Címlap » Utazás » Indulás előtt » Poggyász

Poggyász

Biztonsági poggyászfóliázás | Poggyászfeladás | Feladott poggyász | Kézipoggyász | Különleges tárgyak | Elveszett poggyász | Légitársasági poggyász információ

Biztonsági poggyászfóliázás
A TrueStar Group szolgáltatása a biztonsági poggyászfóliázás, mely megtalálható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér valamennyi induló utasterminálján.

Mekkora a személyenként megengedett poggyász súly? Kézipoggyásznak számít-e a babakocsi? Mit lehet felvinni a fedélzetre és mit nem? Az alábbi összeállításban minden fontos információ szerepel.

Kisokos
• Személyenként adott súlyú poggyász adható fel a járatra díjmentesen, ez a szabad súlykeret légitársaságonként változnak
• Személyenként adott súlyú és méretű kézi poggyász vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként, melyre vonatkozó szabályok szintén légitársaságonként változó
• szúró és vágóeszköz csak feladott poggyászban szállítható
• Babakocsit, tolószéket poggyászként kell feladni
• Elveszett poggyászt az érkező tranzitban kell bejelenteni az adott légitársaság jegyeladásánál.

Poggyászfeladás
A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés során. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is, mely egyben védi a csomagok állagát is.

A feladandó poggyászok maximális súlyát a fuvarozó légitársaság határozza meg, melyről a légitársaság honlapján tájékozódhat. A megengedett súly túllépése esetén kilogrammonkénti túlsúlydíjat kell fizetni, melynek mértéke a célállomás távolságától is függ. Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a kiszabott túlsúlydíjat a poggyászára.

A poggyászokat a jegykezelők látják el felvételkor a szükséges jelzésekkel. A csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, babakocsik, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez. A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.

Feladott poggyász

Általános szabályok

A feladandó poggyászok maximális megengedett súlya általában 20 kg lehet, de egyes légitársaságok szabályai eltérhetnek egymástól. Komoly különbségek lehetnek például a hagyományos és az úgynevezett diszkont légitársaságok előírásai között. A megengedett súly túllépése után kilogrammonként díjat kell fizetni. A túlsúly mértékét a jegykezelő állapítja meg és írja rá a jegyre.
Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a díjat az adott légitársaság vagy a jegykezelő társaság ügyfélszolgálatán. Az egyes légitársaságoknál érvényben lévő szabályokról érdeklődjön a légitársaságoknál.

A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés után. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is.

A poggyászokat a jegykezelők látják el felvételkor a szükséges jelzésekkel. A csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, festmények, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez. Nagyméretű -- azaz kézipoggyásznál nagyobb - hangszert csak úgy lehet a fedélzetre vinni, ha jegyet vásárolnak a tárgynak, mert egy külön ülés szükséges az elhelyezésére. Különleges tárgyak szállítása esetén a jegy vásárlásakor, vagy az indulás előtt négy-öt nappal érdemes felkeresni az adott légitársaságot.

Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor, és egészen azokat a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan a rakodók viszik le a csomagtérbe majd hozzák fel érkezéskor a repülőgép ajtajához. Állatok szállítási lehetőségei igen korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság képviseleténél!

A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.


Kézipoggyász
A jegykezelők hivatottak eldönteni, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-10 kg között kerül meghatározásra. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, vagy túlsúlyos, föl kell adni a többi feladott poggyásszal együtt. Ajánlott előzetesen tudakozódni a fedélzetre fel nem vihető tárgyak listájáról. Kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például személyi és úti okmányokat, könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt, valamint nagyobb értékeinket.

A jegykezelők hivatottak eldönteni, hogy melyik poggyász minősül kézipoggyásznak, vagyis mi vihető fel a repülőgép fedélzetére és mi nem. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-5 kg. Amennyiben a csomagot a jegykezelő túl nagynak, vagy súlyosnak ítéli, azt feladott poggyászként kell továbbítani.

A biztonsági vizsgálat, a ruházat és a kézipoggyász átvilágítása után az utasok a tranzit területére érkeznek, ahol szabadon válogathatnak az üzletek, éttermek kínálatából. Az itt vásárolt termékeket – beleértve a folyadékokat is – szabadon felvihetik a repülőgép fedélzetére, mert ezek már átestek a biztonsági ellenőrzésen.

