Címlap » Utazás » Indulás előtt » Poggyász

Poggyász

Címkék: poggyász, kézi poggyász

Biztonsági poggyászfóliázás | Poggyászfeladás | Feladott poggyász | Kézipoggyász | Különleges tárgyak | Elveszett poggyász | Légitársasági poggyász információ

Biztonsági poggyászfóliázás
A TrueStar Group szolgáltatása a biztonsági poggyászfóliázás, mely megtalálható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér valamennyi induló utasterminálján.

Mekkora a személyenként megengedett poggyász súly? Kézipoggyásznak számít-e a babakocsi? Mit lehet felvinni a fedélzetre és mit nem? Az alábbi összeállításban minden fontos információ szerepel.

Kisokos
• Személyenként adott súlyú poggyász adható fel a járatra díjmentesen, ez a szabad súlykeret légitársaságonként változnak
• Személyenként adott súlyú és méretű kézi poggyász vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként, melyre vonatkozó szabályok szintén légitársaságonként változó
• szúró és vágóeszköz csak feladott poggyászban szállítható
• Babakocsit, tolószéket poggyászként kell feladni
• Elveszett poggyászt az érkező tranzitban kell bejelenteni az adott légitársaság jegyeladásánál.

Poggyászfeladás
A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés során. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is, mely egyben védi a csomagok állagát is.

A feladandó poggyászok maximális súlyát a fuvarozó légitársaság határozza meg, melyről a légitársaság honlapján tájékozódhat. A megengedett súly túllépése esetén kilogrammonkénti túlsúlydíjat kell fizetni, melynek mértéke a célállomás távolságától is függ. Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a kiszabott túlsúlydíjat a poggyászára.

A poggyászokat a jegykezelők látják el felvételkor a szükséges jelzésekkel. A csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, babakocsik, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez. A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.

Feladott poggyász

Általános szabályok

A feladandó poggyászok maximális megengedett súlya általában 20 kg lehet, de egyes légitársaságok szabályai eltérhetnek egymástól. Komoly különbségek lehetnek például a hagyományos és az úgynevezett diszkont légitársaságok előírásai között. A megengedett súly túllépése után kilogrammonként díjat kell fizetni. A túlsúly mértékét a jegykezelő állapítja meg és írja rá a jegyre.
Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a díjat az adott légitársaság vagy a jegykezelő társaság ügyfélszolgálatán. Az egyes légitársaságoknál érvényben lévő szabályokról érdeklődjön a légitársaságoknál.

A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés után. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is.

A poggyászokat a jegykezelők látják el felvételkor a szükséges jelzésekkel. A csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, festmények, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez. Nagyméretű -- azaz kézipoggyásznál nagyobb - hangszert csak úgy lehet a fedélzetre vinni, ha jegyet vásárolnak a tárgynak, mert egy külön ülés szükséges az elhelyezésére. Különleges tárgyak szállítása esetén a jegy vásárlásakor, vagy az indulás előtt négy-öt nappal érdemes felkeresni az adott légitársaságot.

Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor, és egészen azokat a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan a rakodók viszik le a csomagtérbe majd hozzák fel érkezéskor a repülőgép ajtajához. Állatok szállítási lehetőségei igen korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság képviseleténél!

A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.


Kézipoggyász
A jegykezelők hivatottak eldönteni, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-10 kg között kerül meghatározásra. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, vagy túlsúlyos, föl kell adni a többi feladott poggyásszal együtt. Ajánlott előzetesen tudakozódni a fedélzetre fel nem vihető tárgyak listájáról. Kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például személyi és úti okmányokat, könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt, valamint nagyobb értékeinket.

A jegykezelők hivatottak eldönteni, hogy melyik poggyász minősül kézipoggyásznak, vagyis mi vihető fel a repülőgép fedélzetére és mi nem. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-5 kg. Amennyiben a csomagot a jegykezelő túl nagynak, vagy súlyosnak ítéli, azt feladott poggyászként kell továbbítani.

A biztonsági vizsgálat, a ruházat és a kézipoggyász átvilágítása után az utasok a tranzit területére érkeznek, ahol szabadon válogathatnak az üzletek, éttermek kínálatából. Az itt vásárolt termékeket – beleértve a folyadékokat is – szabadon felvihetik a repülőgép fedélzetére, mert ezek már átestek a biztonsági ellenőrzésen.

Különleges tárgyak
Nagy méretű, - azaz kézipoggyásznál nagyobb – tárgyat -, hangszert (pl. /cselló)/ csak úgy lehet a fedélzetre vinni, ha külön jegyet vásárol, mert egy külön ülésre van szükség az elhelyezésére. Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor, és egészen a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan ezek a tárgyak bekerülnek a repülőgép csomagterébe, majd érkezéskor ismét felviszik a repülőgép ajtajához. Élő állatok szállítására is van lehetőség. Bizonyos légitársaságok esetében a fedélzetre 5 kg-ig vihető fel speciális szállításra alkalmas táskában, dobozban élő állat (/kutya, macska)/, amelyre a teljes súly után szintén túlsúlydíjat kell fizetni. 5 kg súly felett az élőállat szállítására a repülőgép csomagterében kerülhet csak sor, külön túlsúlydíj fizetése mellett. Állatok szállítási lehetőségei igen korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság honlapján képviseleténél !

Bizonyos tárgyak, anyagok veszélyeztetik a repülés biztonságát, ezért szállításuk nem megengedett. Más tárgyak pedig utasbiztonsági szempontok miatt nem vihetők fel a fedélzetre, és csak feladott poggyászban szállíthatók. Szintén más tárgyak, például lőszer, sportfegyver csak nagy körültekintéssel, és a szabályok betartásával szállíthatók. Ezekről bővebben a biztonság menüpont alatt olvashat.

Elveszett poggyász
Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Gyakran csak lemaradt a járatról, de mivel a poggyászcímkéről ismert a célállomás, a következő járatok valamelyikével általában megérkezik. A poggyászkeresők munkáját nemzetközi hálózatos számítógépes rendszer segíti. Az elveszett, vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár. Az elveszett poggyászt az érkező tranzitban, az útlevélkezelés után a poggyászátvételi csarnokban lehet jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and Found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül. A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják.

Feladott poggyász
Légitársasági poggyász információ

További információ:

Celebi Gh:
T2A +36-70-332-4007, +36-1 - 296-5317
T2B +36-70-332-4006, +36-1 - 296-5966

Menzies:

T2A+36-1 - 296-8315
T2B +36-1 -296-8399

Malév Gh:
T2A +36-1 - 296-7327
T2B +36-1 - 296-7948Delhi 143 600 HUF (Oda-vissza)

Male 194 500 HUF (Oda-vissza)

Hanoi 183 700 HUF (Oda-vissza)


Minden ajánlat »

Check-in

A check-in, azaz a jegykezelés és a poggyászfelvétel, általában a járat indulása előtt két órával kezdődik. Tovább »

Utazási kisokos

Minden részlet, melyet az utazás előtt érdemes leellenőrizni. Tovább »

Kézi poggyász

A jegykezelők hivatottak eldönteni azt is, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Tovább »

Elveszett poggyász

Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Tovább »