok sajtféleség gazdag választékára is. A polcokon természetesen a Magyarországra jellemző élelmiszerekkel találkozhatnak az utasok, de egyfajta „nemzetek konyhája” típusú választékot is kínál a bolt (pl. az ázsiai, vagy az olasz konyha ízei). A repülőtéri City SPAR az utasforgalom döntő részét lefedve Karácsony kivételével minden nap 5:00-22:00-ig tart nyitva.

Az üzlethelyiség kialakításához a Budapest Airport teljesen átalakította a 2B Terminál utascsarnokát. A kivitelezéshez el kellett bontani egy lépcsőt, ami az indulási és érkezési szintet összekötötte, emellett részben át kellett építeni az épület infrastruktúráját. A közel 300 négyzetméteres üzletben a SPAR az energiatakarékosság érdekében kizárólag LED világítást használ, valamint beajtózott hűtőket szerelt be.„Régóta dédelgetett tervünk, hogy legyen egy szupermarket a terminálon, ahol az utasaink be tudják szerezni a legfontosabb dolgokat, élelmiszereket, amikor Magyarországra érkeznek, vagy egy hosszabb utazás végén hazatérnek. A SPAR Magyarország belvárosban megtalálható City SPAR üzleteit találtuk a legalkalmasabbnak arra, hogy az utasaink igényeinek megfelelően színvonalas, kényelmes és gyors bevásárlási lehetőséget biztosítsunk” – hangsúlyozta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „különösen nagy öröm számomra, hogy a térség legnagyobb munkaadójaként 21 új munkahelyet sikerült teremteni a repülőtéren.”


Vissza az elejére

Elindult a Budapest – East Midlands járat

A Jet2.com diszkont légitársaság vadonatúj járata Közép-Angliát köti össze a magyar fővárossal. A Jet2.com gépei heti két alkalommal, hétfőn és pénteken teszik meg az utat Budapest és a közép-angliai régió legnagyobb repülőtere között, ahonnan egyszerre három nagyváros is elérhető: Nottingham, Derby és Leichester. Az új járattal Budapestről egy hosszú ideje hiányzó, de fontos célállomás vált újra elérhetővé az utazók számára.


2014 júniusától heti három járatot indít Barcelona és Budapest között a Vueling. A spanyol légitársaság szerdán, pénteken és szombaton érkezik a katalán fővárosból, 180 személyes Airbus A320 típusú repülőgépekkel. A Vueling egyelőre a nyári szezon idejére, júniustól szeptemberig jelentette be a járat üzemelését, azonban várhatóan ezt meghosszabbítják, ha a járat sikeres lesz. A jegyek már foglalhatók a Vueling foglalási rendszerében.

A Vueling az Iberia és a British Airways légitársaságokat is tulajdonló International Airlines Group (IAG) tagja. A Vueling diszkont modellhez hasonlóan működik, ám hagyományos légitársaságoknál megszokott szolgáltatásokat is kínál. A repülőgépein található business osztály mellett a Vueling abban is kiemelkedik, hogy az utasok átszállási lehetőséget is választhatnak a légitársaság járathálózatán. Ennek köszönhetően a Vueling utasainak közel fele üzleti utazó.

„Nagyon örülünk, hogy jövő nyáron újra Budapesten köszönthetjük a Vuelinget. A légitársaság megjelenése a magyar piacon mindenképpen erősíteni fogja a Budapest és Barcelona közötti útvonalat a legforgalmasabb turisztikai szezonban” - kommentálta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „a jelenleg is elérhető járatok mellett a Vueling újabb lehetőséget jelent a magyar és a spanyol utasoknak egyaránt. Sok sikert kívánunk a Vuelingnek!”


Vissza az elejére

Visszatér a Vueling Budapestre: új járatok Barcelonából

Jövő nyáron ismét repülhetünk a spanyol Vueling légitársaság repülőgépein Barcelona és Budapest között, közvetlen járattal – jelentette be a légitársaság. A Vuelinget 2011-ben láthattuk utoljára Budapesten, 2014-ben pedig heti három járattal tér vissza a magyar piacra. A Vueling az újrainduló járattal a turisták mellett az üzleti utazókat célozza meg.