Különleges tárgyak
Nagy méretű, - azaz kézipoggyásznál nagyobb – tárgyat -, hangszert (pl. /cselló)/ csak úgy lehet a fedélzetre vinni, ha külön jegyet vásárol, mert egy külön ülésre van szükség az elhelyezésére. Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor, és egészen a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan ezek a tárgyak bekerülnek a repülőgép csomagterébe, majd érkezéskor ismét felviszik a repülőgép ajtajához. Élő állatok szállítására is van lehetőség. Bizonyos légitársaságok esetében a fedélzetre 5 kg-ig vihető fel speciális szállításra alkalmas táskában, dobozban élő állat (/kutya, macska)/, amelyre a teljes súly után szintén túlsúlydíjat kell fizetni. 5 kg súly felett az élőállat szállítására a repülőgép csomagterében kerülhet csak sor, külön túlsúlydíj fizetése mellett. Állatok szállítási lehetőségei igen korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság honlapján képviseleténél !

Bizonyos tárgyak, anyagok veszélyeztetik a repülés biztonságát, ezért szállításuk nem megengedett. Más tárgyak pedig utasbiztonsági szempontok miatt nem vihetők fel a fedélzetre, és csak feladott poggyászban szállíthatók. Szintén más tárgyak, például lőszer, sportfegyver csak nagy körültekintéssel, és a szabályok betartásával szállíthatók. Ezekről bővebben a biztonság menüpont alatt olvashat.

Elveszett poggyász
Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Gyakran csak lemaradt a járatról, de mivel a poggyászcímkéről ismert a célállomás, a következő járatok valamelyikével általában megérkezik. A poggyászkeresők munkáját nemzetközi hálózatos számítógépes rendszer segíti. Az elveszett, vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár. Az elveszett poggyászt az érkező tranzitban, az útlevélkezelés után a poggyászátvételi csarnokban lehet jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and Found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül. A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják.

Feladott poggyász
Légitársasági poggyász információ

Légitársaság Poggyász információ
Aegean Airlines Légitársasági poggyász információ
Aer Lingus Légitársasági poggyász információ
Aeroflot Russian Airlines Légitársasági poggyász információ
airBaltic Légitársasági poggyász információ
airberlin Légitársasági poggyász információ
Air France Légitársasági poggyász információ
Air Malta Légitársasági poggyász információ
Air Serbia Légitársasági poggyász információ
Alitalia Légitársasági poggyász információ
Austrian Airlines Légitársasági poggyász információ
Belavia Légitársasági poggyász információ
British Airways Légitársasági poggyász információ
Brussels Airlines Légitársasági poggyász információ
Carpatair Légitársasági poggyász információ
Czech Airlines Légitársasági poggyász információ
easyJet Légitársasági poggyász információ
Egyptair Légitársasági poggyász információ
EL AL Israel Airlines Légitársasági poggyász információ
Finnair Légitársasági poggyász információ
Germanwings Légitársasági poggyász információ
Jet2.com Légitársasági poggyász információ
KLM Royal Dutch Airlines Légitársasági poggyász információ
LOT Polish Airlines Légitársasági poggyász információ
Lufthansa Légitársasági poggyász információ
Norwegian Légitársasági poggyász információ
Qatar Airways Légitársasági poggyász információ
Ryanair Légitársasági poggyász információ
Swiss International Air Lines Légitársasági poggyász információ
TAP Portugal Légitársasági poggyász információ
Transavia Légitársasági poggyász információ
Tarom Romanian Air Transport Légitársasági poggyász információ
Turkish Airlines Légitársasági poggyász információ
Vueling Légitársasági poggyász információ
Wizz Air Légitársasági poggyász információ

További információ:

Celebi Gh:
T2A +36-70-332-4007, +36-1 - 296-5317
T2B +36-70-332-4006, +36-1 - 296-5966

Menzies:

T2A+36-1 - 296-8315
T2B +36-1 -296-8399

Malév Gh:
T2A +36-1 - 296-7327
T2B +36-1 - 296-7948Ho Chi Minh-város 151 600 HUF (Oda-vissza)

Sanghaj 139 200 HUF (Oda-vissza)

Berlin 24 500 HUF (Oda-vissza)


Minden ajánlat »

Check-in

A check-in, azaz a jegykezelés és a poggyászfelvétel, általában a járat indulása előtt két órával kezdődik. Tovább »

Utazási kisokos

Minden részlet, melyet az utazás előtt érdemes leellenőrizni. Tovább »

Kézi poggyász

A jegykezelők hivatottak eldönteni azt is, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Tovább »

Elveszett poggyász

Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Tovább »