Címlap » Utazás » GY.I.K

Drón szállításával kapcsolatos tudnivalók

A Budapest Airport Zrt - figyelembe véve a magyar hatóságok ajánlásait is - a drónok , azaz pilóta nélküli repülőgépek (Unmanned Aerial Vehicle, UAV) kézipoggyászban történő szállításával kapcsolatosan jelenleg az alábbi gyakorlatot alkalmazza:

A közös légiközlekedés-védelmi alapkövetelmények végrehajtásához szükséges részletes intézkedések meghatározásáról szóló 2015/1998. EU Bizottsági rendelet mellékletének 4C függelék c) pontjában felsorolt hegyes végű vagy éles szélű tárgyak kategóriába a drónok rotor lapátjai is beletartozhatnak. Ezért amennyiben rotor lapátok a 6cm hosszúságot meghaladják, akkor e tárgyak a fentiek figyelembevételével kézipoggyászban nem szállíthatóak.

Figyelemmel továbbá az üzemelő drónok maximális sebességére és tömegére (amely egy esetleges becsapódáskor jelentősen növeli a súlyos sérülés okozásának kockázatát), mind a nyilvános (érkező és induló utas csarnokok), mind a nem nyilvános területeinken (tranzit, guruló utak, forgalmi előtér) működtetett UAV-ok nagy kockázatot jelentenek az utasok és kísérőik testi épségére, valamint a légi járművekre, ezért ezek működtetését a fenti területeken meg kívánjuk akadályozni, ezáltal kézipoggyászban nem szállíthatóak.
Utasaink biztonsága továbbra is kiemelt fontosságú számunkra, és cégünk mindent megtesz ennek fenntartása céljából.