2014 júniusától heti három járatot indít Barcelona és Budapest között a Vueling. A spanyol légitársaság szerdán, pénteken és szombaton érkezik a katalán fővárosból, 180 személyes Airbus A320 típusú repülőgépekkel. A Vueling egyelőre a nyári szezon idejére, júniustól szeptemberig jelentette be a járat üzemelését, azonban várhatóan ezt meghosszabbítják, ha a járat sikeres lesz. A jegyek már foglalhatók a Vueling foglalási rendszerében.

A Vueling az Iberia és a British Airways légitársaságokat is tulajdonló International Airlines Group (IAG) tagja. A Vueling diszkont modellhez hasonlóan működik, ám hagyományos légitársaságoknál megszokott szolgáltatásokat is kínál. A repülőgépein található business osztály mellett a Vueling abban is kiemelkedik, hogy az utasok átszállási lehetőséget is választhatnak a légitársaság járathálózatán. Ennek köszönhetően a Vueling utasainak közel fele üzleti utazó.

„Nagyon örülünk, hogy jövő nyáron újra Budapesten köszönthetjük a Vuelinget. A légitársaság megjelenése a magyar piacon mindenképpen erősíteni fogja a Budapest és Barcelona közötti útvonalat a legforgalmasabb turisztikai szezonban” - kommentálta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „a jelenleg is elérhető járatok mellett a Vueling újabb lehetőséget jelent a magyar és a spanyol utasoknak egyaránt. Sok sikert kívánunk a Vuelingnek!”


Vissza az elejére

Elindult a Wizz Air dubaji járata

Vasárnap délután 15:30-kor leszállt a Wizz Air légitársaság első Dubajból érkező járata a budapesti repülőtéren. A magyar hátterű diszkont légitársaságnak ez az első valóban hosszú távú, interkontinentális járata Budapestről. A járat további különlegessége, hogy Dubaj frissen átadott repülőterére, a Dubai World Central (DWC) közlekedik, heti négy alkalommal.


Rendhagyó módon a menetrendtől eltérően, már vasárnap délután 15:30-kor megérkezett Budapestre a Wizz Air új dubaji járata. Az eltérés oka, hogy a Wizz Air egyike volt azoknak a légitársaságoknak, amelyek a polgári repülés számára frissen átadott Dubai World Central repülőteret felavathatták, ezért a tényleges menetrendnél közel fél nappal korábban, a hajnali órákban indult a repülőgép. Dubaji kormányzati tervek szerint a teljes nevén Dubai World Central - Al Maktoum Nemzetközi Repülőteret a következő években a világ legnagyobb repülőterévé fejlesztik, ami a jelenlegi fő dubai repülőtérnél tízszer nagyobb lesz.A Wizz Air ezután heti négy alkalommal, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap közlekedik Budapest és az Emírségek között. A járat minden alkalommal 12:35-kor indul Budapestről, majd öt és fél órás repüléssel helyi idő szerint 21:00 órakor száll le Dubajban. Visszafelé 21:35-kor indul és 0:35-kor landol Budapesten. A teljes fordulóidő tehát pontosan 12 óra. Ilyen hosszú távú járata még soha nem volt Budapestről a Wizz Airnek, a teljes táv (4000 kilométer) megközelíti a légitársaság flottáját alkotó Airbus A320-as gépek legnagyobb hatótávolságát.

Az új járatot Budapesten különleges köszöntővel fogadták: a keleti hagyományoknak megfelelően hastáncosok és az ilyenkor szokásos „járatnyitó torta” fogadta az érkező utasokat és a járat személyzetét. A Wizz Air dubaji járataira még most is érdemes jegyet foglalni, hiszen akár 22 990 forintért is el lehet jutni az Egyesült Arab Emírségekbe, ahonnan nem csak Dubaj, hanem Abu Dhabi is könnyen elérhető.

„Jobb időben nem is indulhatott volna el az új dubaji járat, hiszen mikor itt Magyarországon egyre hűvösebb az idő, úgy válik Dubaj egyre vonzóbbá és lesz egész évben kiváló úti cél” – mondta el Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „Nagyon örülünk annak, hogy a Wizz Air elindította ezt az új járatot, hiszen így kiegészült a Budapestről elérhető járathálózat a Közel-Kelet irányába. Az új közvetlen járat ráadásul jelenleg igen kedvező áron érhető el, amit az üzleti és a szabadidős utazók is kihasználhatnak.


