Címlap » Utazás » Indulás előtt » Biztonság

Utasbiztonsági ellenőrzés

Az utasok kényelme érdekében a Budapest Airport az összes, a légiközlekedés biztonságára vonatkozó hazai és nemzetközi szabályozásnak megfelel. Az utasoknál fellelt tiltott tárgyak elkobzásra kerülhetnek, így azt tanácsoljuk, a repülőtérre való kiérkezést megelőzően ellenőrizzék, hogy nincs Önöknél ebbe a kategóriába sorolt tárgy.


Szigorú szabályok – a biztonság mindennél fontosabb

A terminálokon minden utas és légi oldalon dolgozó munkavállaló biztonsági ellenőrzésen esik át. Az Ön együttműködése és türelme nagy mértékben segíti magasan képzett biztonsági személyzetünket a szükséges ellenőrzések lebonyolításában.Kérjük utasainkat, hogy, az utasbiztonsági vizsgálatra való felkészüléssel segítsék az ellenőrzőponton való zökkenőmentes áthaladást. Ürítsék ki zsebeiket, vegyék le a felsőruházatukat (zakó, blézer, kabát, mellény, stb.), és helyezzék a tárgyakat, ruhákat a műanyag tálcákba. Külön kérésre az övet és a cipőt is le kell venni (utóbbi esetben igény esetén lábzsákok állnak rendelkezésre). A hordozható számítógépeket minden esetben ki kell venni a kézipoggyászból, és külön tálcába kell helyezni. A személyek ellenőrzésekor használt korszerű röntgenkészülék nincs káros hatással az egészségre, a pacemaker-re és a celluloid fotóra sem.

A (megengedett 100 milliliteresnél nem nagyobb kiszerelésű) folyadékokat, aeroszolokat és géleket szintén ki kell venni a kézipoggyászból, és átlátszó műanyag zacskóban kell átvilágítani. Amennyiben az utas nem rendelkezik átlátszó műanyag tasakkal, így azt az Utasbiztonsági csatornák előtt lévő újság árusító pontokon (hub, Relay) tudja megvásárolni.

Előfordulhat, hogy a személyzet kéri a laptopok és egyéb nagyobb elektronikai készülékek bekapcsolását, hogy meggyőződhessenek azok rendeltetésszerű használatáról.

A személyek ellenőrzésekor használt korszerű röntgenkészülék nincs káros hatással az egészségre, a pacemaker-re és a celluloid fotóra sem.

További információ:
Telefon: +36-1-296 7000A 185/2010 EU rendelet 4-C függeléke alapján az utasok nem tarthatnak maguknál és kézipoggyászukban az alábbi tárgyakat

a) lőfegyverek és lövedék kilövésére használt egyéb eszközök - a lövedék kilövése útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító eszközök, így különösen:

 minden típusú lőfegyver, például a pisztoly, a revolver, a puska, a sörétes puska,
 a valódi fegyverrel összetéveszthető játék fegyver, lőfegyver-utánzat és -imitáció,
 a lőfegyverek részei, kivéve a teleszkópos irányzékokat,
 sűrített levegővel vagy szén-dioxiddal működő fegyverek, például a pisztoly, a sörétes fegyver, a légpuska és a gázfegyver (BB pisztoly),
 a jelzőpisztoly és a rajtpisztoly,
 az íj, a számszeríj és a nyíl,
 a szigonypuska,
 a parittya és a hajítógép;

b) elkábító eszközök - a kifejezetten elkábításra vagy bénításra szolgáló eszközök, így különösen:

- a sokkolásra szolgáló eszközök, például a bénító vagy sokkoló lövedéket kilövő fegyver, az elektromos sokkoló-pisztoly és az elektromos sokkolóbot,
- az állatok bénítására vagy leölésére szolgáló eszközök,
- a másokat öntudatlanná vagy védekezésre képtelenné tevő vegyi anyagok, gázok és spray-k, például az önvédelmi spray, a paprikaspray, a kapszaicinspray, a könnygáz, a savas spray-k és az állatriasztó szerek;

c) hegyes végű vagy éles szélű tárgyak - a súlyos sérülés okozására felhasználható hegyes végű és éles szélű tárgyak, így különösen:

- a darabolásra szolgáló eszközök, például a fejsze, a balta és a bárd,
- a jégcsákány és a jégvágó,
- a borotvapenge,
- a sniccer,
- a 6 cm-nél hosszabb pengéjű kés,
- a forgástengelyétől mérve 6 cm-nél hosszabb pengéjű olló,
- a hegyes végű és az éles szélű harcművészeti eszközök,
- a kard és a szablya;

d) kéziszerszámok - a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható szerszámok, így különösen:

- a feszítővas,
- a fúrógép és a fúrófej, beleértve a kábel nélküli, hordozható tápegységű fúrógépet is,
- a fegyverként használható, 6 cm-nél hosszabb pengéjű vagy tollú szerszámok, például a csavarhúzó és a véső,
- a fűrész, beleértve a kábel nélküli, hordozható tápegységű fűrészt is,
- a forrasztólámpa,
- a csapszeg- és a szegbelövő;

e) tompa eszközök - az ütés útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, így különösen:

 a baseball- és a softballütő,
 a merev és a rugalmas ütők, például a furkósbot, az ólmosbot és a gumibot,
 a harcművészeti eszközök;

f) robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök - a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító anyagok és eszközök, így különösen:

 a lőszer,
 a gyutacs,
 a detonátor és a gyújtókészülék,
 a robbanóeszközök utánzata és imitációja,
 az akna, a gránát és más katonai robbanóeszközök,
 a tűzijáték és más pirotechnikai eszközök,
 a füstképző doboz és a füstképző kapszula,
 a dinamit, a puskapor és a képlékenyítő anyagot tartalmazó robbanóanyagok.


Drón szállításával kapcsolatos tudnivalók

„A Budapest Airport Zrt. − figyelembe véve a magyar hatóságok ajánlásait is − a drónok, azaz a pilóta nélküli repülőgépek (Unmanned Aerial Vehicle, UAV) szállításával kapcsolatosan jelenleg az alábbi gyakorlatot alkalmazza:

A drónok szállítása a légijárműveken minden utasunk számára biztosított, a szállításuk feladott poggyászban lehetséges. Javasoljuk az eszköz megfelelő, biztonságos csomagolását az esetleges sérülésektől való megóvás érdekében. A poggyászok szakszerű fóliázásában munkatársaink mindkét terminálon utasaink rendelkezésére állnak. Lehetőség van továbbá a feladott poggyász biztosítására, melyet a drón értékének figyelembe vételével célszerű megkötni.

A drónok kiegészítői − így például nagyobb értékű kamera − az eszközről való eltávolítás után továbbra is szállíthatóak kézipoggyászban.

Utasaink biztonsága továbbra is kiemelt fontosságú számunkra, így cégünk mindent megtesz ennek fenntartása céljából.”Ho Chi Minh-város 182 000 HUF (Oda-vissza)

Sanghaj 139 200 HUF (Oda-vissza)

Szöul 192 500 HUF (Oda-vissza)


Minden ajánlat »

Check-in

A check-in, azaz a jegykezelés és a poggyászfelvétel, általában a járat indulása előtt két órával kezdődik. Tovább »

Dohányzás a terminálokon

A repülőtér minden terminálján a legtöbb helyen tilos a dohányzás. Így sem a terminálok épületében, sem azok galériáján nem megengedett a dohányányzás. Tovább »

Kézi poggyász

A jegykezelők hivatottak eldönteni azt is, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Tovább »

Poggyász

Mekkora a személyenként megengedett poggyász súly? Kézipoggyásznak számít-e a babakocsi? Mit lehet felvinni a fedélzetre és mit nem? Az alábbi összeállításban minden fontos információ szerepel. Tovább »