Vissza az elejére

Kellemes karácsonyi meglepetés a Ryanair utasainak

A Budapest Airport és a Ryanair kellemes karácsonyi ajándékkal lepte meg az utasokat, amelynek keretében decembertől az indulás előtt vásárolt, kisméretű duty free termékeket az utasok díjmentesen felvihetik a gépre. Ez az első alkalom, hogy a vámmentes boltokban vásárolt kisméretű árut egy másik kézipoggyásszal együtt is díjmentesen fel lehet vinni a fedélzetre.


Az új szabály 2013. december 1-től lép életbe a Ryanair teljes járathálózatában, beleértve természetesen az összes budapesti járatot is. Ettől kezdve az utasok egy kisméretű (legfeljebb 35 x 20 x 20 cm-es) duty free bevásárló zacskót díjmentesen felvihetnek a gépre. Nagyobb méretű tasak esetén az utasok választása alapján kézipoggyászukat a repülőgép rakterébe helyeztethetik, és bevásárlásukat maguknál tarthatják, vagy kifizethetik a második kézipoggyász díját. A változás nyomán a Ryanair utasai gondtalanul vásárolhatnak a repülőtéri üzletekben, anélkül, hogy a kézipoggyászra vonatkozó korlátozások miatt aggódniuk kellene.

Az új szabály csak egy a Ryanair által bevezetendő utasbarát változtatások közül, ezek többségét a megújított honlapon (www.ryanair.com) lehet nyomon követni.

„Meghallgattuk ügyfeleink igényeit, és igyekszünk kezdeményezően reagálni rájuk annak érdekében, hogy továbbra is tartani tudjuk az alacsony jegyárakat és megőrizzük járataink pontosságát. Ráadásként most már egy második, kisméretű kézipoggyászt is díjmentesen felvihetnek magukkal az utasok a fedélzetre.” – mondta Katarzyna Gaborec, a Ryanair közép-kelet európai kereskedelmi- és marketing vezetője. „Emellett a beszállókártya újrakiállítási díjainkat is csökkentettük az interneten becsekkoló utasaink részére, továbbá kényelmesebb honlap hozzáférést, 24 órás türelmi időt és csendes járatokat is ajánlunk. A következő hónapokban pedig várhatóan újabb fejlesztéseket jelentünk be.” – tette hozzá.

„A Budapest Airport üdvözöl és támogat minden olyan változtatást, ami az ügyfelek kiszolgálásának színvonalát, illetve utasaink kényelmét növeli.” – kommentálta a hírt Bagoly János, a Budapest Airport kereskedelmi vezetője. „Nagyra értékeltjük a Ryanair utasbarát fejlesztéseit, hiszen a második legnagyobb légitársasági partnerünkről van szó. Azt ajánljuk utasainknak, hogy használják ki a repülőtéren elérhető üzletek széles választékában rejlő lehetőséget, és szerezzenek önmaguknak is emlékezetes élményt a karácsonyi bevásárlással.” – tett hozzá.


Vissza az elejére

A Budapest Airport tényleg jobban teljesít

A Budapest Airport még sohasem ért el ilyen magas eredményt azon a független, nemzetközi utas elégedettségi felmérésen, amelyben a világ 281 repülőtere vesz részt, és amit a legmegbízhatóbb, piacvezető kutatásként tartanak számon. A negyedéves felmérésen Európában 71 repülőtér, köztük a legnagyobb légikikötők vesznek részt. Ennek alapján kijelenthető, hogy a budapesti repülőtér hosszú évek munkájával Európa élvonalába dolgozta fel magát. A magyar főváros repülőtere a kereskedelmi szolgáltatásokban és a terminálok színvonalában a legerősebb.


Tovább javított pozícióin a Budapest Airport az ún. ASQ (Airport Service Quality), vagyis repülőtéri szolgáltatási színvonal névre keresztelt nemzetközi felmérésen, amit minden negyedévben elvégeznek a legtöbb nagy európai repülőtéren. A repülőtereket tömörítő nemzetközi szervezet, az ACI titkos kérdőíves kutatásával az utasok elégedettségét vizsgálják a kapott szolgáltatásokról. A 34 szempontból álló felmérés az egyik legmegbízhatóbb képet adja az utasok véleményéről. A Budapest Airport először ért el a lehetséges 5-ből 4 pont feletti általános elégedettségi eredményt a turisták körében, a teljes utasforgalom tekintetében ez a mutatószám 3,99 lett, ami messze meghaladja az európai átlagot.

Az utasok a kutatást végző szakembereknél 34 paraméter alapján mondhatnak véleményt, vagyis 1-től 5-ig pontozhatnak, ezek a különböző repülőtéri szolgáltatásokra, a környezetre, a tájékozódásra, a közlekedésre és a biztonságra vonatkoznak. A 34 szempont közül a budapesti repülőtér 11 kategóriában ért el 4-nél jobb átlagot a harmadik negyedévben, ami hatalmas előrelépés, tekintve, hogy ez amúgy a legforgalmasabb időszak a repülőtéren. A legtöbb területen a Budapest Airport az európai átlagot nem csupán hozta, hanem meg is haladta.

Hagyományosan jól szerepelt a Budapest Airport biztonsági területe, a megkérdezett utasok véleménye alapján az ellenőrzést végző személyzet alaposan, határozottan, mégis udvariasan dolgozik. A Budapest Airport emellett a kereskedelmi szolgáltatásokban és a terminálok színvonalában is jól teljesít. A felmérésben résztvevő 71 európai repülőtér közül az egyik legjobb eredményt érte el a budapesti repülőtér az elérhető éttermi kínálatban és azok ár/érték arányának színvonalában. Az utasok szintén jó pontszámokat adtak a terminál (SkyCourt és a 2A ill. 2B) általános atmoszférájára és a tisztaságra is.

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója elmondta: „kemény munka áll mögöttünk, hiszen az elmúlt években sikerült negyedévről negyedévre tovább javítanunk az eredményeinket a nemzetközi utas elégedettségi felmérésen. A legfrissebb negyedéves kutatás is jól mutatja ezt a fejlődést. Ezt alig két évvel a SkyCourt (mintegy 100 millió euró, azaz 30 milliárd forintos beruházás) megnyitása után értük el, a kereskedelmi szolgáltatások és a működés tökéletesítése terén óriásit léptünk előre. Külön öröm, hogy ezt az utasok is egyre inkább értékelik, akárcsak a többi területet, ahol a Budapest Airport immár Európa élmezőnyében versenyez. Hálásak vagyunk az elért eredményért a velünk együttműködő repülőtéri szolgáltatók munkatársainak, akikkel karöltve dolgozunk a vezető szolgáltatási színvonal megőrzésén.”


Vissza az elejére

Norwegian járatok Budapest és Gatwick között!

A Budapest Airport üdvözli a Norwegian Air Shuttle mai londoni bejelentését arról, hogy heti három járatot indítanak Budapest és London Gatwick repülőtere között. Ezzel ötre emelkedik a norvég diszkont légitársasággal Budapestről közvetlenül elérhető városok száma. Az új járat a jövő nyári menetrendtől, vagyis 2014. március 30-tól indul, a jegyek már most kaphatók a Norwegian foglalási rendszerében.


A jövő nyári menetrendtől induló új járatokat jelentett be a Norwegian Air Shuttle légitársaság egy londoni sajtótájékoztatón. A londoni Gatwick repülőtérről 2014 tavaszától egyebek mellett Budapest is elérhető lesz a légitársaság repülőgépeivel, heti három alkalommal. Kedden és csütörtökön délután 14:45-kor szállnak le Budapesten, majd 30 perces itt tartózkodás után 15:15-kor indulnak vissza Londonba. Vasárnap fél órával később, 15:15-kor érkezik és 15:45-kor száll fel Budapestről.

A Norwegian legutoljára tavaly decemberben jelentett be új járatot Budapestről, így idén a nyári menetrendben már Helsinki is elérhetővé vált Stockholm, Oslo és Koppenhága mellett. A diszkont légitársaság jelenleg heti 24 járatot üzemeltet Budapest és Észak-Európa között, a London-Gatwick repülőjárat indításával pedig közel harmincszor fordulnak meg Budapesten a Norwegian gépei. Az új gatwicki járatra már foglalhatók a jegyek a Norwegian foglalási rendszerében, 29,90 angol fontos, vagyis nagyjából 10 500 forintos bevezető áron.

„Nagy örömmel fogadtuk a Norwegian bejelentését az új London Gatwick-Budapest járat elindításáról. Ezzel már ötre nő a norvég légitársaság Budapestről elérhető útvonalainak száma, kiegészítve az eddigi koppenhágai, oslói, stockholmi és helsinki járatokat. A mai bejelentés is jól mutatja, hogy még mindig maradt piaci kereslet a Budapest és London közötti útvonalon. A Norwegian járatai újabb alternatívát jelentenek az utasaink számára, akik London négy repülőtere közül választhatnak” – emlékeztetett Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „a Norwegian az egyik leggyorsabban növekvő légitársaság Budapesten és Európában, ezért nincs kétségem afelől, hogy az új járat hamarosan ugyanolyan sikeres lesz, mint az összes többi járat, ami a magyar és a brit fővárost összeköti.”

Bár a Norwegian diszkont légitársaságként működik, mégis számos olyan szolgáltatás elérhető a járatain, ami a diszkont szegmensben nem szokványos. A légitársaság például Európában elsőként vezette be a szélessávú vezeték nélküli internet szolgáltatást (WiFi) a repülőgépek fedélzetén. Szintén említésre méltó, hogy a Norwegian a keskenytörzsű regionális repülőgépek (Boeing 737-esek) mellé három vadonatúj, interkontinentális Boeing 787 Dreamlinert vásárolt, amelyekkel az idén elindított hosszú távú járatait szolgálja ki egyebek mellett Oslóból és Stockholmból New Yorkba és Bangkokba.


Vissza az elejére

Újra megnyílt a repülőtéri imaszoba

Néhány évnyi kényszerű szünetet követően november 26-án ismét megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ökumenikus imaszobája/kápolnája. A helyiség kialakítását a repülőteret üzemeltető Budapest Airport saját beruházás keretében valósította meg.


Az 1998 decemberében átadott „Dona nobis pacem” elnevezésű kápolnát az új repülőtéri utascsarnok, a SkyCourt 2009-ben megkezdett építési munkálatai miatt kellett átmenetileg bezárni. Az új, ökumenikus imaszoba/kápolna a 2B terminál galéria szintjén helyezkedik el és nyitva áll minden felekezet és vallás követői előtt.A Budapest Airport célja elsődlegesen az volt, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét megfelelő helyszínt és körülményeket biztosítson mindazon utasai és vendégei számára, akik a repülés előtt, vagy utazás után belső, lelki csendre, megnyugvásra várnak. Ennek megfelelően az ökumenikus imaszoba/kápolna a repülőtér valamennyi látogatója számára nyitva áll, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően az imaszoba/kápolna a Repülőtéri Lelkészség elhelyezésére is szolgál, míg üzemeltetési feladatait a Budapest Airport látja el.


Vissza az elejére

A Finnair hozta finn Mikulást

Az igazi finn Télapó, Joulupukki november 30-án, szombaton délelőtt landolt a Finnair menetrend szerinti járatával Helsinkiből.


A Télapót Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete mellett vecsési óvodások és lipóti általános iskolások üdvözölték a repülőgép mellett. Joulopukki magyar szavakkal (és persze édességekkel) köszöntötte a gyermekeket, akik cserébe megállás nélkül dalokat énekeltek neki.”


Vissza az elejére

Beszáll az El Al a fapados szektorba

Jövő márciustól Budapestre is közlekedik az El Al izraeli légitársaság diszkont leányvállalata, az UP.


Az izraeli légitársaság követi a nagy európai társak példáját és a Lufthansa-Germanwings, KLM-Transavia vagy az Air France-HOP párosításhoz hasonlóan UP néven létrehozta saját diszkont leányvállalatát. Az új légitársaság először öt desztinációra repül: Budapest mellett Prága, Kijev, Larnaca és Berlin szerepel a kínálatban. Az UP a Boeingtól vásárolt vadonatúj B 737-800-as gépekkel kezdi meg működését, amelyeket jellegzetes felhőmintás törzsükről lehet majd megismerni. Budapest nyilvánvalóan nem véletlenül került az El Al–UP induló listájára, hiszen éppen egy éve indította el a Wizz Air a sikeres tel avivi járatát, amellyel azonnal komoly konkurenciát teremtett az izraeli légitársaságnak ezen az irányon.


Vissza az elejére